Son Yılların En İyi 10 Yerli Filmi
Son yıllarda gelişen Türk Sinemasının ortaya koyduğu birbirinden güzide filmler arasından seçtiğimiz 10 filmlik listeyi genç yolcu olarak siz sinema severler için derledik.
10- Babam ve Oğlum
Yönetmen: Çağan Irmak
Deniz, annesini henüz doğmadan önce kaybetmiş, bir gazetede yazar olarak çalışan babası tarafından mütevazi bir evde yetiştirilmiştir. Babası dışında tanıdığı tek bir akrabası bile yoktur.
Ta ki babası Sadık, bir gün Deniz’i şaşırtacak bir haberle gelene kadar. Deniz artık babasıyla birlikte, hiç görmediği dedesinin yanında, küçük bir kasabada yaşayacaktır.
Zamanla Deniz bu hiç görmediği ailesine alışırken ve her şey düzelmeye başlamışken yaşanan bir dram herkesi derinden etkileyecektir.
9-Gora
Yönetmen: Ömer Faruk Sorak
Türkiye’nin turistik kentlerinden biri olan Antalya’da tüccarlık yapan Arif uzaylılar tarafından kaçırılarak G.O.R.A. isimli gezegene götürülür. Arif, gezegende tutsakken gezegeni bir alev topundan kurtarır ve bu sırada Ceku isimli prensesle tanışır. Bütün bunlar olurken, G.O.R.A. gezegeninin kötü kalpli komutanı Logar, Ceku ile evlenerek gezegenin yönetimini ele geçirmek istemektedir. Arif bunu öğrenir ve gezegenden kaçarken Ceku’yu da yanında götürmek ister, fakat bunun için Komutan Logar’a karşı mücadele vermesi gerekmektedir.
G.O.R.A., senaryosunu Cem Yılmaz’ın yazdığı, yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın yaptığı, bilim kurgu ve komedi türlerindeki 2004 çıkışlı Türk filmidir.
Çekimleri 2002 yılında başlayan film, Türkiye’de 12 Kasım 2004 tarihinde gösterime girdi. Türk sinemasında en pahalı yapımlardan biri olan filmi 4 milyon kişi izledi.[1] Filmin yapımcılığı, Uzan Ailesi’ne ait olan TürkFilmi adlı şirket ile Ömer Faruk Sorak tarafından üstlenilmiştir. Ancak Uzan Ailesi’nin bankalarına devlet el koyunca, film de TMSF kontrolüne geçti. Vizyona girişi geciken filmi BKM, Yılmaz aracılığıyla satın alarak yayımlayabildi. Film içerisindeki müzikler Ozan Çolakoğlu’na, filmin bitiş müziği ise Sagopa Kajmer’e aittir.
8-Bir Zamanlar Anadolu’da
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Taşranın sıkıntılı dünyası, bir doktor ile bir savcının 12 saatlik gerilimli öyküsü ile aktarılıyor.
7-Vizyontele
Yönetmen: Yılmaz Erdoğan- Ömer Faruk Sorak
Vizontele, 2001 yapımı Yılmaz Erdoğan – Ömer Faruk Sorak filmidir. Senaryosunu da Yılmaz Erdoğan’ın yazdığı film Hakkâri’de geçmekteyse de, burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler, Van’ın Gevaş ilçesinde yapıldı. Çoğunlukla Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularının rol aldığı filmin 2004 yılında Vizontele Tuuba adlı bir devam filmi çekildi.
1974 yılında başında Van’ın Gevaş ilçesine televizyon gelmesini anlatıyor. Bunu duyan ahali televizyonun ne olduğu hakkında bir bilgileri yok ve nasıl bir şey olduğunu çok merak ediyorlar. Her şeyin en son ulaştığı bir şehirdir. TRT tarafından oraya sürgün gönderilen memurlar alıcıyı kurmadan geri dönerler. Belediye Başkanı Nazmi bu işin üstesinden gelmek için şehrin delisi olarak bilinen Emin’den yardım alır. Emin aslında deli olmayan, teknolojik aletlere ilgisi olan ve bütün radyoları tamir eden ilginç bir yaşantıya sahip olan bir karakterdir.
6-İtirazım Var
Yönetmen: Onur Ünlü
İtirazım Var, Onur Ünlü’nün senaryosunu yazdığı, yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği 2014 yapımı polisiye komedi türünde sinema filmidir ve 10 filme ulaşmasını istediği Milli Cinayet Koleksiyonu’nun üçüncü ayağıdır.
Selman Bulut, bir zamanlar antropolojiyle ilgilenmiş eski bir boksör, şimdilerdeyse bir camide görev yapan sıradışı bir imamdır. Bir gün camide namaz kıldırdığı sırada caminin içi silah sesleriyle yankılanır. İçeride bulunan kişilerden biri yere yığılır ve hayatını kaybeder. Olay yerine gelen polis ilk delilleri toplar ve araştırma süreci başlar. Selman Bulut bu olay sonrasında harekete geçer ve şüphelendiği kimi kişi ve durumların üzerinden davayı çözmeye karar verir. Her ipucu işleri beklemediği bir noktaya götürür ve olaylar gittikçe daha gizemli bir hal almaya başlar…
5-Gözetleme Kulesi
Yönetmen: Pelin Esmer
Nihat ıssız bir ormanın tepesinde bir yangın gözetleme kulesine bekçi olarak sığınmıştır. Seher ise, Tosya’da otoyol kenarında küçük bir otogara kendisini zor atmıştır.
Başkalarından kaçarken birbirlerine denk gelen bu iki insan suçluluk duygularına karşı, kendi kendilerine verdikleri savaşı birlikte sürdürmek zorunda kalırlar.
4-Dağ-2
Yönetmen:Alper Çağlar
Dağ II, yönetmenliğini ve senaristliğini Alper Çağlar’ın yaptığı 2016 yapımı aksiyon, savaş ve dram filmidir. 2012’de vizyona giren Dağ filminin devamıdır. 4 Kasım 2016 tarihinde gösterime girmiştir.[3] İlk filmi 170 bin TL’lik bir bütçe ile çekilen filmin bütçesi 10 kat daha yükseltilerek, 1 milyon 700 bin TL olarak belirlenmiştir. IMDB’de 10 üzerinden 9.9 puan almıştır.[4] Filmde Türk Silahlı Kuvvetleri’nden alınan özel izinle gerçek ve Türkiye üretimli milli silahlar ve zırhlı askeri kara araçları kullanılmıştır.[5] Türkiye’de 3 milyon 600 bin kişi tarafından seyredilerek 2016 yılının en çok izlenen filmi olmuştur.[6]
Oğuz ve Bekir’in askerlik süresi bitmeye yaklaşmıştır. Bu ikili, Özel Kuvvetler Komutanlığına başvurmak isterler. Fakat Bekir’in dizindeki sakatlık, Oğuz’un omzundaki sıkıntı yüzünden reddedilirler. Bu sırada birinci filmde şehit olan Yaşar Demir’in yakın arkadaşı Veysel Gökmusa konuşmaya tanık olur ve bu ikiliyi eğitimlere alır. İkili altı yıl boyunca çetin eğitimlerden geçerler, Bekir dizinden tedavi görür. 6 yıl sonra ise, kod adı “Fırtına Getiren” olan Muhabere Arama-Kurtarma (MAK) 8 timi ile Irak’a operasyona giderler.
Operasyon, IŞİD’in esiri gazeteci Ceyda Balaban’ı kurtarmak üzerine kuruludur. Görev, Ceyda Balaban’ı Türkiye’ye geri götürmektedir. Fırtına Getiren timi başarıyla Ceyda Balaban’ı kurtarır. Türkiye’ye dönüş yolunda ise 2 tane Irak Türkünü IŞİD’in elinden kurtarıp yanlarına alırlar. Türkiye’ye dönüş yolunda bir gece köyde dinlenmek isterler. Bu köy, Türk köyüdür. Telsizden gelen istihbaratta bu köye IŞİD’in yağma yapacağı belirtilir. Yarbay Veysel Gökmusa, görevi gereği köyü bırakıp, Ceyda Balaban’ı Türkiye’ye ulaştırmak istese bile duygularına yenik düşer. Telsizde kararlaştırılan buluşma yerine köyün çocukları ve gazeteci Ceyda Balaban götürülür. Helikoptere onlar bindirilir ve Fırtına Getiren timi köye geri döner. Amaçları köyü vatan toprağı gibi savunmaktır. “Son kale” adını verdikleri binaya sivilleri getirip güvene alırlar ve binanın üstüne bir Türk bayrağı çekerler. IŞİD ise yavaş yavaş köye yaklaşmaktadır. Köyde çetin bir savaş olacaktır.
3-Sen Aydınlatırsın Geceyi
Yönetmen: Onur Ünlü
Cemal, Manisa’nın Akhisar kasabasında babasıyla yaşayan ve kendi berber dükkanlarında çalışan bir adamdır. Kendi halinde gibi görünen Cemal’in içine bir sıkıntı çöker, kendisi bile ne olduğunu bilemez.
Öte yandan hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların olağanüstü güçleri vardır. Kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüz. Ama hiçbiri de süper kahraman değildir. Herkes her şeyi bilir ve normal hayatına devam eder.
2-Kış Uykusu
Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan
Aydın emekli bir tiyatrocudur; oyunculuğu bıraktıktan sonra Kapadokya’ya babasından yadigar kalan butik oteli işletmek için geri döner.
Aydın o günden sonra başlayan kış uykusu bu gözlerden ırak otelin içerisindeki gündelikleriyle, kah yerel bir gazeteye köşe yazıları yazarak kah her zaman niyetlendiği ancak bir türlü başlayamadığı tiyatro tarihi kitabını yazmayı düşünerek geçer.
Tüm bu süreçte hayatında iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk davranan genç karısı Nihal ve boşandıktan sonra yanlarına taşınan kız kardeşi Necla.
1-Kosmos
Yönetmen: Reha Erdem
Sığınırcasına gittiği kasabada kendini yeni bir masala bırakan bir seyyahın hikayesidir Kosmos. Zamanın ve mekanların önemli olmadığı bir kasabadır burası, sadece insanlar önemlidir, söylenen sözler önemlidir; çünkü herkes birbirini çok iyi tanır.
Kosmos’un beraberinde getirdiği mucizeler, ölü çocukları bile diriltebilecek derecede “mucizedir”. Böyle böyle kısa bir süre içerisinde namı alır yürür. Şifa bekleyenler olur, aşkı dileyenler. Ancak hayat yine yapacağını yapar ve Kosmos’u talihsiz olaylar silsilesinin ortasına bırakıverir.
BONUS:Bal, Süt, Yumurta
Yönetmen Semih Kaplanoğlu
Bal:Bal filminde 7 yaşındaki Yusuf’un iç dünyası Karadeniz’in büyüsel ortamı içerisinde aktarılmıştır. Filmde Yusuf’un anne-babasıyla ve okulda öğretmeni ve arkadaşları ile olan ilişkileri aktarılmıştır. Yusuf’un babası arıcılık işi ile uğraşırken annesi çay tarlasında çalışan bir kadındır. Film Yakup’un kovandan bal almak için iple ağaca tırmanması ve ipin bağlı olduğu dalın kırılmaya başlaması ve Yakup’un kaygılı biçimde beklemesiyle başlamaktadır. Film Yusuf’un babasının ağaçtan düşüp ölmeden önce Yusuf’un yaşadıklarını anlatmaktadır.[2]
Süt:Melih Selçuk (Yusuf), Başak Köklükaya’nın (Yusuf’un annesi) başrollerini paylaştığı Süt filmi Yusuf’un ergenlik dönemini anlatmaktadır. Bal filminde olduğu gibi Süt filmi de bir kadının ayaklarından bağlanıp ters çevrilerek ağzından yılan çıkarıldığı çarpıcı bir sahneyle başlamaktadır. Yusuf üniversiteyi kazanamadığı için annesiyle Tire’de süt ürünleri satarak yaşamaktadır. Yusuf, Zehra’nın kasabadaki istasyon şefi ile yaşadığı gizli ilişkiyi keşfedince ne yapacağını şaşırır. Arkadaşlarının arasına çok katılamayan Yusuf şiirler yazmaktadır ve şiirlerini adı bilinmeyen dergilere göndermektedir. Yusuf’un hayatı bu döngüde dönerken askerlik muayenesinde askere gidemeyeceğini öğrendikten sonra değişime uğramaya başlar. Daha sonra annesinin hayatına istasyon şefinin girmesiyle birlikte Yusuf için hayat daha zor olmaya başlar. Film Yusuf’un şiire veda ettiği ve çevresinde kendi yaşıtlarının yaptığı gibi maden de çalıştığını gösterdiği sahneyle sona ermektedir.[2]
Yumurta:Başrollerini Nejat İşler ve Saadet Işıl Aksoy’un paylaştığı, üçlemenin ilk filmi olan Yumurta, şair Yusuf’un hikâyesini anlatıyor. Filmin konusu şöyle:
Şair Yusuf annesinin ölüm haberini alır ve yıllardır uğramadığı kasabadaki çocukluk evine geri döner. Bakımsızlıktan harap düşmüş bir evde onu genç bir kız, beklemektedir. Yusuf beş yıldır annesi ile yaşayan bu uzak akrabadan habersizdir. Ayla’nın Yusuf’tan bir isteği vardır. Zehra’nın ölmeden önce adadığı adağı oğlu Yusuf yerine getirmelidir. Yusuf, taşra hayatının durağan ritmi, eski sevgili, dostlar ve içini kaplayan suçluluk duygusu yüzünden bu isteğe karşı koyamaz. Ve Ayla ile Yusuf, üç-dört saat uzaklıktaki bir yatır türbesinde yapılacak kurban kesimi için yola çıkarlar. Kurbanlığın seçileceği sürünün bulunamaması yüzünden geceyi bir krater gölünün kenarındaki otelde geçirirler ve katılmak zorunda kaldıkları düğünün atmosferi Yusuf ile Ayla’yı birbirlerine yaklaştırır. Yağan ilk kar suçluluğu örterken, koçun kurban edilişi Yusuf’un kaderini değiştirecek midir?. Yusuf Üçlemesinin ikinci filmi Süt 2008’de gösterime sunuldu, Bal filmi ise, 9 Nisan 2010’da Türkiye’de gösterime çıktı.
Bonus 2:Yeraltı
Yönetmen: Zeki Demirkubuz
Yeraltı, 2012 yapımı Zeki Demirkubuz filmidir. Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar adlı hikayesinden esinlenerek yaratılan filmin başrolünde Engin Günaydın oynuyor.
Eski arkadaşı Cevat’ın yazdığı romanın ödül almasını hazmedemeyen Muharrem, çeşitli oyunlarla arkadaşının onuruna verilecek yemeğe kendisini davet ettirir. Arkadaşını fikir hırsızlığı ile suçladığını onun yüzüne vurmak için o yemeğe gitmekte kararlı olan Muharrem, iç dünyasında eski arkadaşları Sinan, Feridun ve Tarık ile, kısaca geçmişiyle yüzleşecektir.