MOBİLTEKNOLOJİ

Signal ‘En güvenli’ mesajlaşma uygulaması

Meşhur bir söz vardır hani: ‘Paranoyak olmanız takip edilmediğiniz anlamına gelmez!’ Malum günümüz internet çağı. Artık herkes herşeye -bilgisi, birikimi ve tabii imkanları dahilinde- erişebiliyor. Yazışmalarımızdan, konuşmalarımıza, internet gezintilerimize vs. kısacası sanal dünyada attığımız her adımın izi sürülüyor.

Peki bunu bilmek sizde rahatsızlık yaratmıyor mu? Yani illa suçlu olmanız yahut illegal veya etik olmadığını düşündüğünüz bir şeyler yapmanız gerekmez. Sabahta akşama tamamıyla kendi halinizde, zararsız -hatta faydalı- aktivitelerde de bulunuyor olabilirsiniz. Ama yine de takip edildiğini bilerek yaşamak pek de kulağa hoş gelmiyor hani. En azından bizim için bu böyle. Ne de olsa bu takipler ‘her birey potansiyel suçludur’ anlayışının hem doğrucusu hem de büyütücüsü olmanın yanında özgürlük algısını da bir ilüzyona dönüştürüyor.

Düşünsenize; birileri sizi her an röntgenliyor ve siz yakaladığınızda da ‘masum olman suç işlemeyeceğin anlamına gelmez’ diyor!

İşte tam olarak bundan bahsediyoruz…

Hükümetlerin çevirdiği gizli dolapları yayımlamasıyla tanıdığımız Julian Assange’i hepimiz biliyoruz artık. İşte Assenge’in halefi olma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerleyen Edward ‘Joseph’ Snowden da son yılların en popüler bilgisayar/siber alem uzmanı ve hacker’larından birisi. ABD’nin istihbarat kurumları olan CIA ve NSA’nın eski çalışanlarından birisi olan Snowden’ı hem üne kavuşturan hem de hayatını cehenneme döndüren olay NSA’nın dünyadaki tüm internet trafiğini takip etmek için geliştirdiği ‘prism’ programını ifşa etmesi ve gizli NSA belgelerini yayımlaması oldu. ABD tarihindeki en önemli sızıntı olarak nitelendirilen bu hamlesinin ertesinde XKeyscore ve Tempora gibi benzer sızıntılarla ortalığı sarsan Snowden ilk olarak Hong Kong’a oradan da Julian Assange’ın tavsiyesiyle Rusya’ya kaçtı. Şu anda Rusya’da ‘sığınmacı’ olarak sürdürüyor yaşamını.

Evet… Eğer konuşmalarınızın ve yazışmalarınız tamamıyla size ve muhatabınıza özel olarak kalması gerektiğini düşünenlerdenseniz size tavsiyemiz ‘Signal’ isimli mesajlaşma uygulamasını kullanın. Kendisini kabaca tanımlayacak olursak WhatsApp, Messenger vb. gibi yazılımların ‘güvenli versiyonu’ olduğunu söyleyebiliriz. Edward Snowden’un kullanması dahi (ek bilgiyi görsel altında verdik) başlı başına referans teşkil ediyor zaten.

Open Whispers ekibi tarafından geliştirilen Signal bizim hem yazışmalarımızı hem de konuşmalarımızı şifrelediğinden röntgenci gözlerden uzakta kalabiliyoruz. Gizli sohbet, güvenli dosya transferi ve şifreli konuşmalar gerçekleştirmemize olanak sağlayan programın uçtan uca kriptolama ve TOR desteği de mevcut keza. Material Design tasarımıyla arayüzünün de gayet estetik olduğunun altını çizelim.

Signal’i öne çıkan asıl detay ise Android ve iOS platformlarında kullanılabilmesinin yanısıra son güncellemeyle birlikte artık masaüstünde de (yani PC/Mac’lerimizde) kullanılabiliyor oluşumuz. (Beta programa buradan katılabilirsiniz.) Google Chrome üzerinden kullanacağımız uygulamanın en iyi özelliği ise Android ile eşlenik çalışma desteği sunması. Yani telefonumuzdan yahut PC’mizden açılış yaptığımızda oturumumuz otomatik olarak diğer yerde de aktif hale geliyor ve birbirleriyle hem eşlenik hem de paralel işliyor. iOS/PC-Mac linkleme desteğinin de yolda olduğunu söyleyelim bu vesileyle. Son olarak da açık kaynaklı olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Kaynak kodlara buradan erişebilirsiniz. Velhasıl biz tavsiyemizi verelim de gerisi size kalmış. Ya sansürcü WhatsApp vs. ile devam edersiniz ya da özgürlüğe doğru alırsınız.

Signal neden Whatsapp’tan daha güvenli?

Whatsapp geçen haftalarda dünya genelinde hacklenmiş ve bunun sonucunda 2,5saat boyunca kullanılamamıştı. Benzer başka bir saldırı da bu Çarşamba meydana geldi. Pes peşe saldırılar, bu konuda ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koyuyor.

Güvenli mesajlaşma neden bu kadar önemli?

Bir çok özel kalması gereken, hatta istenmeyen kişilerin eline geçtiğinde size zarar verme ihtimali olan konuları, arkadaşlarınızla paylaşmakta sakınca görmüyor olabilirsiniz! Ancak avukatınızın sizden kimlik fotokopinizi ya da seyahat şirketinizin acilen pasaport fotokopinizi istediği örnek durumları düşünün. Ya da eve gelinceye kadar çocuklarınızın yalnız kalacağını eşinizle mesajlaştığınızı! Bunun gibi aslında normal olan ancak kötü amaçlı kişilerin eline geçtiğinde size zarar verebilecek bir çok durum var!

İnsanlar mesajlaştığı kişiyle kendilerini çok rahat hissettiklerinden gizli kalması gereken kurum sırlarını da paylaşabilirler. Örneğin şirketinizdeki muhasebe elemanını düşünün. Şirketin gidişatını, gruptaki arkadaşlarıyla paylaşımını başkaları da okuyorsa, şirketinizi içinden çıkılmaz bir duruma sokabilir. Sonuçta bütün organizasyonların, kendi içlerinde tartıştıkları konular, farklı seviyelerde gizlilik içerir.

Facebook mesaj güvenli mi?

Signal güvenli mesajlaşmada neden öne çıkıyor?

 Öncelikle açık kaynak kodlu; yani kodları gizli değil, herkes görebilir ve bir çok uzman tarafından kontrol edildiğinden araya zararlı yazılım eklenmesini imkânsız kılıyor. Bu nedenle, Amerikan istihbaratına ait çok gizli dokümanları basına sızdırdıktan sonra Rusya’ya sığınan Edward Snowden’ın da Signal kullanmasına şaşırmamak gerek! Signal’in ilk versiyonu ise, 2011 yılında Twitter tarafından satın alınmıştı.

Signal ve Whatsapp arasındaki farklar neler?

Signal’de tüm sesli ve görüntülü aramalarınız, dosya paylaşımlarınız, kısacası uygulama içinde gerçeklesen her şey üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifreleniyor. Yani, biri sizin elinizden telefonunuzu zorla almadığı sürece, hiç kimse araya girip konuşmalarınızı hackleyemez. Ses aramasındaki ağır şifrelemeden dolayı arama bir kaç saniye geç başlasa da ses kalitesi çok yüksek ve Whatsapp’taki kesilmeler yaşanmıyor.

Whatsapp kişi listenizi şifrelemiyor dolayısıyla listeniz ve kimlerle hangi saatte görüştüğünüzün kayıtları, sunucularına kaydediliyor. Signal’de ise her şey şifreleniyor!

Whatsapp’ta mesajlarınız telefonunuzda durduğu sürece şifreli korunuyor ancak herkesin zorunlu olarak tüm konuşma geçmişinin yedeğini (back-up) alıyorlar. Bu yedeklemeler maalesef şifrelenmiyor ve bir şekilde bulut hesabınıza erişenlere karşı, sizi savunmasız bırakıyor. Facebook’un bu verileri okuyarak şirketlere sattığı da söylentiler arasında!

Signal’de ise telefonunuzun bile yedeğini alsanız, hiç bir şekilde konuşmalarınız buna dahil olmuyor. Dolayısıyla hackerler size ulaşamıyor. Kurumsal kullanıcıların güvenlik protokolleri açısında da bu son derece önemli bir özellik! Hatta katı güvenlik protokolleriyle bilinen Amerikan Senatosu dahi, çalışanlarına geçen hafta Salı gününden itibaren Signal kullanmalarına izin verdi.

Güvenlik paranoyaklığının bir sınırı olmayabilir ancak internetten herkesin ulaşabileceği araçlarla hacklenerek, düzenimizin bozulması da en son istediğimiz şeydir. Kalenizi güçlendirin!

Signal Messenger’a 50 Milyon Dolar Destek Geldi

WhatsApp’ın ortak kurucusundan Signal Messenger’a 50 milyon dolar yardım geldi! WhatsApp ortak kurucusu Biran Acton 2017’de Facebook’tan ayrıldı ve kar amacı gütmeyen bir işletme kurmaya karar verdi. Görünüşe bakılırsa bu işletme bir mesajlaşma uygulaması olan Signal olacak. Signal’in yöneticisi Moxie Marlinspike paylaştığı blog gönderisinde kar amacı gütmeyen Signal Foundation şirketini kurduklarını duyurdu, ve bunu da Acton’dan gelen 50 milyon dolar yardım sayesinde başardıklarını açıkladı.

Signal’in güvenli mesajlaşma uygulaması, gizliliğe önem veren kullanıcılar arasında oldukça popüler. Güvenliği nedeniyle ABD Senatosu üyelerinin bu uygulamayı kullandığı biliniyor. Tanıdık bir marka olsa da Signal, maddi zorluklar sebebiyle yeni çalışanlar kiralamakta ve yeni özellikler geliştirmekte zorlanıyordu.

Moxie, bu cömert yardım sayesinde takımın genişleyeceğini, şirketin kapasitesinin artacağını ve hedeflerinin de büyüyeceğini söyledi. Signal Foundation’un gelir amacı gütmeyen bir şirket olması, yatırımcıların da karşılıksız yardım etmesini gerektiriyor. Acton, Signal Foundation’ın kendi ayakları üzerinde durabilen bağımsız bir şirket olmasını hedeflediğini söyledi, ancak bunu nasıl yapacağı bilinmiyor.

Signal Private Messenger’a Google Play Store, Chrome Mağaza ve iTunes‘dan erişebilirsiniz.

Kaynak: Chip – YeniŞafak – Hürriyet

Bu yazımızı okuyan 4.870. takipçimizsiniz.

İsmail Hakkı Çetin

1993 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini Darende'de tamamladı. 2011 yılında Hulusi Efendi Kuran Kursu'nda hafızlık eğitimini tamamladı. Bosna Hersek Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde eğitim aldı. Blogger yazar. Hobileri arasında Seyehat etmek Fotoğraf çekmek, futbol, masa tenisi ve yüzme vardır. Beşiktaş taraftarı, Boşnakça bilmekte. Arapça ve İngilizce öğreniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir