Türkiye’ye niçin geliyorlar?
Yılın ilk aylarında turist sayısında patlama yaşandı. Ülkemize geliş amaçları sadece denize girmek veya Topkapı Sarayı’nı görmek de değil. Vize uygulamasının kalktığı ülkelerden alışveriş için, Türk dizilerini izleyenler dizi setlerini görmek için gelirken Japonlar Kapadokya’nın yüzü suyu hürmetine geliyor. Türkiye’ye 2010 yılının ilk üç ayında gelen turist sayısı geçen yıla göre beklenenden çok arttı. Komşulardan özellikle İran ve Suriye’den gelenlerin sayısında patlama yaşandı. Yılın ilk ve soğuk aylarında bu kadar çok turist gelince turizmciler, yaz için çok heyecanlandı. Zaten vize uygulamasının kalktığı ülkelerden gelen turistler alışveriş merkezlerini dolduruyor.
Evvelden yalnızca kaplıcalar için gelen, altın ve ziynet eşyası alan Araplar, artık giyim ve ayakkabı alıyor. Yunanistan, Bulgaristan, İran ve Suriye gibi komşu ülkelerden gelenler için dizi turisti diyebiliriz. Türk dizilerinde gördükleri mekanlarda fotoğraf çektirme yarışındalar.
Türkiye’ye gelen turistlerin ülkelerine göre amaçları değişiyor. Sadece denize girmek, güneş ve lezzetli yemeklerin tadını çıkarmak niyetinde olanlar da var, tarihî ve kültürel mekânları gezmek isteyenler de… Turizm sektörünün önde gelen isimleri bu konudaki gözlemlerini anlattı.
Butik Oteller Birliği (ÖZBİ) Başkanı Hasan Gülkaynak’a göre kültür turizmini genellikle Uzakdoğulu turistler tercih ediyor. Arap turistler daha çok iş için ve alışverişe geliyor. Avrupalılar ise tatil için yani denize girmek, güneşlenmek, yemek ve dinlenmek için geliyor. Son zamanlarda Çinli konuklarımızın sayısı artıyor. İş için de gelmiyor Çinli turistler, müzeleri gezmek ve tanınmış yerlerde resim çekmek istiyorlar.
Turist Rehberleri Derneği Başkanı Şerif Yenen’e göre Amerikalı turistlerin amacı tarihi ve kültürel mekanları görmek. Sayıları her geçen yıl artan Amerikalı turistler genellikle kruvaziyer (büyük seyahat gemileri) ile geliyor. 2-3 haftalık Anadolu turlarına katılıyor. Alışveriş yapmayı seviyorlar. Halıya ve antikaya düşkün oluyorlar. Onca yolu gelmişken hamburger yemeyi değil de yöresel tatları denemeyi tercih ediyorlar.
Almanlar, deniz tatili için geliyor. Akdeniz ve Ege’yi tercih ediyorlar. Türkiye’nin sosyoekonomik yapısı hakkında çokça soru soruyorlar. Almanlar, son yıllarda azalsa da bolca alışveriş yapan turist grubundalar. Çok disiplinliler.
Japon turistler daha çok kültür turlarını tercih ediyor. En çok da Kapadokya’yı geziyorlar. Çok fazla fotoğraf çekiyorlar. Halılarımıza ilgi gösteriyor ve satın alıyorlar. Çok soru sormuyorlar ama disiplinliler. Tur esnasında zamanla yarışır bir halde oluyorlar.
Araplar, genellikle kaplıcaları tercih ediyor. En çok gittikleri yer İstanbul, Bursa ve Yalova. Bolca alışveriş yapıyorlar ve en çok altın takı alıyorlar.
Ruslar, ülkemize deniz tatili yapmak için geliyorlar. Akdeniz Bölgesi’ni tercih ediyorlar. Tarih ve kültür turlarına katılan Ruslar da var. Özellikle yemeyi, içmeyi ve eğlenmeyi seviyorlar.
İngilizler, rehberleri en az yoran turistler. Ufak tefek alışveriş yapar, ucuzu severler.
İtalyanlar, denize girmeye değil tarihî ve kültürel güzellikleri görmeye geliyor. Sıcakkanlı ve biraz da gürültülü bir turist grubu.
Avusturyalılar kültüre meraklılar. Maalesef her geçen yıl daha az Avusturyalı turist geliyor. Gelibolu Yarımadası’na özel ilgileri var.
Dünya turizminin önde gelen sivil toplum kuruluşu SKAL International’ın başkanı Hülya Aslantaş, Avrupa’da büyük bir kitlenin eğlenmek ve dinlenmek için deniz tatilini tercih ettiğini söylüyor. Bu kitle Akdeniz kıyılarına gidiyor. Türkiye’ye gelen Avrupalı turistlerin yarısı bu amacı taşıyor. Aslantaş, son yıllarda kültürel geziler için gelen Avrupalıların sayısının arttığını vurguluyor. Bunda devletin ve özel sektörün yaptığı reklam kampanyalarının büyük etkisi var.
Dünyanın bir ucundan Türkiye’ye gelen Japon ve Amerikalıların tek bir amacı var; kültürel ve tarihî yerleri gezmek. Deniz kıyısındaki otellerde onları görmek mümkün değil.
Son zamanlarda Türkiye, iş seyahatleri için tercih edilen bir ülke. İş turizmi için dünyanın dört bir tarafından on binlerce insan geliyor. Rusya, Japonya ve Amerika, bu tercihte bulunan ülkelerin başında yer alıyor. Ekonomik kriz Avrupalıların da toplantı ve kongreler için Türkiye’yi tercih etmesine sebep oldu.Bu yıl İranlı turist akını var. İranlı ziyaretçi sayısı şimdiden 1 milyonu aştı. İranlılar daha çok alışveriş için geliyor. Ünlü markalar için Paris ve Milano’ya değil, İstanbul’a geliyorlar. Bir de çıkarken KDV’lerini de geri alabilmeleri komşuların alışveriş için Türkiye’ye gelmesine sebep oluyor. Dünyaca ünlü markalar da bu talep patlamasını görünce İstanbul’da mağaza açıyor.
Sağlık turizmi için Türkiye’yi tercih edenlerin sayısı artıyor. Avrupa’da sigorta kurumları hastalarını Türkiye’de tedavi ettiriyor. Artık kaplıcalara sadece Araplar değil, Avrupalılar da yoğun ilgi gösteriyor. Son olarak Aslantaş, Anadolu’da özellikle Karadeniz’de ciddi bir otel eksikliği olduğunu vurguluyor. ZAMAN
GÜLİZAR BAKİ
Güzel yazı güzel paylaşım.