Türkiye Turizm’i Hakkında Bunları Biliyor musunuz?
1. Dünyanın en büyük ikinci mozaik müzesi, Antakya’da bulunmaktadır. İlk defa 5000 yıl önce Sümerlerin ev duvarlarını yaparken kullandıkları harca koydukları çömlek parçaları ile yaratılan bu tekniğin en güzel örneklerine, Anadolu’nun dört bir yanında rastlamak mümkündür. Antakya kadar büyük diğer bir mozaik müzesi de Gaziantep, Zeugma’dadır.
2. Dünya’da iki kıta (Avrupa ve Asya) üzerinde kurulmuş tek kent İstanbul’dur. İstanbul, binlerce yıllık tarihi boyunca 3 büyük imparatorluğa (Roma, Bizans ve Osmanlı) başkentlik yapmıştır.
3. Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşimlerden bir tanesi olarak tanımlanan ve tarihteki ilk ev mimarisi, ilk kutsal yapı, ilk manzara resmi gibi insanlığın ilkleri arasında yer alan özgün buluntuları ile medeniyet tarihine ışık tutan Çatalhöyük, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya şehrinin Çumra ilçesinde yer almakta ve ziyaretçilerini oldukça etkilemektedir.
4. İzmir Efes `te bulunan Artemis tapinagi bir mimari bir harikadir .Fakat tapınağın 1869-1874 de J.T Wood 1904-1905 de ise David G.Hogart `in kazı calışmaları esnasında bulunan kalıntıları British Museum `a götürülmüştür .Tanrica Artemis `e adanmış olan tapınak M.O 800 yıllarında Halikarnas Mozolesi ise Karian Artemis kraliçesi tarafından eşinin anısına M.O 355 ve 340 yılları arasında yaptırılmıştır .
5. İlk para, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan Manisa ili Salihli ilçesi yakınlarında yer alan Lidya Krallığı tarafından başkent Sardis’te M.Ö. 7. yüzyılın sonlarında basılmıştır.
6.Turkuaz rengi adını Türk kelimesinden almaktadır ve Türkiye’nin güneyindeki Akdeniz sahillerinin mükemmel renginden esinlenilerek türetilmiştir.
7. Kahve, Yemen’den İstanbul’a ilk olarak 16. yüzyılda getirilmiştir. Türk kültürü içerisinde törensel bir tarzda hazırlanan Türk kahvesini 17. yüzyılda bütün Avrupa tanımıştır. Türk kahvesini severek içen ünlüler arasında Balzac, Moliere, Alexandre Dumas, Victor Hugo ve Pierre Lotti gibi isimler bulunmaktadır. Kahve içmek hala Türk kültürünün önemli bir parçası olup, tüm dünyanın beğenisini kazanmış özel bir içecektir.
8. Türkiye’deki lale çiçeği Hollanda’ya, V. Charles’ın Kanuni Sultan Süleyman’a gönderdiği büyükelçi Ogier Ghiselin de Busbecq tarafından tanıtılmıştır. Lale soğanlarının gelmesinden sonra Hollanda ve İngiltere’de lale yetiştirmeye dair büyük bir ilgi oluşmuştur. Bu ilgi, 1634 yılına kadar artarak sürmüş ve bu dönem ‘Lale Yetiştirmeye Çılgınlığı ‘ olarak adlandırılmıştır. 17. yüzyıl Türkiye’de de, estetik ve eğlencenin yoğun yaşandığı Lale Devri olarak bilinmektedir.
9. Dünyanın en değerli ipek kilimleri, Konya’daki Mevlana Müzesi’nde bulunmaktadır. Marco Polo, 13. yüzyılda yaptığı seyahat esnasında burayı ziyaret etmiş, daha sonra seyahatnamesinde dünyanın en iyi ve en güzel kilimlerinini burada gördüğünü yazmıştır.
10. Bugün Aziz Peter Kilisesi olarak bilinen mağara, İsa’nın 12 havarisinden biri olan Aziz Peter’in Antakya’yı ziyaret ettiği zaman vaaz verdiği yerdir. Burası Hıristiyanlık için en erken tapınma yeri olarak bilinmektedir. Papalık makamı, 1963 senesinde burayı dünyanın ilk katedrali ve hıristiyanlar için hacı olma yeri olarak ilan etmiştir.
11. Anadolu, güçlü Frig Kralı Midas, tarihin babası Heredot ve havari Aziz Paul gibi pek çok tarihi şahsiyetin doğduğu yerdir. Pensilvanya Müzesi arkeologları, 1957 yılında Kral Midas’ın mezarını açmış ve burada dünyadaki en eski ve en iyi korunmuş mobilyalarından bazılarını bulmuşlardır.
12. Aziz Nikola ya da bugün bilinen adıyla Noel Baba, Patara’da doğmuş ve Türkiye’nin Akdeniz sahilinde, Myra (Demre) Piskoposu olarak hizmet vermiştir. Aziz Nikola’nın 65 yaşında iken 6 Aralık günü Demre’de öldüğüne inanılmakta olup, her yıl burada düzenlenen anma törenleri ve etkinlikler çerçevesinde tüm dünya çocukları kardeşçe kucaklaşmaktadır.
13. Hristiyanlığın erken dönemi ile ilgili pek çok önemli olay Anadolu’da gerçekleşmiştir. Aziz John, Aziz Pavlus ve Aziz Peter ömürleri boyunca Güney Anadolu’da yaşamış ve ibadet etmiştir. İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra Aziz John, Bakire Meryem’i Efes kentine kabul etmiş ve Bakire Meryem, ömrünün sonuna kadar Bülbül Dağı eteklerindeki küçük bir taş evde yaşamıştır. Bu ev, bugün hıristiyanlar tarafından hac merkezi olarak kabul edilen Meryem Ana Evi’dir.
14. Hem Kur-an’ı Kerim hem de Eski Ahit’te bahsedilen büyük tufan efsanesine göre, Nuh’un Gemisi, sular çekildiğinde Doğu Anadolu’daki Ağrı Dağı’na çarpmıştır. Yüzyıllar boyunca bilim adamları, Nuh’un Gemisi’nin kalıntılarını bulmak için dağın eteklerinde kazılar yapmışlardır.
15. Yeni Ahit’te bahsi geçen 7 kilisenin tamamı -Efes, Simirna, Bergama, Thyatira, Sard, Philadelphia ve Laodika- Anadolu’da bulunmaktadır.
16. Üç hak dinden bir tanesi olan Hıristiyanlık dininin organize olmasında ve yayılmasında Anadolu önemli bir rol üstlenmiştir
Hıristiyan dini için büyük önem taşıyan Konsiller’in tamamı Anadolu’da düzenlenmiştir.
1) İznik Konsili, M.S. 325
2) İstanbul Konsili, M.S. 381
3) Efes Konsili, M.S. 431
4) Kadıköy Konsili, M.S. 451
5) İstanbul 2. Konsili, M.S. 553
6) İstanbul 3. Konsili, M.S. 680-681
7) İznik Konsili, M.S. 787
8) İstanbul 4. Konsili, M.S. 869-870
17. İzmir’li ünlü şair Homeros’un İlyada Destanı’na konu olan Troya Savaşları’nın tarihi mekanı Troya, Türkiye’nin batısında Çanakkale ili, Tevfikiye köyü yakınlarında yer almaktadır. Günümüzde, efsanevi savaşın anısına dikilen sembolik tahta at, insanoğlunu yüzyıllardır cezbeden mistik, epik ve romantik bir atmosferde mitolojik Troya’nın tılsımını hissetmeye ve benzersiz bir tarihi yolculuğa davet etmektedir.
18. Gerçeğe en yakın ilk dünya haritalarından birini 1513 yılında çizen kartograf, ünlü Türk kaptanı Piri Reis’tir. Piri Reis’in haritası, sadece Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika’nın keşfedilen bölümlerini değil, varlığından daha sonraki yıllarda haberdar olunan toprak parçalarını da içermektedir. Meşhur kitabı ‘Tanrıların Arabaları’nda Erich Van Daniken, Piri Reis’in haritasının gerçeğe şaşırtıcı derecede yakın olmasını, ‘evrenden gelen misfirlerin yardımı’ ile açıklamıştır.
19. Hz. İbrahim, Hz. Eyyüp, Hz. İlyas ve Hz. Yakup gibi peygamberlerin yaşadığı Şanlıurfa ‘Peygamberler Şehri’ olarak anılmaktadır. Kutsal olarak kabul edilen “Balıklı Göl” de bu şehrimizde bulunmaktadır