Numara taşımada son durum
Cep piyasasında rekabeti artıran, tarifeleri ucuzlatan “numara taşıma” sonrası Vodafone 1.7 milyonu aşkın abone kazanırken, Turkcell’in kaybı 2.6 milyonu aştı. Avea 1 milyon artıda
2008 yılının sonunda başlayan cep telefonunda numara taşıma döneminin ikinci yılına yaklaşılırken 20 milyonu aşkın cep telefonu abonesi operatörler arasında geçiş yaptı. Türkiye cep pazarının üç operatörü içinde en fazla abone transferine imza atan şirket Vodafone Türkiye olurken, en fazla kayıp yaşayan operatör piyasanın lideri Turkcell oldu. Net kazanç hanesini bakıldığında da buna paralel bir sonuç yaşandı.
Gelenler, gidenler…
Özellikle son bir yılda yeniden yapılanma, altyapı ile pazarlama-reklam tarafına ciddi yatırım yapan Vodafone Türkiye 7 milyon 730 bin aboneyi kendisine çekti. Bunda şirketin düşük fiyatlı tarifelerin de etkisi var. Vodafone’un bu dönemde kaybettiği abone sayısı ise 6 milyona yaklaştı. Şirket böylece toplamda 1.7 milyon üzerinde kişiyi, şirketin aboneleri arasına kattı.
Turkcell ise giden abone sayısında 9 milyon 260 binleri gördü. Gelen abone sayısında 6 milyon 580 bini yakalayan şirket son 22 ayda 2.5 milyonun üzerinde abone kaybı yaşadı.
Cep pazarının üçüncü operatörü Avea ise net abone kazancında 1 milyonu ulaştı. Son aylarda yaptığı atakla bir anda 200 bine yakın aboneyi kendisine çeken şirket faturalı abone konusunda etkili adım atmaya oynuyor.
NUMARA TAŞIMA ALDI BAŞINI GİDİYOR
Numara taşıma ne işe yarıyor?
Numara taşınabilirliği cep telefonu kullanıcılarınun mevcut numaralarını aynen koruyarak hizmet aldıkları operatörü değiştirmesini sağlıyor. Böylece kullanıcılar operatörünü değiştirdiklerinde kullandıkları numara 10 hane olarak bütünüyle aynı kalıyor.
– Faturalı ve faturasız hat kullanan tüm aboneler numaralarını hiçbir ücret ödemeden istedikleri operatöre taşıyor.
-Bu işlem için numaranın taşınacağı operatöre başvurmak yeterli oluyor. Bunun ardından 6 gün
içerisinde numara taşıma işlemi gerçekleştiriliyor.
Cep’ten konuşma süresi arttı: Tek çeyrekte 31 milyar dakika
Numara taşıma uygulamasıyla birlikte artan rekabet daha ucuz fiyatlı yeni tarifelerin çıkmasına yol açtı. Bu da tüketicilerin konuşma sürelerinin uzamasına ciddi katkı yaptı. 2009’un ilk çeyreğinde cep tarafında abonelerin konuşma süresi 22.9 milyar dakika olurken, 2010’un aynı döneminde bu rakam 28.6 milyar dakikaya yükseldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2010’un ikinci çeyreğinde de artışın devam ettiğini bu yılın ikinci çeyreğinde 31 milyar dakikaya çıktığını açıkladı. 2009 yılı ikinci çeyrekte bu alanda 26.9 milyar dakika rakamı açıklanmıştı.
Orhan DİNÇ
gencyolcu@hotmail.com.tr