GIDAHABERYAŞAM

Süper Marketlerin Alışverişi Abartmamız İçin Uyguladığı 19 Oyun

1111(5)

Şehrin her yerinde mantar gibi çoğalan alışveriş merkezleri ve süpermarketler, hem çevre hem de sağlık açısından büyük tehdit. Üstüne üstlük hızlı ve aşırı tüketim pompalayan bu dükkânlar bakın aklınız ve seçimlerinizle sizin kontrolünüz dışında nasıl oynuyorlar.

1. Meyve ve sebzeleri girişe koyarlar.

Meyve ve sebze rafları genelde süpermarketlerin giriş kısmında bulunur. Lojistik olarak bu konumlandırma yanlıştır çünkü taze gıdaların ezilmemesi için önce daha ağır olan ihtiyaçlarınızı satın alıp meyve sebzeyi en üste koymanız gerekir. Ama alışverişe başlarken renkli, güzel kokulu ve sağlıklı ürünler almak daha iyi hissetmenizi sağlar. Üstelik başta sağlıklı gıdalar aldığınız için alışverişin devamında içiniz rahat olduğundan daha fazla abur cubur satın alırsınız.

2. Kırmızı rengini indirimle özdeşleştirmenize sebep olurlar.

23423434

AVM’lerin otoparklarında ve broşürlerinde kırmızının hakim olduğu indirim ilanlarından bulunur. Bu da sizin daha alışverişe başlamadan önce kırmızı rengini indirimle özdeşleştirmenizi sağlar. İçerde ise benzer etiketler hem indirimdeki hem de indirimde olmayan bazı ürünler üzerinde bulunur. Siz de bu ürünleri satın almaya daha meğilli olursunuz.

3. Gerektiğinden büyük alışveriş sepetleri kullanırlar.

657565

1938’den beri kullanılan alışveriş arabaları, ortalama bir ailenin bir haftalık ihtiyacını karşılayacak ebattan daha büyük olacak şekilde tasarlanır. Bu da sizde ihtiyacınız olandan daha fazla şey satın alma dürtüsü oluşturur.

 

4. Farklı fiyatlandırmalarla kafanızı karıştırırlar.

324234

Açıkta satılan meyve ve sebzeler için kilo fiyatı verirler ancak paketli olanlarda fiyatı pakete göre hesaplar ve etiketlerler. Bu da hangi seçeneğin daha ucuz olduğunu anlamanızı zorlaştırır.

5. Raftaki sebze ve meyvelerin taze olduğu hissi yaratırlar

878787

Sebze ve meyveleri tahta kasalara koyarak çiftlikten yeni gelmiş hissi uyandırırlar.

6. Sebze meyvelere su sıkarlar.

344433443

Sebze meyve raflarına belli aralıklarla su püskürterek bu ürünlerin daha parlak, sağlıklı ve taze görünmelerini sağlarlar.

7. Sizi çiçeklerle kandırırlar.

234234423(1)

Süpermarketin girişinde sebze ve meyvelerden daha geniş alanlara çiçekler yerleştirerek sizde yerel bir dükkandaymışsınız hissi yaratırlar. Böylece siz de marketin devasalığından daha az rahatsız olursunuz.

8. Aç hissetmenize sebep olurlar.

7777

Fırından çıkma ekmek ve unlu mamüllerin bulunduğu kısmı giriş/çıkış kapılarına yakın kısma koyarlar. Taze ekmek kokusu tükürük bezlerinizi çalıştırır ve düşünmeden, dürtüsel olarak alışveriş yapmanıza sebep olur.

9. Sizi tüm marketi gezmeye zorlarlar.

34343(1)

Ekmek, süt, yumurta gibi temel ihtiyaçlar, market içerisinde birbirinden uzak noktalara yerleştirilir. Böylece basit bir alışveriş için bile içerde hayli dolaşmanız gerekir.

10. Aslında öyle değilken hızlı gittiğinizi düşünmenizi sağlarlar.

32232

Daha lüks ve pahalı ürünlerin bulunduğu raflarda daha küçük yer karoları kullanırlar. Böylece alışveriş arabasının karolardan geçerken daha sık ses çıkarır ve bilinçaltınız hızlı yürüdüğünüzü düşünerek yavaşlamanıza, bu raflarda daha fazla zaman harcamanıza neden olur.

11. Peyniri en arkaya saklarlar.

43543543(1)

Süt ürünlerinin bulunduğu raflar genelde marketin arka duvarında bulunur. Bu da günlük ihtiyaçlarınıza ulaşmak için tüm marketi katetmenize ve daha fazla şey satın almanıza neden olur.

12. Gizli bir sağ-sol formülü kullanırlar.

3434343434

Büyük marketler sizin marketi sağdan sola doğru gezmenizi isterler ve bu da doğal olarak koridorun sağındaki ürünlerin daha fazla dikkatinizi çekmesine sebep olur. Aynı ürünün daha pahalı olanı, her zaman sağ tarafta bulunur.

13. Çocuklarınızı istismar ederler.

3333(1)

Marketlerdeki pahalı ürünler göz seviyesine (1.60 cm) yerleştirilir. Çocukların dikkatini çekebilecek ve onları cezbedecek ürünler ise onların göz seviyelerine yerleştirilir. En ucuz ürünler genelde en son bakmayı akıl edeceğiniz, en alt raflarda bulunur.

14. Ucuz olmayan şeyleri ucuz gibi gösterirler.

44444(5)

Aceleniz varsa genelde koridor sonundaki fırsat sepetlerindeki ürünlere yönelirsiniz. Oysa ki buraya ender olarak gerçekten ucuz ürünler yerleştirilir.

15. Et ve balık reyonlarını beyaz duvarlar önüne koyarlar.

88888(4)

Et ve balık reyonları genelde beyaz fayans duvarların önüne konur. Bu duvarın sağladığı ışık yansıtması bu ürünlerin daha taze görünmesine sebep olur.

16. Daha fazla para harcamanız için ürünleri süslerler.

76567(4)

Lüks ürünlerin bulunduğu kısımlara tahta raflar yerleştirmek, daha kaliteli ışıklandırma yapmak gibi özel tasarımlar yaparlar. Böylece bu ürünlerin daha kaliteli olduğunu düşünerek daha fazla para ödemeye ikna olursunuz.

17. Daha çok para harcamanız için müzik çalarlar.

6767(1)

Yavaş müzikler içeride daha uzun kalmanıza, klasik müzik ise daha fazla para harcamanıza sebep olur. Araştırmalar şarap reyonlarında Fransız müziği çalmanın Fransız şaraplarının satışını artırdığını da ortaya koymuştur.

18. Temel ihtiyaçları özenle yerleştirirler.

909090(1)

Çorap, deodorant gibi sürekli kullandığınız şeyleri kasaların yakınına koyarlar. Böylece alışveriş sonunda bu ürünlere nasılsa bir gün ihtiyacınız olacağını düşünerek son anda sepete atıverirsiniz.

19. Pisboğaz yönünüzü kullanırlar.

87878787(1)

Ödeme kuyruğunu beklediğiniz bölgeye çikolata, şeker, dondurma gibi pisboğaz tarafınızı harekete geçirecek ürünler yerleştirirler. Böylece alışverişi tamamladığınız için ödül olarak bu ürünlerden satın alma olasılığınız yükselir.

Kaynak: www.yesilist.com

Bu yazımızı okuyan 1.317. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir