GENEL

LGS – LYS Tercih Robotu ve Son Başvuru

Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ”Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu. Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen seneki öğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor. Başarı sıraları da yer alıyor. Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu için adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması önerilmekte” diye konuştu.

Tercih Sayısı 24’ten 30’a Çıktı

Adayların bu yıl geçen yıla göre daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan, ”Geçen yıl en çok 24 tercih yapabiliyorken, bu yıl YÖK’ün aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek” dedi.

Tercih Süresi Uzatılmayacak

Tercih süresinin uzatılmayacağının altını çizen Yarımağan, ”Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz. Sınav sonuç belgesi bu yıl oldukça kapsamlı. Sonuç belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir. Yani önümüzdeki pazartesi günü postalanmaya başlayacak” dedi.

26 Temmuz 2010’da tercih işlemleri başladı ve 6 Ağustos 2010 Cuma sona erecek. Tercih işlemleri başlamadan birkaç gün önce 2010 ÖSYS yüksek öğretim programları Tercih rehberinin aktif olması bekleniyor. Aynı zamanda 2010 ÖSYS tercih kılavuzuda yayımlanacak. Adaylar tercih rehberi sayfasından gerek başarı puanları gerekse başarı sırasına göre girmek istedikleri üniversite ve bölümlerle ilgili tahmini tercih listeleri oluşturabilirler. (2010 ÖSYS tercih rehberi sayfası aktif olduğunda aşağıdaki bağlantılardan bu sayfaya ulaşabilirsiniz.)

Tercih listeleri oluşturulduktan sonra adaylar ÖSYM’nin 2010 ÖSYS aday tercih işlemleri sayfasından tercihlerini ÖSYM’ye bildirebilecekleri gibi başvuru merkezlerindende tercih bildiriminde bulunabilirler.

Peki Tercih nasıl yapılacak?

Sistemin değişmesiyle beraber aileler ve üniversite adaylarının tercih sürecinde kafaları oldukça karışık. Aslında bilen birisi tercih sürecine nereden başlamaları gerektiği ile ilgili temel adımları paylaşsa gerisi adayların kendi gayretleriyle ilerleyecek. Binlerce bölümün, onlarca farklı puan türünün içinde sağlıklı bir tercih listesi oluşturmak gerçekten zahmetli ve kafa karıştırıcı bir iştir. Birçok kaynakta oldukça teknik bir dille adayların tercih sürecinde neler yapmaları gerektiği ifade edilir. Dilin sade olmamasına bağlı olarak adaylarda doğal olarak nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda tatmin edici bir yol haritası çizemiyorlar. Bugün burada tercih sürecinde izlenmesi gereken yol ile ilgili sade bir dil kullanmaya özen göstereceğim. Hatta dilin sadeliğini en üst düzeyde tutmak amacıyla “Ben Olsam Tercihlerimi Nasıl Yapardım?” sorusuna cevap vererek deneyimlerimi anlatmaya çalışacağım.

1. Adım: Bilindiği üzere Tercihler 26 Temmuz – 6 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Ben olsam ilk adım LYS sonuç tablosunu özenle incelerdim. Sonuç tablosunda ki başarı sıramı bir yere kaydederek 2010 ÖSYS tercih kılavuzunu inceleyerek girmek istediğim bölümlerin başarı sıralarıyla kendi başarı sıramı karşılaştırırdım. (2 yıllıklar için tablo 3A’yı 4 yıllıklar için Tablo 4’dü inceleyebilirsiniz.) Bilindiği üzere ÖSYM 2010 ÖSYS kılavuzunda 49 bölümün başarı sırasında hata yapıldığını açıkladı. Bu konu ile ilgili 2 sayfalık düzeltilmiş tablo yayımlandı. Tercih etmek istediğiniz bölümün düzeltilmiş tabloda olup olmadığına bakmakta yarar vardır. Düzeltilmiş tablo için tıklayınız

2.Adım: Tercih kılavuzu yayımlanmadan birkaç gün önce 2010 ÖSYS Tercih Rehberinin aktif olması bekleniyor. 2010 ÖSYS tercih rehberini kullanarak başarı sıranıza ve puanınıza göre girmek istediğiniz bölümün puan türünü, alan içi ve alan dışı AOBP’sini ve üniversitenin adını yazarak tahmini tercih listeleri oluşturabilirsiniz.

3.Adım: Tercihlerle ilgili çalışma kılavuzu incelerken girmek istediğiniz bölüm hakkında 2010 ÖSYS tercih kılavuzundaki tablolarda ilgili bölümle ilgili Özel Koşulları mutaka inceleyin. Çünkü vakıf ünivrsiteleri ve bazı bölümler özel koşullara bağlı olarak öğrenci kabul etmektedir. Özel koşullar kolonunda o bölümle ilgili özel şartları inceleme imkanınız olacak.

4.Adım: 2010 ÖSYS tercih rehberini kullanarak oluşturacağınız tahmini tercih listelerinden sonra her bölüm için başarı sırası, puan durumu, iş olanakları vb.. özellikler açısından internette, iş kur ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin web sayfalarından ön araştırma yapın. Ön araştırma sonucu tercih listenizi biraz daha daraltın. Daha sonra varsa imkanınız bulunduğunuz yerdeki bir dershanenin yada okulunuzun rehber öğretmenleriyle daraltılmış liste üzerinde derinlemesine değerlendirme yapın. Ailenizle beraber derinlemesine gözden geçirilmiş son liste üzerinde karar vererek nihai listeyi oluşturun. Oluşturulacak listeyi Aday Tercih Formuna işlerken bölüm adlarını ve bölüm kodlarını yazmayı unutmayın. Aday Tercih Formu 2010 ÖSYS kılavuzu ile beraber adaylara verilecektir. Aynı zamanda Aday Tercih Formu ÖSYM’nin internet sitesinde 2010 ÖSYS kılavuzunun yayımlanacağı sayfada yer alacaktır. PDF uzantılı olan Aday Tercih Formu’nu bilgisayarınıza indirerek yazılı çıktısını alabilirsiniz.

5.Adım: Kesinleşmiş tercih listesi oluşturulduktan sonra 2010 ÖSYS Aday İşlemleri Sayfasından T.C. kimlik numarası ve şifrenizle sisteme giriş yaparak ÖSYM’ye tercih bildiriminde bulunabilirsiniz. Şifresini hatırlamayan, hata yapabilirim endişesi taşıyan ve kişisel olarak ÖSYM’ye tercih bildiriminde bulunmak istemeyen adaylar ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla tercih işlemlerini sonlandırabilirler.

Çok fazla ayrıntıya girerek kafa karışıklığına sebep olmak yerine kabaca tercih sürecinde izlenmesi gereken adımlar bunlar. 2010 ÖSYS Yüksek öğretim programları tercih kılavuzu yayımlandığında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu süreçte “Hangi bölüme yerleşebilirim?” türündeki tahmin isteyen ve editörlerimiz için oldukça zaman alıcı olan sorular dışında takıldığınız soruları ilgili sayfaların altında yer alan yorum ekle bağlantısından bize gönderebilirsiniz.

Yapılan yorumlar konusunda ve paylaşılan sorular hakkında kendi aranızda da cevaplaşabilirsiniz.

Hepinizin tercih sürecinde isabetli karar vermenizi içten diliyorum. Umarım herkes gönlünden geçen bölüme yerleşebilir. Buradaki içeriği samimi duygularla paylaştık. Yanlış ve düzeltilmesi gereken bir nokta varsa bu konuda geri dönüşlerinizin çok önemli olduğunu bilmenizi isteriz.

Bu yazımızı okuyan 1.142. takipçimizsiniz.

e-Kalem

Bilgisayar & Internet, Sinema, Din, Yaşam ve Gündemdeki konular hakkında kendi düşüncelerini yazmaya çalışmaktadır. GençYolcu.com'da ve e-Kalem.com'da yönetici ve editör olarak görev yapmaktadır. Değerli yorumlarınızı sayfaların alt kısmından bizlere ve tüm okuyucularımıza ulaştırdığınız için teşekkür ederiz.

One thought on “LGS – LYS Tercih Robotu ve Son Başvuru

  • After I originally commented I clicked the “Notify me when new feedback are added” checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any manner you can remove me from that service? Thanks

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir