Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi İstanbul’da anıldı
Dünyada çeşitli üniversitelerde görev yapan ilim adamları, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yle ilgili hazırladıkları çalışmaları paylaştı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sempozyuma Hulusi Efendi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Hamit Hamidettin Ateş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal ve çok sayıda davetli katıldı.
Es-Seyyid Osman Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli, Somuncu Baba’nın İstanbul’un fethinin gizli kahramanı olduğunu söyledi.
Resul Kesenceli, “Buradaki amacımız Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi’nin evrensel düşüncelerini tüm insanlıkla paylaşmak. Onların barış, huzur, insanlara hizmet ve insanları doğruya, güzelliğe, iyiliğe ve aydınlığa, yönlendirme doğrultusunda hem düşüncelerini paylaşmak, hem de hizmetlerini insanlara anlatabilmek, örneklik teşkil etmelerini sağlamak.” dedi.
“SOMUNCU BABA YETİŞTİRDİĞİ TALEBELERLE OSMANLI COĞRAFYASINA HİZMET VERDİ”
Somuncu Baba Hazretleri tüm tarihe yön vermiş, önemli bir zat olduğunu vurgulayan Kesenceli, Somuncu Baba’nın yetiştirmiş olduğu 25’ten fazla talebesiyle, Osmanlı Devleti’nin değişik coğrafyalarında hizmetler yaptığını belirtti. Kesenceli, “Somuncu Baba Hazretleri Hacı Bayramı Veli’yi, Hacı Bayramı Veli ise Akşemseddin Hazretlerini yetiştirmiştir. Akşemseddin Hazretlerini Fatih Sultan Han’ı yetiştirir ve İstanbul’un fethinde çok önemli rol alırlar. Aslında Somuncu Baba İstanbul’un fethinin gizli mimarı diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ise Somuncu Baba’nın Osmanlı Devletini derinden etkileyen âlimlerden bir tanesi olduğunu söyledi. Şimşirgil, “Somuncu Baba’nın afadından olan ve bugün bu sempozyumun gerçekleşmesine sebep olan Osman Hulusi Efendi, Divan Edebiyatı’nın son mümessilerinden bir tanesidir. Gönül Sultanları ölmezler, gönüllerde yaşarlar ve ilelebet etkileri devam eder. Somuncu Baba ve Osman Hulusi Efendi bu toplantı da anmak için bir araya geldik.” şeklinde konuştu.
Kültürün hem kişi hem toplum hayatının maddi ve manevi değerlerini kapsadığını söyleyen Mustafa Yağcı ‘İslam kültürü’ mefhumunun bütün faaliyet, manevi değer, sosyal görüntü, ahlak kaidelerini de içine aldığını kaydetti.
Bosna Hersekli Şeyh Mesud Hacimeylic ile Osman Hulusi Efendi’yi çeşitli yönleriyle inceleyen Prof. Dr. Kazım Hacımeylic, siyasi ve kültürel anlamda iki farklı ortamda yaşamlarını sürdürüp halklarına hizmet eden iki Allah dostunun da yaşadıkları toplumlarda bıraktıkları etkinin aynı olduğunu dile getirdi.
Özbekistan İlimler Akademisi Öğretim Üyesi Dr. Masudhon İsmoilov da “Kemale ermiş olanların, hayat yolları, aşk hakkındaki görüşleri, İslâm tefekkürü, tarihi ve bugünü için çok değerli ve kıymetlidir.” dedi.
Sempozyuma Azerbaycan’dan katılan Hacı Ferhat Mirza Bey ise Osman Hulûsi Ateş’in Türk halklarının hepsi için büyük hürmet ve ihtiramla anılan, sevilen filozof şair olduğunu bildirdi.
Pakistan’dan gelen Prof. Dr. Muhammed İkbal Müceddidi ise Hulûsi Efendi’nin kendi manevi zenginliğini insanların mutluluğuna, ilmin, eğitimin inkişafına verdiği gibi, yıllar boyu sahip olduğu maddi zenginliğini de dar anlamda Türk insanının, bütünlükte ise beşer evladının kullanımına sunduğunu belirtti.
Serdar Tuncer’in şiirler okuduğu ve sunuculuğunu yaptığı programda, Ahmet Özhan da bir konser verdi.
Sempozyumu çok sayıda basın mensubu takip etti. Televizyon kanallarının bazıları canlı yayınlar yaparken, gazeteler de sempozyuma büyük ilgi gösterdi
http://tvarsivi.com/player.php?i=2012060059437
Vakfın Gayesi, Bilgili ve aydın gençlerin yetişmesine katkıda bulunmak, eğitim amaçlı hizmetler vermek. Tarihi eserlerin koruması ve onarımını yapmak. Sosyal yardımlar ve sağlık hizmetlerinde topluma faydalı olmak. İlmi araştırmalar yapmak, kültürel ve sosyal faaliyetlerde bulunmaktır. Somuncu Baba Hazretleri Hacı Bayramı Veli’yi, Hacı Bayramı Veli ise Akşemseddin Hazretlerini yetiştirmiştir. Akşemseddin Hazretlerini Fatih Sultan Han’ı yetiştirir ve İstanbul’un fethinde çok önemli rol alırlar. Aslında Somuncu Baba İstanbul’un fethinin gizli mimarı diyebiliriz.”