Medya, gençlerin duygu ve karakter dünyasını sarsıyor, önlem alınmalı
Diyanet İşleri Başkanlığı, aile kurumunu zedeleyen ve manevî dinamikleri zayıflatan girişimlere savaş açtı. Ankara’da 12-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 4. Din Şûrası’nda toplumdaki şiddet ve intihar eğilimini önlemek için manevî boşluğu giderecek çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
Dün açıklanan sonuç bildirgesinde küreselleşen dünyada dinin öneminin daha da arttığına vurgu yapıldı. Dinin doğru anlaşılmasının büyük önem taşıdığı belirtilirken şu ifadeler kullanıldı: “Bugün sadece Türkiye’de veya İslam dünyasında değil, dünyanın her tarafında din, sosyal hayat üzerindeki etkileriyle ve sosyal hayattan aldığı etkilenmelerle toplumdaki merkezî konumunu sürdürmektedir. Dinin, özellikle İslam dininin doğru anlaşılmasının, bütün insanlık için rahmet olan boyutlarıyla hayatımıza yön vermesinin ne kadar önemli olduğu her türlü izahtan varestedir. Din her zaman hayatın içindedir ve onun katkısı, kendisinin inananları tarafından esaslı bir referans ögesi olarak kabulüyle birlikte hayatiyet bulur. Günümüzde toplumumuzu kuşatan ve yer yer küresel ölçekteki sorunların etkileriyle şekillenen belli başlı problemlerin gerek teşhis gerekse çözümü sürecinde İslam’ın ve Müslüman deneyiminin sunduğu imkân ve açılımlara duyulan ihtiyaç had safhadadır. İslam dini, inanç olduğu kadar ibadet, bir o kadar da, bireysel ve sosyal ilişki ağlarına uzanan dinamik bir ahlaki tutumlar bütünüdür.” Şûrada alınan kararlardan bazıları şöyle:
GÜNÜMÜZDE örselenen dinî duygu ve ihmal edilen maneviyat, insanlarımızı yeni arayışlara yöneltmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı, İslam’ın temel kaynaklarından beslenen sağlıklı bir dindarlık anlayışını yaygınlaştırmaya çalışmalıdır.
MODERN toplumlarda yalnızlık ve güvensizlik duygusunun yaygınlaşması, şiddet, intihar ve gündelik hayattaki diğer gerilimlere karşı manevi ve ahlaki değerlerin korunması için gerekli adımlar atılmalı.
AİLE kurumunun yıpratılması ve yozlaştırılması, başta toplumsal çözülme olmak üzere pek çok problemi beraberinde getirmektedir. Aile kurumunun saygınlığını korumak ve sürekliliğini sağlamak amacıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı, aile değerlerini hafife alan, aile kurumunu yıpratan, evlilik dışı birliktelikleri öven veya sıradanlaştıran her türlü girişimi dikkatle takip etmeli, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmalıdır.
MÜSLÜMAN tabiatının hiçbir şekilde kabul edilemez bulduğu her türden cinsel davranış bozukluğu karşısında, toplumun yeterli düzeyde bilgilendirilmesine öncülük edilmelidir.
SİGARA, alkol, uyuşturucu ve benzeri zararlı alışkanlıklara karşı başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde kampanyalar düzenlenmelidir.
MEDYA marifetiyle ön plana çıkarılan roller, obje ve klişeler, özellikle yeni kuşakların dünya algısını olumsuz şekilde etkilemekte, üretilen modeller, gençlerin duygu ve karakter dünyasında ciddi sarsıntılara yol açmaktadır.
CAMİLER ibadetlerin edası yanında, cami dersleriyle beraber kadın, çocuk ve gençlere yönelik programların da düzenleneceği mekânlar olarak değerlendirilmeli, cami müştemilatında özellikle öğrencilerin yararlanabileceği kütüphane ve okuma salonları oluşturulmalıdır.
MERKEZÎ VAAZ ve ezan uygulaması, kadro imkânları da dikkate alınarak tekrar değerlendirilmeli, irşad faaliyetlerinin daha etkili olabilmesi için yüz yüze vaaz uygulamasına geçilmeli, hutbelerin hazırlanmasında din görevlilerinin daha aktif rol alması sağlanmalı, uygun görülecek bazı camilerdeki vaaz ve hutbelerin naklen yayınlanması hususunda gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.
TARİHî VE TURİSTİK özelliği olan camilerde farklı kültürlere mensup ziyaretçilere verilecek rehberlik hizmetlerinde, bu mekânların dinî ve kültürel mirasımız içindeki yeri ve buralarda verilen din hizmetlerinin mahiyeti hakkında bilgi verebilecek düzeyde din görevlilerinin ve rehberlerin görev alması önem arz etmektedir. Bu çerçevede söz konusu turizm rehberlerinin ve din görevlilerinin bu alanda eğitim almaları gerekmekte olup, Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmalıdır.