Uludağ da kayak bambaşka
Uludağ’da Kayak bir başka oluyor.Uludağ kayakçılar ve tatilciler için eşsiz bir dağ.Her sene kış aylarında gelen yerli ve yabancı turistler uludağda kayak zevkinin ve mükemmel kış manzaralarının doruklarında kendilerini hissediyorlar. Uludağ ya da ‘Olimpos Dağı, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ.Eski bir yanardağ olan Uludağ, Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15-20 km’dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa’ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli’ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası Uludağtepe’dir (2.543 m). Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.
Kış aylarında yapılması en zevkli spor olan kayak sporuyla adından epey söz ettiren, Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri olan Uludağ’da yalnızca kayak yapıldığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Uludağ’ı güzel yapan yalnızca kayak merkezleri değildir. Kayak yapmak, ak karlar, kartopu oyunları çok güzel 1 zevktir fakat, farklı mevsimleri de Uludağ’da yaşayabilirsiniz.
Uludağ, özellikle bahar aylarında, doğa tutkunları sebebiyle bulunmaz 1 cennet olur. Piknik ve kamp alanları, av turizmi sebebiyle epey uygun 1 bölge olması ve trekking yapmak sebebiyle ayrılmış olan 1 epey yürüyüş parkuru birlikte bütün 1 tabiat cennetidir.
Uludağ’da trekking parkurlardan en bilindik olanları ise; Oteller bölgesi- Cennet Kaya parkurunda 2000 metrelik uzaklık, Wolfram-Madenler Bölgesi-Göller Yöresi 9800 metrelik parkuru ve bunun gibi daha birçok parkuruyla, 1 yandan temiz 1 doğa, 1 yandan çok güzel dağ manzarası, 1 yandan yürüyüşlerde karşınıza çıkabilecek akarsu ve ufak göller 1 yandan kelebekler, kuşlar, sincaplar kısacası doğal ortama ait olan bütün şey Uludağ baharında saklı.
Beyaz karlar ülkesi Uludağ
Her mevsim gelip de değişik tatlar alacağınız 1 bölge olan Uludağ’da birçok insana en epey keyif veren ise ak karlar ülkesinde, kayakların üzerinde, rüzgara karşı, özgürce kayak yapmaktır.
Kayak yapmanın aslında epey zor 1 spor olduğu söylenemez. Biraz dikkat, biraz istekle kayak yapmanın ne kadar keyifli 1 spor olduğunu anlayıp vazgeçemeyeceğiniz 1 ihtiras halini alacaktır.
Uludağ’da kayak yapmak sebebiyle 1 epey pist bulunmaktadır. Pistleri zorluk derecelerine göre ayırırsak; yepyeni başlayanlar sebebiyle öğüt edilebilecek pistler, “Beceren Lifti” burası Beceren pistinde bulunuyor. “Karkay Cennet lifti” Karkay pistinde bulunuyor. “Fahri Telesiyej” ise Fahri pistinde bulunuyor. yepyeni başlayanlar, acemi olanlar ve öğrenme heveslileri sebebiyle bu pistler önerilmektedir. fakat şayet “ben biliyorum fakat epey çok kendime güvenemiyorum” derseniz o vakit size önerebileceğimiz pistler ise; “Grand Yazıcı lifti” İtalyan yokuşunda, “Beden Terbiyesi lifti” Beden Terbiyesi pistinde mekan alıyor. Zor pistler diye adlandırılan mekanlar ise; “Alkoçlar lifti”, “Ergün pisti” ve Tutyeli pistinde bulunan “Grand Yazıcı lifti” bunlardan yalnızca 1 kaçıdır. buna ilave olarak kayak yapmak sebebiyle yanınızda kayak takımlarınızı getirmemiş olmanız bu sporu yapamayacağınız anlamına gelmemektedir. Otellerin sağladığı olanaklar sayesinde kayak kıyafetleri ve kayak takımları kiralayabilirsiniz.
Belki de en zevkli olanı, kayak yapanları seyretmek
Bembeyaz karlar, kaymayı yepyeni öğrenenler, epey iyi kayak yapmasını bilip de başkalarına öğretmeye çalışanların sabırlı 100 ifadeleri veya kayak takımlarının üzerinde şov yapanlar… Onların arasında olmak kadar 1 diğer eğlenceli şey ise, 1 köşede oturup olanı biteni izlemektir. Bunun sebebiyle ise en iyi mekan ise, Uludağ’da Beceren tesisleridir. dizi dizi kayaklarınızı oraya koyabilir, veya kayakçıların tabiriyle park edebilirsiniz. Büyük kayaklardan kurtulmanın verdiği 1 rahatlıkla oturup sıcak çikolata içerken 1 yandan da düşenleri, kalkanları veya şov yapan kayakçıları izleyip “ben ne vakit böyle kaymayı öğreneceğim” diye içinizden geçirebilirsiniz.
Uludağ’da kayak yapmanın ve kayak yapanları izlemenin dışında birçok eğlenceli aktivitede bulunabilirsiniz. Kar motorları, paletli vasıtalar ve atv’lerle seyahat yapabilir, kızaklarla çocuklar gibi eğlenebilir veya oteller bölgesinde bulunan otellerin sauna, havuz, restoran kafe gibi 1 epey faaliyetlerinden yararlanabilirsiniz.
Uludağ’da mangal yapılır
Bu kadar devinim halinde olmak veya hareketli olanları izlemek dahi sizi yormuştur. O vakit, yapılacak şey, güç toplamak sebebiyle güzel 1 yemek yemek olacaktır. Bunun sebebiyle önerilebilecek en güzel seçenek, bembeyaz karların üzerinde yapılacak güzel 1 mangal sefası olacaktır. Uludağ’da yemek yemek karnınızı doyurmanın dışında 1 zevktir. Karların üzerinde, mangalda sucuk ya da pirzola, yanında içinizi ısıtacak 1 yudum sıcak şarap olursa, deymeyin keyfinize.
“Bütün gün soğukta üşüdüm, yemeğimi de dışarıda yiyip sayrı olmak istemiyorum” diyenler sebebiyle önerilebilecek mekan, otellerin ve restoranların mönüleri mümkün. Otelde şömine başında romantik 1 yemek veya restoranda damak tadınıza elverişli yiyeceklerden seçebilirsiniz.
Müzik sesleri Bursa’ya kadar ulaşacak
Uludağ’da kimse siyah soğuğa aldırmıyor. Giyiyorsunuz anoraklı montunuzu her tatil boyunca karların üzerindesiniz. Gündüz karların üzerinde kayak keyfi, yemek vakti gelince karların üzerinde mangal sefası ve gece eğlencelerinde yine karların üzerindesiniz. Dev ateşler yakılır etrafına toplanan binlerce insan, dj’ler eşliğinde çalınan müziğin ritmine kaptırır kendini. İşte Uludağ gece hayatı başlıyor.
Uludağ’da klasikleşen 1 epey festivaller ve partiler bulunur. şayet tatil zamanınız bu partilerden birine eşit gelirse eğlencenin en güzelini yaşayacaksınız demektir. Bu partilerde gece karanlığı aydınlatan meşaleler ve bu loş ışıkta şov yapan kayakçılar birlikte eğlence dolu dizgin sürek etmektedir. Saatler 12 civarını gösterdiğinde ise otellerin barlarında mekan bulmak ne olabilir! Birçok ünlü sanatçının sahne aldığı barlarda eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor.
Nasıl Gidilir?
Uludağ’a ulaşım sebebiyle 2 seçeneğiniz var. Tabii ki bu seçenekleriniz sebebiyle öncelikle Bursa’ya gitmeniz gerekiyor. (Küçük 1 detay; Bursa’ya gelmişken “İskender Kebap” yemeyi ihmal etmeyin.) Bursa’ ya geldikten sonraları, şayet hususi otomobille gideceksiniz; Bursa Çekirge semtinden ve Pınar başı mezarlığının yanından Uludağ’a gidiş yoluna giriyorsunuz. Uludağ yolu dik rampalardan oluşuyor ve tek sorunu ise kış aylarında bastıran yoğun sis nedeniyle araçlara zor anlar yaşatmasıdır. Özel araçlarla ulaşım sebebiyle unutmamanız gereken şey ise, arabalarınıza zincir takmanızdır. Zaten unutmuş olsanız dahi “Uludağ ulusal Park” alanına çıkarken bunu size girişte bulunan yetkililer hatırlatıyor.
İkinci seçenek ise Bursa Teleferik semtinde bulunan teleferiklerle Uludağ’a ulaşımınızı sağlamaktır. Bu keyifli ulaşım yoluyla Bursa, her güzelliği birlikte ayaklarınız altında olacak. 30 karakter kapasiteli kabinlerle 20 dakikalık 1 yolculukla Sarıalan bölgesindesiniz, oradan sonraları yapacağınız 15 dakikalık minibüsle yolculuklarda oteller bölgesine ulaşmış oluyorsunuz.
Uludağ’da dikkat dikkat!
Uludağ’da bütün şey iyi güzel hoş fakat kış aylarında kar sezonu açıldığında dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar var.
*Pistlerde kazalar en epey insanların birbirlerine çarpmalarından ve teleseyijleri dikkatsiz kullanmalarından dolayı oluyor.
* Kayak yapmak sebebiyle ilk bilmeniz gereken, nasıl düşmek gerektiğinizi öğrenmektir.
*Güneş gözlükleri 1 aksesuar olmanın dışında gözlerinizi güneşten koruma yöntemidir.
*Mevsimin kış olması güneş koruyucu krem sürmenize engel değil.
*Yükseklerde olduğunuz sebebiyle ilk günlerde basınçtan kulaklarınızda uğuldamalar mümkün, şayet bu uğuldamalar birkaç gün süreyle geçmezse doktora başvurun.
*Uludağ’a giderken arabanızın tekerleklerine zincir takmayı unutmayın.