Türkiye Açıköğretim Sisteminde Dünya 2’cisi
Türkiye’nin açıköğretimde öğrenim gören öğrenci sayısı bakımından Çin’in ardından dünyada ikinci sırada. AİÇÜ Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda düzenlenen Yükseköğretimde Sorunlar, Gelişmeler ve Yeni Eğilimler konulu konferansa, Rektör Prof. Dr. İrfan ASLAN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Biber, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. İrfan Aslan, üniversite olarak alanında önemli isimleri öğrencilerle buluşturmaya devam ettiklerini, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’ın vereceği konferansla öğrencilere yeni ufuklar kazandıracağını belirtti. “Kısa bir geçmişi olan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni görmeseydim, Ankara’da anlatsalardı inanamazdım” diyerek konuşmasına başlayan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, “Özellikle üniversitenin yapısı, kampüsün yerleşimi, estetiği ve mimari yapısı birçok üniversiteyi fersah fersah geride bırakacak tarzda. Özellikle bu mimari konuda üniversiteler çok özensiz işler yapıyorlar zaman zaman. Ama Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin gerçekten bu konuda bir dikkati olduğunu görüyoruz.” dedi.
Türkiye olarak bugün 2013 yılı itibari ile 104 devlet üniversitesi ve 66 vakıf üniversitesinin olduğunu kaydeden Günay, “Toplamda 170 üniversitemiz var. Öğrenci sayımız 4 milyon 353 bin. Buna açık öğretim, lisans, ön lisans, lisansüstü öğrencilerinin tümü dahil. Öğretim elemanı sayısı 119 bine yakın ve böylece Türk yükseköğretimi dünyada önemli kompleks bir yükseköğretim haline geldi. Açık öğretimdeki öğrenci sayımız itibari ile Çin’den sonra dünyada ikinciyiz. 2 milyonu aşkın açık öğretimde öğrencimiz var.” diye konuştu.
Yaklaşık 1 milyar nüfusu olan bir ülkenin peşinden 2.olmamız düşündürücü geldi bana… Açıktan öğrenim görmek zorunda kalan insanların nedenleri iyi araştırılmalı…