GENEL

Obeziteye karşı tavsiyeler

Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Gür televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın obeziteye neden olmaması için TV karşısında egzersiz yapmayı önerdi.Dünya genelinde giderek artan obeziteden korunmak için öncelikli olarak televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zaman ile bu sırada yenen besinlerin miktarı ve kalorisinin azaltılması, kazanılan sürenin ise yürüme ve koşu gibi düzenli fiziksel aktivitelerle doldurulması gerektiği bildirildi.

Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Gür  vücuttaki yağ miktarının aşırı düzeyde birikim göstermesi anlamına gelen obezitenin, kalp hastalığı, diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon, inme, osteoartrit, hiperinsülinemi gibi birçok kronik hastalık veya sağlık sorunlarıyla yakın ilişkili olduğunu belirtti.

Basitçe enerji alımıyla tüketimi arasındaki kronik dengesizlikten ileri gelen obezitenin görülme sıklığının, aşırı yeme ve hareketsizliğe bağlı arttığına dikkati çeken Gür, Türkiye’de son yıllarda obez kişi sayısında ciddi artış gözlendiğini, görülme sıklığının ise Avrupa ve ABD’den hala daha düşük olduğuna işaret ederek, bu durumun, bir kısım tedbirler almak adına motive edici olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Gür, yeme alışkanlıkları, yaşam tarzı, aile hayatı gibi birçok faktörün, sorunun temelinde ve çözümünde ciddi öneme sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

”Televizyon seyretme ve bilgisayar başında oturma, elektronik çağın kaçınılmaz sonuçları olarak görünse de özellikle beraberinde abur cubur olarak ifade edilen kalorisi yüksek besinleri tüketme alışkanlığı, obezitenin en önemli nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizde yapılan çalışmalar, çocukların yüzde 62’sinin günde 2 saat, yüzde 8,3’ünün ise 4 saatten fazla televizyon seyrettiğine işaret etmektedir. 3-8 yaşlarındaki çocukların yüzde 89,6’sı, televizyon seyrederken çikolata, şekerleme, kek, cips, çerez atıştırıp, şekerli içecekler içtiği tespit edilmiştir.

Türk anneler üzerinde yapılan bir çalışmadaysa çalışmaya dahil olan 4-6 yaş arası çocukların yüzde 25,4’ünün aşırı kilolu olduğu tespit edilmesine karşın, bu çocukların annelerinin yüzde 73,3’ü çocuklarının aşırı kilolu olduğunu düşünmediklerini göstermiştir.

Annelerin yalnızca yüzde 12,8’i çocuklarının aşırı kilolarından kaygılandığını, yüzde 8,1’i ise ciddi endişelendiğini ifade etmiştir. Ebeveynlerin çocuklarının kilolarına bakış biçimi, bu sorundan korunma açısından anahtar rol oynamaktadır.”

OBEZİTEYE KARŞI TAVSİYELER

Hakan Gür, obeziteden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

”Öncelikli olarak televizyon veya bilgisayar başında geçirilen zaman ile bu sırada yenen besinlerin miktarı ve kalorisi azaltılmalı, azaltılan bu süreler yürüme, koşu gibi düzenli fiziksel aktivitelerle doldurulmalıdır.

İş gibi gerekçelerle eğer oturarak vakit geçirme konusunda fazla bir yol kat edilme olanağı yok ise en azından alınan kalori azaltılmalı, iş dışı zamanda olabildiğince aktif olmayı çalışılmalıdır.

İşe yürüyerek veya bisikletle gitmeyi deneyebilir veya iş yerine belli mesafede bir yere arabanızı park edip, geri kalan bölümü yürüyebilirsiniz.

Kesinlikle asansör kullanmayın. İş yerinde çayınızı, kahvenizi yürüyerek gidip kendiniz alın. Öğle arasında iş arkadaşlarınızla bir yürüme grubu oluşturmaya çalışın. Şirketinizde futbol, voleybol gibi takımlar oluşturup takımın veya organizasyonun sorumluluğunu alın.

Günlük iş takviminize fiziksel aktivite için yer ayırın ve hiçbir nedenle taviz vermeyin. Seyahatlerinizde otel spor olanaklarını kullanın, alışveriş gibi aktivitelerde arabanızı uzağa park edin, alışverişten önce dükkanlarda 1-2 tur atın.

Eğer zamanınızın çoğunu evde geçiriyorsanız, televizyon seyrederken aktif olun. En basitinden televizyon karşısına bir yükselti koyup inme-çıkma tarzında bir egzersiz yapılabilir. Erken kalkıp yürüyüş ve ev işleri yapın. Varsa düzenli bir şekilde köpeğinizi gezdirin. Aile yürüyüşleri yapın.

Egzersizi yapma gerekçenizin zaten zaman içinde bu enerjiyi sağlamak olduğunu unutmayın ve bu kısır döngüyü kırın. Sabah erken kalkıp veya öğle tatilinde yapmayı deneyin.

Aceleci olmayın. Birinci gün sabah 5 dakika, akşam 5 dakika yürüyüşle başlayın veya gün içinde en enerjik olduğunuz saatte yapmaya çalışın.

Herkesin her yerde, her zaman, en güvenilir, en ucuz ve en kolay yapabileceği aktivite tipi yürümektir ve koşu kadar etkilidir.”

Haber 7

Bu yazımızı okuyan 964. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir