Müzikle Tedavi Yöntemi
Müzikal çalışmalar dil gelişimine¸ sosyal ve duygusal beceri gelişimine¸ okul öncesi kavramların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.” Müzik Otistik Çocuklara Bir Hediyedir.Müzik Otistik çocuklar için Tanrı’nın bir lutfudur. Çünkü araştırmalar ortaya koymuştur ki otistik çocuklar¸ müzikal alanda¸ normal çocuklardaki kadar iyi bir performans gösterebilmekte ve müzikal olan işitsel uyarılara¸ diğer işitsel uyarılardan daha sık ve uygun tepkiler vermektedirler. Müzikal çalışmalar dil gelişimine¸ sosyal ve duygusal beceri gelişimine¸ okul öncesi kavramların geliştirilmesine¸ duyu ve hareket gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Hiperaktif çocuklar korkmayın¸ müzik var!
Dikkatleri ileri derecede bozuk olan¸ aşırı hareketli hiperaktif çocuklar müzikle tedaviden çok faydalanmaktadırlar. Abikoff adlı bir araştırmacı 1996 yılında yaptığı bir çalışmada müzik dinleyerek ders çalışan hiperaktif çocukların dikkati sürdürme ve odaklama yeteneklerinin¸ buna bağlı olarak da aritmetik çözme performanslarının arttığını keşfetmiştir.
2002 yılında Amerikalı araştırmacı Janata’nın yaptığı bir fonksiyonal MR çalışmasında da müziğin¸ hiperaktif çocuklarda beyin ön ve yan bölgelerindeki kan akımını artırarak davranış problemlerini azalttığı tespit edilmiştir. Bu biyolojik etkilerinin yanında müzikle tedavi¸ hiperaktif çocuğun kişisel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmakta¸ sosyal uyumunu artırmaktadır.
Zekayı müzikle geliştirelim.
Müzikle tedavinin çok etkili olduğu bir başka bozukluk grubu ise Zekâ Gerilikleridir. Zekâ geriliği olan kişilerde öğrenmekte zorlanma¸ eğitim ortamlarında sıkılma ve öğrenmekten kaçınma davranışları sıklıkla görülmektedir.
Müzikterapi¸ eğitim ortamını eğlenceli bir hale getirmektedir. Bu çocuğun kaçınma ve sıkılma davranışlarını en aza indirmektedir. Duygusal¸ hareketsel ve iletişimsel beceriler artmaktadır. Okul öncesi ve okul dönemi bilgileri çok kısa sürede ve kolaylıkla öğretilebilmektedir. En esnek terapi araçlarından olan müzik¸ müzikle tedavi yönteminin her alanda kullanabilmesine imkan sağlamaktadır.
Okullar artık sıkıcı olmayacak.
Okullar rahatlıkla müzikterapi ortamına dönüştürülebilmektedir. Öğrencilerin akademik ve müzik eğitimine destek olmak¸ eğlenceli bir eğitim ortamı hazırlamak¸ okul motivasyonunu artırmak¸ duyguların doğru ifade edilmesini sağlamak¸ sosyal paylaşım ve uyumu artırmak ve öğretmenlerin eğitimine katkıda bulunmak için okullarda müzikterapi etkin bir biçimde kullanılabilmektedir.
1996 yılında Amerika’da ortaokul öğrencilerine yapılan ilginç bir müzikterapi çalışmasında hızlı tempodaki müziklerle çalışıldığında hakkını arama davranışında artış saptanmıştır.
Adnan ÇOBAN