TEKNOLOJİ

USB Type-C Teknolojisi Nedir?

16-01/19/usb-type-c-nedir.jpg

USB Type-C nedir? USB 3.1 standardı ile geliştirilen USB Type-C, veri aktarım konusunda ön plana çıkıyor. USB 3.0 bağlantısı 4.80 Gbit/sn yani saniyede maksimum 600 MB aktarım yaparken, USB Type-C 10Gbit/sn ile saniyede 1.22 Gigabyte veri aktarımı yapabiliyor. Kağıt üzerinde yaklaşık 2 kat daha hızlı olan USB Type-C, veri aktarımının dışında tüm girişleri tek bir kanal üzerinden sağlama özelliğine sahip.

USB Type-C ile hepsi bir arada

USB Type-C bağlantısının 4.5W (5V, 0.9A) değeri sayesinde kablo üzerinden aktarılan enerji miktarı daha yüksek oluyor. Bu sayede cihazlar USB Type-C ile daha hızlı şarj olabiliyor. 24 pinli yapısı sayesinde USB Type-C bağlantısından HDMI ve VGA çıkışı da elde etmek mümkün.

HDMI ve VGA girişlerinin büyüklük açısından çok fazla yer kaplaması ve kalın olması, cihazların tasarımlarında kısıtlı yenilikler yapılmasına neden oluyordu.8.25mm genişliğinde ve 2.4mmyüksekliğindeki USB Type-C ile bu bağlantıların tek bir yerde toplanması, gelecekteki cihazların tasarımsal açıdan yenilikler ile gelmesini sağlayacak.

USB Type-C ile şarj

Her iki ucu da aynı olan USB Type-Cile bir cihazdan başka bir cihazı şarj etmek de mümkün. Örneğin, USB Type-C girişine sahip telefonunuz ile yine aynı girişe sahip telefonu şarj edebiliyorsunuz.

16-01/19/usb-type-c-nedir.jpg

USB Type-C ne kadar yaygın?

Yeni bir teknoloji olduğu için USB Type-C girişine sahip cihazlara çok nadir rastlanıyor olsa da, 2016 yılında tanıtılan pek çok model USB Type C desteğine sahip. General Mobile GM 5 Plus ile beraber başlayan MWC’deki Type C destekli cihaz furyası, bazı üst seviye telefonlar, ikisi bir arada bilgisayarlar ve tabletler tarafında da desteklenmeye başladı. 2016 yılı içerisinde yaygınlaşması beklenen portun, daha hızlı veri transferi ve tek bir port üzerinden farklı çıkışları desteklemesi, geleceğin USB Type-C bağlantısında olduğunu gösteriyor.

Bu yazımızı okuyan 1.051. takipçimizsiniz.

Hüseyin Selimli

1984 Sivas,Gürün doğumlu.Eğitim hayatını Hatay da tamamladı. Hatay Mustafa Kemal üniversitesi Endüstriyel Elektronik bölümü mezunu.Demir Çelik, Enerji ve Maden sektöründe faaliyet gösteriyor. Evli ve 2 çocuk babası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir