Türkiye’nin yeni logosunun şifreleri
Türk ürünlerinin tanıtımında 60 yıldır kullanılan ‘Made in Turkey’ etiketi tarihe karışıyor. İhraç edilen ürünlerin üzerinde ‘Made in Turkey’ yerine artık ‘Turkey discover the potential’ logosu kullanılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, logoyu yeni Türkiye’nin simgesi olarak gördüğünü belirtti. Türkiye potansiyeli (gücü) keşfet’ logosu Saffron Brand Consultant tarafından tasarlandı. Logoda Türkler’in tarihte kilim, halı, el sanatları, mimari gibi alanlarda kullandıkları kültürel motiflerden esinlenildi ve onlara çağdaş manalar yüklendi.
8 MOTİF 8 SİMGE
Buna göre logoyu oluşturan 8 motif; yükselişi, sinerjiyi, dünyayı, buluşmayı, doğu ve batıyı, inovasyonu, birlikteliği ve harmoniyi simgeliyor.
”OSMANLI İLE BAĞLANTISI VAR”
Logoyu değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacı Yakup Öztuna, logodaki tasarımla ilgili olarak; “Gücü keşfet mesajı veriliyor. Kendi içimizde var olan farklılığı tutma manasına geliyor. Sembollerde Türkiye Selçukluları’nda kullanılan duvar süslemeleri ile Osmanlı zamanındaki çini süslemelerine bir gönderme yapılıyor. Turkuazdan da Osmanlı’daki çiniler arasında bir bağlantı olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.
”MODERN ÇAĞRIŞIMI İFADE EDİYOR”
İpek Torun-Bahçeşehir Üniversitesi: Logoda genel motifler harmanlanmış durumda. Renk turkuaz olduğundan dolayı bizim kültürümüze hitap ediyor. Ama ‘Turkey’ kelimesinden çok fazla kültürlü dokumuzu da görebiliyoruz. Yani çeşitliliğe vurgu yapılmış. ‘Turkey’ in kalın yazılması da daha çağdaş bir çağrışımı ifade ediyor. Yeni logodaki 8 motif yükselişi gösteriyor.
Türkiye’de 60 yıldır kullanılan ‘Made in Turkey’ etiketi tarihe karışıyor. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine güçlü adımlarla ilerleyen Türkiye’de, artık ihraç edilen Türk mallarının üzerinde tasarlanan yeni logo yer alacak. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği ‘Türk Malı’ toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihraç edilen Türk ürünlerinin üzerinde artık ‘Made in Turkey’ damgası yerine, hazırlanan yeni ‘Turkey discover the potential’ (Türkiye potansiyelini keşfet) logosunun kullanılacağını açıkladı. Bu logoyu gören herkesin, ürünün Türk ürünü olacağını anlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: ‘İnşallah bugünden itibaren tüm dünyada, Türkiye’yi ve Türkiye ürünlerini bu logoyla ve ‘Gücü Keşfet’ sloganıyla tanıtıyor olacağız.”
YENİ TÜRKİYE’NİN SİMGESİ
Türkiye ekonomisinin marka ihtiyacı bulunduğunu açıklayan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: ‘Yeni logo ve sloganı esasen yeni Türkiye’nin, güçlü Türkiye’nin, artık küresel iddiaları ve hedefleri olan bir Türkiye’nin öz güven simgesi olarak görüyorum. Bu tasarım ve ‘Gücü Keşfet’ sloganı yeni Türkiye’nin öz güveninin simgesidir, öz güveninin sloganıdır. Türkiye ekonomisinin ‘marka’ ihtiyacı bulunmaktadır. Enerjimizin önemli bir kısmını marka yaratma konusuna ayırmamız gerekiyor. Yenilikçi fikirlere sahip bir neslimiz, girişimcilerimiz var. Eskisine oranla çok daha güçlü bir konumdayız.’
Logoda 8 motif yükselişi simgeliyor
İngiliz Saffron Brand Consultant tarafından tasarlanan logoda, Türklerin tarihte kilim, halı, el sanatları, mimari gibi alanlarda kullandıkları kültürel motiflerden esinlenildi ve onlara çağdaş anlamlar yüklendi. Logodaki 8 motif; yükselişi, sinerjiyi, dünyayı, buluşmayı, doğu ve batıyı, inovasyonu, birlikteliği ve harmoniyi simgeliyor.
‘Gücünüzü keşfedin’ mesajı
Albayrak Holding CEO’su Ömer Bolat, yeni logoyu şöyle değerlendirdi: “Bu ‘Gücü Keşfet’ sloganı da özel sektöre ‘Gücünüzü keşfedin. Biz size güveniyoruz. Bütün dünyaya ihracat yapabilirsiniz. ”
Marka olan Türkiye’nin kendisidir
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta bundan sonra kullanılacak logoyu, ‘Bu bir marka değildir. Marka olan Türkiye’nin kendisidir’ diye değerlendirdi.
Türkiye o güce çoktan erişti
Bersay İletişim Danışmanlığı Yönetim Kurul Başkanı Ali Saydam, bir ülkeden çıkan markaların ancak o ülkenin marka değeri kadar güç kazanabildiğini belirterek, Türkiye’nin o güce çoktan eriştiğini söyledi.
turkiyenin logosunu tasarlayacak bir adam yok muydu koskoca memlekette bu ne rezillik .