HABER

Siz de Kokpitteki Yerinizi Alın

Merhaba havacılık dostları, uçma sevdalıları… Bu güne kadar havada süzülen uçaklara hep uzaktan mı baktınız? O üniformanın size hep uzakta olduğunu mu düşündünüz? Aslında her şey sandığınızdan daha kolay.  Tek yapmanız gereken azmetmek yolunda çabalamak ve en önemlisi de sevdalısı olmak… Sevgili arkadaşlar ilk önce sizlere “nasıl pilot olurum” konusu hakkında birkaç detaylı bilgi vereceğim: Dünyada genel kabul gören pilot olmanın 2 yolu vardır. Bunlardan biri; paralı eğitim, diğeri askeri eğitimdir. Türkiye’de ise pilot olmanın tam 4 yolu vardır. Şimdi bu yolları gelin biraz irdeleyelim.


1.YOL= Lise öncesinde hava harp okulları sınavına girilir ve askeri uçuş eğitimleri aldıktan sonra uygun görülürse jet pilotu ünvanı alınarak uçmaya başlanır. Daha sonra isteğe göre hizmet yılı dolunca sivil şirketlere geçilebilir. Yalnız bu süreç çok zorlayıcı ve zor bir süreçtir. Çünkü askeriye ülkemizin savunma kolu olduğu için her alanda olduğu gibi bu alanda da sıfır hata istemektedir.

2.YOL= Paralı Eğitim…1 daire fiyatı gibi bir para ödenerek özel pilot, üstüne yaklaşık 20 milyar daha eklenerek (yaklaşık olarak 40-50 bin dolar gibi) ticari pilot lisansı alınabilir. Eğitim süresi hava şartlarına paralel olarak 14-16 ay arasında değişmektedir. Ama bunun artılarının ve eksilerinin iyice araştırılması gerekmektedir. Çünkü pilot lisansı almak farklı bir şeydir, pilot olmak ayrı bir şeydir. Yani havayolu şirketleri pilotlarda farklı özellikler aramaktadırlar. Bunun harici olarak ise bu eğitimi yaklaşık 25-30bin dolar ödeyerek Amerika’da alma şansınızda var. Fakat bu durumda Türkiye de uçmak istediğiniz zaman Amerika’dan alacağınız belge üzerinde birtakım değişiklerin yapılması gerekmektedir. Tabi burada herkesin aklına gelen ilk soru iş garantisi olacaktır. Sevgili havacılık dostları eğer 2 veya 4 yıllık bir üniversite mezunu iseniz ve buna artı olarak özellikle üniversitelerin makine, elektrik-elektronik, kontrol vb. mühendislikleri ayrıca; işletme, iktisat gibi bölümler mezunu iseniz işiniz çok çok daha kolay olacaktır bu eğitimi aldıktan sonra iş bulma alanında. Yalnız şu gerçeği de göz ardı edemeyiz. Şuan tüm dünyada ve Türkiye’de özellikle 2020 yılına kadar çok fazla bir şekilde pilot açığı vardır. Türkiye de hava yollarına hazırlık programına katılım şartları şunlardır:

• 17 yaşından gün almış bayan ve erkek
• Lise düzeyinde matematik-fizik bilgisine sahip olmak
• Temel düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak
• Asgari eğitim: lise mezunu
• Sağlık raporu: 1. sınıf sağlık raporu almak

3.YOL= THK pilotaj eğitim… Bu Türk Hava Kurumu’nun her sene düzenli yaptığı bir şey değildir.5 senede ya da 4 sende bir ihtiyacına göre( bu ihtiyaç alınan uçak sayısına bağlı) pilot alımı yapar. Yetenekli ve istekli gençlerin arasından sınavla seçim yapar ve onlar bir kaç yıl ücretsiz eğitim verir. Sonunda da belli sene THK bünyesi altında pilot olarak (yangın,ilk yardım,ilaçlama,eğitim uçakları) kullanır.Sanırım 8 sene olması lazım 8 sene sözleşme bitince hava yolu şirketleriyle anlaşırsın ve yolcu pilotu olursun.Bunların sınavları genelde internet üzerinden duyurulur ve gençlerin havacılık sertifikalarına bakılır.(paraşüt, model uçak, microlight, yamaç paraşütü,balon en önemlisi planör gibi) İngilizcesi iyi üniversite mezunu kişileri daha çok isterler.Genelde mühendislik mezunu alımı yaparlar ama mühendislik okumayanlarda vardır. Yine bunlara ek olarak THY, Pegasus vb. özel hava yolu firmaları pilot ihtiyacına göre internette haber yaparlar, başvuruları değerlendirirler ve seçtikleri pilot adaylarını tamamen ücretsiz olarak pilot okullarına  gönderirler. Tabi daha öncesinde sizinle belirli bir süre o hava yolu firmasında çalışmak ve biraz daha düşük bir ücret almanız hususunda anlaşma yaparlar. Tabiki bu kısa bir süredir.

4.YOL= Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Y.O pilotaj bölümü.
Bu bölüm her sene düzenli öğrenci alımı yapmaktadır. Senede 10 öğrenci özel yetenek sınavıyla alınmaktadır. Ancak belli bir kriter ve yaş aralığı uygulanmaktadır. Üst sınır 21 yaştır.Yani 21 yaş üstü alınmamaktadır.Bu okul Türkiye’de havacılık eğitiminin en ağır verildiği en gelişmiş ve en uluslar arası prensipli okuludur.Eğitim süresi 4 yıldır ki bu da en uzun eğitimdir.Uçuş tecrübesi en fazla en kaliteli pilotlar buradan çıkmaktadır.Eğitim 1.sınıf olup buradan çıkan pilotlar dünyanın her yerinde her havayolu şirketinde %100 iş bulma imkanına sahiptir.ÖSS+Özel yetenek+uçuş yetenekler+İngilizce ile almaktadır.Bu okul tamamen ücretsiz olup Türkiye’nin en kaliteli pilot olmanın bir yoludur.  Size geçen senenin verilerini vermek istiyorum. 2008-2009 döneminde her üç bölümün( sayısal, sözel ve eşit ağırlık) en az birinden en düşük 229.471 puan almak gerekiyordu.

Evet sevgili havacılık dostları şuanda pilot olmanın yollarını artık biliyorsunuz. Bu bir sevdadır, aşktır. Artık birazda pilotların kazançları hakkında konuşalım. Sevgili arkadaşlar bu gün yeni mezun olmuş bir pilot (first oficer) Türkiye şartlarında minimum 3.500 euro maksimum 5.000 euro aylık maaş almaktadır. Günümüzdeki ekonomik krizleri ve Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi ile hayat şartları göz önüne alındığında normalin çok çok üstü bir kazanç olduğunu vurgulamak istiyorum.
Sevgili havacılık dostları o devasa varlığı yerden kesip bulutlara doğru hatta bulutların üstünde güneşle buluşturmak harika üstü ve vazgeçilmez bir duygudur. Dedim ya bu bir AŞK tır.

Değerli arkadaşlar bu uğurda attığınız her bir adım ve katlanacağınız her bir zorluk sizi hiçbir zaman ve şekilde yıldırmasın. Şuna emin olunki bu uğurda yaşadığınız her şey size bir artı olacaktır. Kokpitte pilot koltuğuna oturup uçağın burnunu havaya ilk kaldırdığınız zaman işte o an özgürlüğünüze attığınız ilk adım olacaktır.  Bu sevdaya gönül veren tüm arkadaşlarıma ve havacılık dostlarına bu uğurda başarılar diliyorum. Sevgili arkadaşlar her türlü sorunuzda aşağıda mail adresimden bağlantıya geçebilirsiniz benimle. SAYGI VE SEVGİLERİMLE….

Hidayet AkçayStudent Pilot by Bush Pilothidayet_akcay@hotmail.com

Bu yazımızı okuyan 1.952. takipçimizsiniz.

Hidayet Akçay

1985 Konya Ereğli doğumlu. ilk ve Orta öğrenimini Konya da Lise öğrenimi Darende de tamamladı. Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunu. Özel bir eğitim kurumunda Yönetici olarak görev yapmakta. Çeşitli dergi ve haber sitelerinde Turizm alanı ile alakalı yazıları yayınlanmıştır. Hobileri Seyehat ve spor. İngilizce, Arapça ve İspanyolca bilmekte, Evli ve bir çocuk babası.

9 thoughts on “Siz de Kokpitteki Yerinizi Alın

  • emin

    hocam teşekür ederim verdiğiniz mevcut bilgiye.size sorum olacak ben pilot olmayı çok istiyorum.ve inanıyorumki pilot olmaya müsaitim. ancak yaşım 26 ve boyum 1.67 yani boy problemi varmı bu 4 yolda

  • Hidayet AKÇAY

    sevgili emin sivil havacılıkta yaş boy ve kilonun hiç br önemi yoktur asıl önemli olan birşey gözde aşırı büyük bir probleminin olmaması sivil havacılık belirli bir göz kusuruna kadar müsade ediyor. size tavsiyem Türk Hava Kurumuna üye olup simülatör ve benzeri eğitimleri almanız bunlar tamamen ücretsiz tek yapman gereken şey gidip bulunduğun ildeki THK bürosuna bu eğitimler hakkında bilgi alıp üye olman. ha bunu neden söyledim ileride ATPL-Frozen ATPL aldığın zaman ve şirketlere başvuru yaptığın zaman bunların çok büyük faydasını göreceksin işe alım sürecinde. şimdiden kolay gelsin. Allah yardımcın olsun. Ben herzaman senin yanındayım…

  • öncelikle verdiğiniz bu aydınlatıcı bilgilerden dolayı size çook teşekkür ederim. bende havacılığa aşık bir gencim hayatımda pilot olmaktan daha çook hiç birşey istemedim askeri liselere giremedim öss den de yeteri puanı alamadım hho için günlerce de ağladım tabi. 2008 de anadolu üni shyo sınavlarına girdim ama fizik sınavını veremedim şimdi bu yıl gene giricem öss ye tekrar gidicem eskişehire…sizden şu konuda yardım istiycem ordaki fizik sınavında çıkabilecek konuları biliyorsanız eğer bana söyleyebilir misiniz benim fizik çok iyi değil 2.bölüm konularını yapamıyorum çok fazla çıkacak konulara odaklı çalışsam daha iyi olur benim için birde bana oradaki sınavlar için önerebileceğin birşey var mı varsa söyleyebilirseniz minnettar kalırım size birde 29ekim 1989 doğumluyum eğerki bu yıl kazanamazsam seneyede girebilir miyim ordaki sınavlara… bunları merak ediyorum bana daha fazla aydınlatıcı bilgide verirseniz gerçekten çok mutlu olurum gerçekten inanınki ve şunuda bilin ben emeklemeden önce uçmayı hayal ediyordum eğerki olamazsam pilot kesin intihar ederim belki bana güleceksiniz ama dediğiniz gibi bu bir aşk hemde çooook tutkulu bir aşkk ne zaman bir uçak görsem heyecandan havalanıcam sanki o derece aşığım uçmaya…saygılar ve sevgilerimi sunarım iyi çalışmalar tekrar teşekkürler…

  • samet doğan

    ıyı gunler arkadaşlar ; özellikle sana merhaba HİDAYET kardeşim, verdiğin bilgiler için hepinize çok teşekkürler.Bende lise öğrencisiym.Ama eşitağırlık olduğum için tek şansım pilotajlık bölümü…Hidayet kardeş, seni msn adresime ekledim, havacılık ile ilgili bilgi almak istiyorum senden ! bu arada arkadaşlar sizleride unutmadım ; samet-doganotomotiv@hotmail.com msn adreim arkadaşar benim bilgim olduğu kadarıyla ben size yardımcı olayım, sizin bilginiz daha fazla ise siz bana yardımcı olursunuz.ıyı gunler, msn’de görüşürüz !

  • samet doğan

    bu arada cenk özer kardeşim, sana en buyuk ve tek tavsiyem ; sen şimdiden deli gibi gece gündüz fizik çalışmana bak !!!– bende fiziği çok sevmiyorum ama mecbur bende sağlam çalışıyorum !, merak etme çalıştıkca ve soruları çözdükçe seversin

  • andy Dufreyn

    hocam bende askerde jandarmaydım benden de pilot olurmu hocam acil cvp yazın ltf

  • Hidayet AKÇAY

    Sevgili havacılık sevdalıları ;

    “”””””””Önce sakin olmalısın.Heyecanını ve olumsuz düşüncelerini önleyemezsen kafanı toplayamazsın ve bir hedefe odaklanamazsın.Kaldı ki pilot olmanın ilk şartıda soğukkanlı olmaktır.Çünkü Pilot olursan bu soğukkanlılık içinde uçağın düşeceğini ve öleceğini bilsen dahi aklını başına toplayıp sakince uçağının kontrolünü yeniden sağlamaya çalışacaksın.Yaşın genç ve merak etme shyo pilotaj sınavı için 2 sene daha hakkın var.Bu sene olmazsa seneye tekrar deneyebilirsin.Umudunu kaybedersen herşeyini kaybedersin.Ayrıca her zaman 2. bir planın olsun.Burayı kazanmak senin hayatındaki en önemli şey değildir.Pilot olmak ta öyle.Hayatın sana ne göstereceği bilinmez.Hakkında hayırlısı neyse o olur.Burayı kazanmak en büyük hedefin olsun.Sen kazanmak için elinden geleni yaptığına emin ol ondan sonra takdiri Allah’a bırak.Olursa şükret olmassa bir hayır vardır diyip bir daha hazırlan yine olmazsa 2. bir yola yönel.Kendini yıpratmana, intihar gibi saçma bir düşünceye kapılmana gerek yok.Öcelikle senin için kendi hayatın, ailen ve sevdiklerinin önemli olduğunu unutma.Ama eğer zaten yet6erince hazırlandığını düşünüyorsan ve çokta istekliysen( ki öylesin) Allah yardım eder.umudunu kaybetme, sakin ol, sınava kadar eksiklerini tamamla.
    Gelelim shyo pilotaj sınavlarının içeriğine.Bu konuda sivil yhavacılık sınav yetkililer konu ayırımı yapmamaktadır.Her sene farklı konulardan farklı sorular karşımıza çıkabilmektedir.Ama daha çok 1. bölüm ağırlıklı olmakta 2. bölümden de bir kaç soru çıkabilmektedir.Şansına… matematik için böyle.Fizik için ise fizik 1 ağırlıklı olmakla beraber daha çok mantık ve akılcı sorualra yer verilmektedir.Uçaktan atılan bir cismin düşme hızı ve yeri hesaplamalarına çalış.Geçen sene bu tipte en az 5-10 soru çıkmıştı.Sana tam olarak şu şu konulara çalış diyemeceğim çünkü kesin bir konu alanı yok tüm öss konularından çıkabiliyor.Ama yaratıcı düşünmeyi gerektiren mantık ve akıl soruları da karşımıza çıkabiliyor.Özellikle havacılık, uçak, düşme, yükseklik, ağırlıki vb gibi soruları bul onları çöz.Sorular havacılıkla ilgili gelebiliyor.Öss derslerinin yanında bulmaca ve mantık sorularıda çöz.Bunların yararını elbet ileriki aşamalarda göreceksin.Bunları sesli bir oratamda çözemeye çalış ki gürültüye alışabilesin.Sese rağmen dikkatini koruman da onlar açısından önemli bir eleme olacaktır.
    Ayrıca mülakatlar için bir kaç ingilizce cümle ve kelime de öğren.Kendini ifade edebilecek kadar bilmen gerekli.Mülakatlarda bu dikkate alınacaktır.Havacılığa ne kadar ilgili ve meraklı olduğunu da onalra göstermen gereklidir bunu da unutma.
    Dediğim gibi yaşın uygun 21 yaşına kadar deneyebilirsin bu sınavları.bu seneyle birlikte 2 sene daha girebilirsin.Umudunu kaybetme.Heyacanını koru.Orada istekli olmak önemli olduğu kadar sakin durmak jüri karşısında soğukkanlı konuşabilmekte önemlidir.Hiç bir şey dünyanın sonu değildir.Kendini yıpratma daha gençsin.Hefelerin çok fazla değişime uğrıcaktır.Unutma ki hedefini belirleyip o hadefe doğru uğraşmak hedefsizlikten daha iyi bir şeydir.Kazanamasanda denedim ama nasip değilmiş dersin.bunun yararını hayatın boyuncada görürsün. Bir de kazanamazsan intihar ederim diye düşünme de, kazanamazsam 2. hedef olarak ne yapmalıyım diye düşiün bu da seni teselli edecektir.Her zaman ikişnci bir tercihin olsun.”””””””””””””””
    Ayrıca Samet sende soruların olursa yine buradan veya mail adresime mail olarak yollarsan çok daha iyi olur. ancak o şekilde cevap verebilirim.
    Ayrıca pek Muhterem zeyveli andy dufreyn efendi istedikten sonra bırak pilotu astronot bile olursun…

  • Hidayet AKÇAY

    Ayrıca pek Muhterem zeyveli andy dufreyn efendi istedikten sonra bırak pilotu astronot bile olursun…

  • Hidayet AKÇAY

    Ayrıca Samet sende soruların olursa yine buradan veya mail adresime mail olarak yollarsan çok daha iyi olur. ancak o şekilde cevap verebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir