Müzik Aleti Çalmak Çocukların Beyin Gelişimini Etkiliyor
Bir müzik aleti çalmanın çocuklarda hafızayı ve zekayı geliştirdiği bildirildi. Guardian gazetesinin haberine göre, Londra Üniversitesi Eğitim Enstitüsü’nden Prof. Susan Hallam, hükümet destekli bir araştırma çerçevesinde, müziğin çocuklara faydası konusunda yapılan araştırmaları analiz etti. Çeşitli araştırmacılar, bir müzik aleti çalmanın beynin sol tarafını güçlendirdiğini tespit etti. Bunun, müzik eğitimi almış çocukların öğrendikleri bilgilerin beşte biri kadar daha fazlasını hatırlamalarını sağladığı belirtildi.
Müzik dersleriyle drama derslerinin etkinliğini karşılaştıran bir araştırmada da müzik derslerinin zaman içinde çocukların IQ’sunu 7 puan artırırken, drama derslerinin 4,3 puan artırdığı belirlendi.
ABD’de yapılan çeşitli araştırmalar da enstrüman çalmanın çocukların davranışlarında gelişme sağladığını da gösterdi. Hallam, bunun nedeninin, küçük müzik gruplarında çalışmanın güven, saygı ve uzlaşma gerektirmesi olduğunu söyledi.
Hallam, ergenlikte müziğin, gencin kendi kimliğini geliştirmesine büyük katkı sağladığını ve genç kendisini yalnız ve güç durumda hissettiğinde müziğin bir destek kaynağı oluşturduğunu belirtti.
“Müzik ruduh gıdasıdır” diye boşuna dememiş atalarımız.Müzikle tedavinin o yıllarda bile yapılması, müziğin, seslerin insan zihni üzerindeki etkisinin büyük olduğunun kanıtırdır.Bir dergide müzik dinlettiren hayvanların verimlilik oranlarının arttığını okumuştum.Özellikle beşikteki bebeklere klasik veya tasavvuf müziğinin iyi geleceğini düşünüyorum.Güzel bir paylaşım teşekkürler…