HABER

Tunus Devrimi’nin hikayesi

Arap baharı" diye olayların doğum yeri Tunus, devrim sürecini beyaz perdeye de taşıyan ilk ülke oldu. Tunuslu yönetmen ilyas Bakkar, "Roj parol- Kızıl Söz" adlı belgeselde, yaklaşık bir yıl önce başlayan devrimde tüm dünyanın gözleri başkente odaklanmışken, ülke genelinde neler yaşandığını anlatıyor.

Tunus’ta halkın pahalılık isyanı 23 yıllık lideri devirdi. Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali Tunus’u terketti, Suudi Arabistan’a sığındı. Bazı akrabaları ise tutuklandı. Gelişmeler, sokaktaki Tunuslular tarafından “Yasemin Devrimi” olarak adlandırıldı. 23 yıldır liderliğini yürüten Zeynel Bin Abidin Ali gıda zammını geri çekti. Ancak halkın tepkisi dinmedi.

Yaklaşık 1 ay sonunda Tunus İçişleri Bakanlığı önünde toplanan göstericilerin hedefinde, Bin Ali vardı. Eylemciler “defol Bin Ali” sloganları attı. Polisin müdahalesi sertti. Olaylar üzerine Bin Ali Tunus ülkeyi terketti. Zeynel Abidin Bin Ali kimdir? (Video için tıklayın)

Bin Ali Suudi Arabistan‘da

Suudi Arabistan devlet haber ajansı, Bin Ali’nin ailesiyle birlikte ülkeye geldiğini duyurdu. Haberde, “Krallık, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali ve eşinin gelişini hoş karşıladı” ifadesi kullanıldı. Bin Ali’nin Suudi Arabistan‘da olduğu Kral Abdullah’ın ofisinden yapılan bir açıklamayla da doğrulandı.

Açıklamada, Bin Ali’yi ülkeye kabul etme kararının, “Tunus halkının içinde bulunduğu istisnai durum göz önünde tutularak” ve “Tunus halkı için barış ve güvenlik temmenisiyle alındığı” belirtildi.

Akrabaları Paris’te

Bin Ali’nin akrabalarının da Fransa‘nın başkenti Paris’te bir otele sığındığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili, sayılarını vermediği bu kişilerin Marne-la-Vallee’de Disneyland Hotel’de kenti güvenlik ekibiyle kaldıklarını söyledi.

Bu arada, Zeynelabidin Bin Ali’nin Libya lideri Muammer Kaddafi ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Haberde, Kaddafi‘nin bugün “kardeş Tunus halkına sesleneceği” kaydedildi.

Meclis Başkanı, geçici Cumhurbaşkanı oldu

Dün Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi’nin cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıklamasına rağmen, Tunus anayasasının 57. maddesine göre,  boşalan makama vekaleten Meclis Başkanı Fuad Mebaza atandı.

“YASEMİN DEVRİMİ”

Tunus‘ta yaklaşık 1 ay önce hayat pahalılığı ve işsizlik protestolarıyla patlak veren, onlarca kişinin ölümüne yol açan ve kanlı şekilde bastırılan olaylar yüzünden 23 yıldır iktidarda olan Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin kaçışıyla sonuçlanan gelişmeler, sokaktaki Tunuslu tarafından “Yasemin Devrimi” olarak adlandırıldı.

Kuruluşundan beri Tunus‘un ikinci devlet başkanı olan Zeynelabidin Bin Ali’ye iktidar yolu tamamen kapandı. Anayasa gereği devlet başkanlığı seçimlerinin 60 gün içinde yapılması gerekiyor.

Tunus‘un kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Habib Burgiba’nın radikal dincileri sindirdiği için içişleri bakanıyken başbakan olarak atadığı Zeynelabidin Bin Ali, halk baskısıyla ülkesinden kaçan ilk ve tek Arap devlet adamı olarak tarihe geçti.

Siyasi çevrelerce “namuslu bir siyaset adamı” olarak ün salmış Başbakan Muhammed Gannuşi ise, Bin Ali’nin kaçışından sonraki açıklamasında, ülkedeki siyasi partilerin temsilcileriyle bugünden itibaren istişarelere başlayacağını belirtirken, Demokratik Emek ve Özgürlükler Forumu (FDTL) partisi lideri Mustafa Bin Cafer, sokağın baskısıyla ülkesinden kaçan Bin Ali’nin geri dönmeyeceğine inandığını bildirdi. Ancak, sürgündeki muhaliflerin ülkeye dönmekte özgür olduğunu bildirdi.

“Bin Ali geri dönmeyecek, nihai olarak gittiğine eminim” diyen ve bunun da ülkenin kan gölüne dönmemesi ve halkın isteklerinin yerine gelmesi için bir gereklilik olduğunu söyleyen Bin Cafer, Gannuşi’den ilan edilen değişiklikleri geciktirmemesini beklediğini de belirtti ve ulusal birlik hükümetinin kurulmasıyla sonuçlanacak biçimde krizden çıkış yolu olarak bir ulusal komite kurulmasını önerdiklerini anlattı.

Öte yandan, başkent Tunus‘un kuzey çıkışında bir hipermarketin yağmalandığını haberleri alınıyor. AFP foto muhabiri, dün ateşe verilen hipermarketin güvenlik güçlerinin yokluğunda yağmalandığını, kimi mağazaların camlarının kırıldığını, bir çevre yolunda boş market arabalarının sağa sola savrulmuş olduğunu aktardı.

Bazı Bin Ali yandaşlarının sivil halka saldırılara bizzat karıştığı bildirildi. Adının açıklanmasını istemeyen Fransız diplomat, bizzat kendisinin bazı olaylara tanık olduğunu, çetelerin kapıları kırdığını, insanları zorla dışarı çıkardıklarını ve dövdüklerini gördüğünü, bu çeteleri de Bin Ali yandaşı sivil ve üniformaları polislerin oluşturulduğunu kaydetti.

Cezaevi isyanları: 1000 mahkum serbest

Tunus‘un kıyı şehri Mehdiye’deki cezaevinde ayaklanma çıkması üzerine cezaevinin müdürü bin mahkumu serbest bıraktı. Kentteki üst düzey bir yetkili, yatakları ve diğer eşyaları ateşe vererek ayaklanan mahkumlara askerlerin ateş açtığını, isyanda 5 kişinin öldüğünü, bunun üzerine cezaevi müdürünün daha fazla kan akmasını önlemek için cezaevi kapılarının açılmasına karar verdiğini ifade etti.

Tunus‘un sayfiye bölgesi Manastır’daki cezaevinde de çıkan isyanda 42 kişi ölmüştü. Bu arada, El Cezire televizyonu, Devlet Başkanlığı Güvenlik Müdürü Ali El Şeriati’nin tutuklandığını bildirdi, ancak başka bir ayrıntı vermedi.

Havaalanları açıldı

Sokağa çıkma yasağının sona ermesi de yaşananları gözler önüne serdi. Başkent Tunus‘ta garın tamamen yandığı, başkent dışında büyük bir mağaza zincirinin binasının hasara uğradığı ve yağmalandığı görülürken, Associated Press muhabiri, ordunun yağmayı durdurmaya çalıştığını söyledi. Kapatılan Tunus hava sahasının açıldığını ve tüm havaalanlarının da uçuşlara açık olduğu duyuruldu.

333 Türk vatandaşı İstanbul’da

Bu arada Tunus‘taki Enfidha Havaalanı’ndan TSİ 18.00’da kalkan ve içinde 8’i bebek 333 Türk vatandaşı ile 13 mürettebat bulunan THY‘nin Boeing 777 tipi “Anadolu” adlı uçağı, saat 20.50’de Atatürk Havalimanına iniş yaptı.

3 gazeteci serbest

Tunus‘ta, gözaltına alınan 3 gazetecinin de serbest bırakıldığı bildirildi.

TEPKİLER

Bazı Arap ülkelerinde eylemciler, Tunus‘ta Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoları memnuniyetle karşılarken, bu başkaldırının, baskıcı rejimlere sahip olmakla suçlanan diğer ülkelerde benzer değişim umudunu doğurduğunu düşünüyor.

Dün internette, sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook‘un yanı sıra blogları dolduran binlerce mesajda, Tunus halkı kutlanırken, çok sayıda kişi, profil resimlerine Tunus bayrakları koydu.

Mısır‘da 30 yıldır iktidarda bulunan Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki rejime karşı onlarca Mısırlı eylemci, Tunus‘un Kahire Büyükelçiliği önünde dans ederek, “Bin Ali, Mübarek’e, onun için de bir uçak beklediğini söyle” sloganları attı.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreterliği de, Tunus‘taki olayları yakından izlediklerini bildirdi. İKT’den yapılan resmi açıklamada, Tunus halkı ülkede güvenlik ve istikrarı sağlamaya çağrılırken, resmi ve özel kuruluşların mal varlıklarının korunması istendi.

Sudanlı muhalif lider Meryem El Sadık da Tunus‘taki isyanla ilgili karmaşık duygular içinde olduğunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı’nın iktidardan gönderilmesinden ötürü heyecanlı, kendi halkının aynısını yapmamasından ötürü de üzgün olduğunu söyledi.

Arap Birliği ise, yıllardır yönetimde olan Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali’yi ülkeyi terk etmek zorunda bırakan protesto gösterilerine sahne olan Tunus‘ta siyasi güçlere ve diğer gruplara sükunet ve birlik çağrısında bulundu.

Cezayir’deki basın da Yasemin Devriminden memnuniyetini manşetlere taşıdı.

Fansızca çıkan El Vatan gazetesi, “Ben Ali iktidardan kovuldu” başlıklı haberinde Tunusluların halk ayaklanmasının Arap dünyasında yeni bir evreye işaret ettiği belirtildi.

Tunus ile bin kilometrelik bir kara sınırını paylaşan Cezayir’in patlamaya hazır bir volkanın üzerinde bulunduğuna dikkat çekiliyor ve Tunus‘taki olayların Cezayir’e sıçramasından endişe ediliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tunus‘ta demokrasinin oluşturulması yönünde çağrıda bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Tunus‘taki şiddet olaylarını kınayarak, yetkilileri olayları barışçıl bir şekilde çözümlemeye çağırdı.

Bu yazımızı okuyan 1.266. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir