HABER

Türk-Alman Üniversitesi’nin ilk taşını Gül ve Wulff birlikte koydu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-Alman Üniversitesinin kurulmasına çok önem verdiğini belirterek, ”Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin ne kadar çeşitli ve güçlü olduğunu düşündüğümüzde, böyle bir üniversitenin noksanlığını hepimiz hissederiz. Onun için bu üniversitenin kurulmasına bilim dünyası çok büyük katkı verdi ve bugün bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.

Beykoz’da inşa edilecek Türk-Alman Üniversitesinin ilk taşının yerleştirilmesi töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, 2006 yılının Eylül ayında bu üniversitenin kurulması için çok kesin bir irade ortaya koyduklarını anlatarak, ”Bugün bunun gerçekleştiğini görüyorum, bu üniversitenin Türk-Alman ilişkilerine çok büyük katkı sağlayacağına inanıyorum ve bundan büyük mutluluk duyuyorum” ifadesini kullandı.

”Aziz dostum” diye söz ettiği Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ile ilk fidesini diktikleri bu eserin çok yakın bir gelecekte Türk-Alman işbirliği ve kadim dostluğunun ulaştığı seviyeyi göstereceğini belirten Gül, Türk-Alman Üniversitesinin en güçlü ticari ortak ve güçlü müttefik Almanya ile ilişkileri taçlandıracağını vurguladı.

Bu üniversiteyle, halklar arasındaki dostluk ve kültür bağlarına yeni bir boyut kazandırılacağını, Türk-Alman entelektüelleri ve bilim insanlarının ortak çabalarında büyük başarılara imza atacakları mükemmeliyet merkezi kurdukları kanaatinde olduğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti:

”Bu üniversitenin kurulmasına gerçekten çok önem verdim. Çünkü Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin ne kadar çeşitli ve güçlü olduğunu düşündüğümüzde böyle bir üniversitenin noksanlığını hepimiz hissederiz. Onun için bu üniversitenin kurulmasına bilim dünyası çok büyük katkı verdi ve bugün bunu gerçekleştiriyoruz. Almanya’da 3 milyona yakın Türk olduğunu ve bunların 700 bine yakınının Alman vatandaşı olduğunu düşünürsek, bütün bu nüfus içinde çok genç bir nüfus olduğunu düşünürsek, bu üniversiteye düşen görevi çok daha iyi anlarız. Bu üniversite, mühendislik, temel bilimler, hukuk, ekonomi gibi birçok dallarda faaliyet gösterecek. Bu dallarda eğitim verirken Almanya’da orta öğretim gören birçok Türk ve Alman genci üniversite tahsiline devam edebilirler, buradan yetişen gençler Türk-Alman şirketlerinde görev alabilirler ve en hızlı bir şekilde ekonomiye katkı sağlayabilirler.

Türkler ve Almanlar arasındaki ekonomik işbirliğinin de geldiği seviyeyi düşündüğümüzde, birçok ortak şirketi düşündüğümüzde Almanya’daki 4 bin 300’e yakın şirketi ve faaliyet gösteren 72 bine yakın Türk firmasını düşündüğümüzde ne kadar çok iş alanı olduğunu görüyoruz.”

-”ÜNİVERSİTEDEN BEKLENTİLERİMİZ BÜYÜK”-

Cumhurbaşkanı Gül, üniversiteden bilim ve teknoloji üretmesini beklediklerini ifade ederek, bu anlamda Almanya’nın bilim dünyasının birikimlerinin en iyi şekilde Türkiye’ye transfer edilmesi, bu işbirliğinden yeni buluş, yeni bilim üretilmesinin temin edilmesinin önemine işaret etti.

Üniversiteden bu anlamda beklentilerinin çok büyük olduğunu kaydeden Gül, ”Bunun İstanbul’da gerçekleşmesi gerekirdi. Çünkü İstanbul’da çok sayıda Alman lisesi var. Bu kadar çok Türk-Alman lisesinin olduğu bir şehirde üniversitenin olmayışı büyük bir noksanlıktı” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, üniversitenin gerçekleşmesinde Alman tarafından dostlarının büyük katkısı olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığının çok büyük desteği bulunduğunu belirterek, mekanın hazırlanmasında da İstanbul Büyükşehir ve Beykoz belediyelerinin çok büyük katkısı olduğunu söyledi.

İnşaatların yapılmasında da rektöre büyük görev düştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, hem Türk hem Alman vatandaşı olan rektörün, hem Türkiye’yi hem Alman mentalitesini, kültürünü ve disiplinini bildiğini kaydetti. Gül, ”Dolayısıyla bütün bu birikim, kendisine büyük bir avantaj veriyor ve beklentimizi yükseltiyor. Hem Türk hem Alman desteği arkanızda olduğuna göre, sizden en kısa zamanda bu üniversitenin faaliyete geçmesi, öğrencilerini almaya başlaması ve süratli bir şekilde eğitime girmesini beklemek hakkımızdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, konuk Cumhurbaşkanı Wulff’un bu gezilerini böyle bir üniversitenin temelini atmakla bitirmelerini de anlamlı bulduğunu ifade ederek, ”Bir daha Türkiye’ye geldiklerinde üniversitenin faaliyette olduğunu göreceklerini umuyorum” dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Türk-Alman Üniversitesi’nin, Türk-Alman işbirliğinin önemli unsurlardan biri olacağını belirterek, ”Türkiye’nin dinamizmine ve Türk-Alman dostluğuna da büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

Wulff, Beykoz’da inşa edilecek Türk-Alman Üniversitesi’nin ilk taşının yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, iki ülkenin geleceğinin, törene katılan iki ülke eğitim Bakanlarının ellerinde olduğunu kaydederek, ”Milyonlarca genç insan sizin elinizden geçiyor ve siz sorumlusunuz bu alandan. Benim için de onur ve sevinç kaynağı burada bulunmak” ifadesini kullandı.

ZAMAN

Bu yazımızı okuyan 1.017. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir