GENEL

PKK’yı Mokan bitirecek

Türk Savaş Sanatı Sayokan’ın mucidi Nihat Yiğit, Türk sinemasına yeni kahraman kazandırmaya hazırlanıyor. ‘Mokan’ adlı bir askeri canlandıracak olan Yiğit, kâh milat öncesinde yaşayan bir Türk savaşçısı olacak; kâh dağlarda PKK’yla mücadele edecek. Ne Cüneyt Arkın’ın Kara Murat’ı; ne Kartal Tibet’in Tarkan’ı… Görülen o ki Mokan çok konuşulacak!
Türk savaş sanatı Sayokan’ın mucidi Nihat Yiğit, İslamiyet’ten önceki dönemde yaşayan Türk savaşçısını anlatan bir film çekmeye hazırlanıyor. 80’li yıllarda birçok filmde başrol oynayan dövüş sanatları ustası Yiğit, filmde Mokan adlı bir karakteri canlandıracak. Senaryosu Yiğit’e ait filmde oynaması için Hollywood yıldızlarından Tia Carrere ve aksiyon filmlerinin efsane aktörü Don ‘The Dragon’ Wilson’a da teklif götürülmüş. Çekimlerine ekim ayında başlanılması planlanan Mokan’ın çok iddialı olduğunu söylüyor Yiğit.

Türklerin İslamiyet’i kabulünden sonraki döneme ait çok sayıda film çekilse de İslamiyet öncesini anlatan yapımlara pek rastlanmıyor. Bizans sarayına sızmaya çalışan askerlerden tutun da, İstanbul’u fethetmeye çalışan Osmanlılara kadar birçok senaryo, başarısız da olsa film haline getirilirken, örneğin Orhun kitabelerinin nasıl dikildiğine dair belgesel filme bile rastlayamadık henüz. Uzun yıllar Yeşilçam’ın vurdulu kırdılı filmlerinde gördüğümüz ve 34 yılını dövüş sanatlarına veren Nihat Yiğit de bu eksiklikten yola çıkarak Mokan adlı bir Türk askerinin hayatını anlatan film çekmeye hazırlanıyor. Savaşçının yolu ve kanı anlamına gelen Sayokan’ın (Türk savaş sanatı) mucidi Yiğit’in, 6. yüzyılda yaşayan bir Türk askerinin hayatını konu alan Mokan’ı, 2009 yılı başında sinemaseverlerle buluşacak. İslam öncesinde Türklerin yaşam tarzları ve inançları hakkında pek az şey bilindiğini belirten dövüş ustası, İslamiyet sonrası dönemin de yanlış aksettirildiği kanaatinde. “Türkler barbardır” diye bir görüşün yüzyıllardır insanların ağzına pelesenk olduğunu ve bu sloganın da Yeşilçam filmleri vasıtasıyla desteklendiğini belirtiyor. Örnek olarak da malum aktörlerin filmlerini gösteriyor. Türkler için “at, avrat, pusat” üçlemesinin hep vurgulandığını ve üçlemenin Türklerin zihninde bile yanlış kodlandığını belirtiyor. Yiğit, “Türklere silah ver adam vursun, at üstünde savaşsın, yanına da bir kadın aldı mı… Ne münasebet, böyle bir şey olur mu hiç? Buradaki ‘avrat’ namus, edep anlamında kullanılmıştır. Kültürel karşılığına bakmadan konuşmamak lazım.” diyor. Cüneyt Arkın ya da Kartal Tibet filmlerinden birinde geçen bir sahneye de dikkat çekiyor dövüş ustası. Yiğit, “Bir Türk filmde gidip bir kadınla birlikte oluyor. Daha sonra ‘Biz Türkler gusletmek zorundayız.’ diyor. Zina ederken Müslüman değilsin de guslederken mi Müslüman olduğunu hatırlıyorsun?” cümleleriyle anlatıyor göze batan çarpıklığı. Öyle ki izleyicinin genelinin dikkatinden kaçmasa da bir türlü filmin senaryosunu yazan, filmi çeken ve yöneten kişilerin dikkatini çekmeyen bir gerçek olarak hemen her tarihî filmde karşımıza çıkıyor. O çekeceği filmde bu tür yanlışlıklara ve yanlış anlaşılmalara son verileceğini de ekliyor. Örneğin filmin esas oğlanı Mokan nişanlı bir askeri canlandırıyor. Yiğit, filmde Mokan’ın teni, nişanlısının tenine değmemiş. Mokan, ‘Tengri’nin hoşnut olmayacağını, ruhlarına Aldız’ın (Şeytan) hakim olacağını’ düşünüyor.” diyor Yiğit.

Mokan’ın tüm hazırlıkları tamamlanmış. Sponsorlardan yeterli destek de alınmış. Ancak tek pürüz filmin nerede çekileceği konusu. Çekimlerin mekânı konusunda birkaç alternatif olduğunu anlatan Nihat Yiğit, Yedigöller ve Kaçkar Dağları’nın da içinde bulunduğu bir mekânda çekmek istediklerini ancak son gelen tekliflerle, Kırgızistan ve Kazakistan coğrafyasına doğru kayabileceklerini belirtiyor. Nedenini ise fiziksel şartlarla açıklıyor Yiğit: “Orada at bulmak daha kolay. İnsanlar çadırda yaşıyor hâlâ. Hem de orada ata binen, ok atan figürasyon daha kolay bulunabiliyor.” Yüzlerce oyuncuya ihtiyaç duyduklarını belirten Yiğit, filmin tamamlanmasının ardından Sayokan’ın dizi olacağını belirtiyor.

Hollywood yıldızları Mokan’da oynayabilir

Tia Carrere ve Don ‘The Dragon’ Wilson gibi aksiyon filmlerinin aranan oyuncularına, Mokan’ın da kadrosunda yer alması için gerekli teklifler götürülmüş. Anlaşma aşamasında olduklarını söyleyen Yiğit, “Amerikalı aktör Wilson da aktris Carrere de oyunculuklarıyla herkesi hayran bırakan yıldızlar. Bunları kadromuza almak için anlaşmaya çalışıyoruz. Ancak alternatifleri var. Bizim için öncelikli özellik, iyi oyunculuğun yanı sıra çıkık elmacık kemikleri ve hafif çekik gözler…

Alpagut Mokan ilki, ikincisi Çigay Mokan olacak. Birkaç filmden oluşacak bu Mokan serisi. Mokan aynı asker ama ilk filmde 500 yılında karşımıza çıkacak ama ikinci filmde 2020’de bulacağız onu. Buz tutmuş gölde donuyor. Konjonkturel bir dünya algısı çizmek için, Avrupa Birliği’ne arkasını dönen bir başbakan görmek için, Amerika’yı borç batağında göstermek için. Talabani’yi öldürdüm Mokan ikide. Türkmen katliamı yapan Barzani’nin ipliğini pazara çıkardım. Türkiye’de PKK’yı bitirdim. Kriyobiyoloji ilmi ile Mokan’ı tekrar canlandırıyoruz. Tükiye’de bu ilmin kullanıldığını gösteriyorum. Türkiye’nin başbakanı AB’ye yeter diyor. Biz, Rusya, İran, Çin, Türk cumhuriyetleriyle beraber olacağız diyor. AB’ye karşı çıkıyoruz.

——————————————————————————–

Sayokan bir dövüş sanatı

Nihat Yiğit, uzun yıllar dövüş sanatları üzerine çalıştıktan sonra “Savaşçının Yolu ve Kanı” yani Sayokan adını verdiği Türk dövüş sanıtını buldu. Sayokan’ı tüm Türk milletine armağan eden Yiğit, Sayokan’ın diğerlerinden ayıran özelliği olarak ‘stratejisini’ gösteriyor. Nihat Yiğit’e göre, uzakdoğu savaş sanatlarında strateji değil taktik kullanılıyor. “Yabgu” unvanlı Yiğit’, karate, kung-fu, tekvando, aikido gibi Uzakdoğu savaş sanatlarını kendi sistemlerine göre oluşturdukları sanal dünyada mücadele etmeyi öğretiyor. Gerçek dünyada bu savaş sanatını uyguladıklarında başarısız oluyorlar. Örneğin sulh zamanında mermi atmakla harp zamanı mermi atmak aynı şey değil. Sayokan ise her türlü konum ve şartlarda zafer kazandıran bir savaş sanatı. Sayokan tekniklerinin hareket analizleri açısından da diğerlerinden farklılıklar gösteriyor. Tırpan, kanca, orak, kalkan, gökkuşağı, balkütüğü, art orak ve sağ-sol bacak tekniklerinde çalıştırılan adaleler savaşçıya ekstra bir güç kazandırıyor.
MEHMET RIFAT YEĞEN

Bu yazımızı okuyan 1.518. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir