GENEL

Vehip Sinan

1929 yılında İstanbul-Şehremini’de doğdu. Babası uzun yıllar istihkâm subayı olarak orduda görev yaptı, binbaşı rütbesiyle emekli oldu. Beş kardeşin ortancasıydı. Kendisinden büyük bir ağabeyi, bir ablası, iki de kendisinden küçük kız kardeşi var. İlkokulu 45. İlkokul’da (bugünkü adıyla Aksaray Mahmudiye İlköğretim Okulu) okudu. Sonra sırayla Yenikapı Ortaokulu’nu ve Pertevniyal Lisesi’ni bitirdi. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümüne kaydını yaptırdı. Buraya iki yıl devam etti, sonra bıraktı. Askerliğini yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne kaydoldu.

Babasının vefatı, ağabeyinin de askere gitmesi üzerine ailenin geçim yükü üzerine kaldığı için bu bölümü de yarıda bırakmak zorunda kaldı. Genç denecek yaşta ağabeyinin de vefat etmesiyle uzun yıllar annesine ve kız kardeşlerine kendisi baktı. Eli kalem tutmaya başladığı günden itibaren çizmeye başladı. İlk yıllarda kendisi de bir ressam olan ağabeyinden, sonraki yıllarda ise Walt Disney ve Cemal Nadir’den etkilendi.

 İlk çizimleri Ceylan Yayınları’ndan çıkan Ceylan dergisinde 1955’te yayınlandı. Burada çeşitli vinyetler ve Nasreddin Hoca başlıklı bir bant çizdi. Aynı yayınevinin Küçük Afacan ve Armağan dergilerinde çeşitli resim ve illüstrasyonlar çizdi. Bir süre Teksas ve Tommiks çizgi romanlarının kaligrafisini yaptıktan sonra çizgi roman kahramanı olan Topuz’u ilk olarak burada çizmeye başladı. Bu maceracı küçük çocuğun ilk serüvenleri Küçük Afacan’da basıldı. Minik bir bebeğin maceralarının işlendiği Tombik de yine bu dergide yer aldı.

 Daha sonra Yeni İstanbul Gazetesi’nde o dönem çok sevilen Cin Ali tiplemesine imza attı. 10 Ekim 1965 tarihinden itibaren Babıali’de Sabah Gazetesi’nde performans sergilemeye başlayan Sinan, burada da bant çizgi romanlar çizdi. 1977 senesinde yayına başlayan Tercüman Çocuk adına aynı yıl ve ertesi yıl içinde Mıstık ve Topuz başlıklı iki ünlü çizgi roman kahramanının maceralarını hazırladı. 1980’li yılların başlarında Yeni Asya bünyesinde çalışmaya başlayan Vehip Sinan, ağırlıklı olarak Can Kardeş’te çizdi. Günlük karikatürleri yayınlandı. 1984 Nisanı’ndan başlayarak Türkiye Çocuk sayfalarından Binbir Gece Masalları başlığında bir çizgi roman daha yayınlatmaya başladı.

 Yine bu dergi için aralarında Küçük Kahraman, konuşan ve düşünen bir köpeğin başından geçenlerin anlatıldığı Meraklı Doli, Ali Kardeş gibi yeni başlıklar çizdi. 1990’lar boyunca da Türkiye Çocuk için çalışmalarını sürdüren Sinan, en şöhretli başlığı Topuz tiplemesine çok benzeyen Harun, tek macerayla Öğrenci Mahmut ile Kuçu ve Dilaver adlı tek sayfalık iki çizgi romana daha imza attı. Derginin 2000 yılında büyük boy yayınlanmaya başlamasıyla beraber hazırladığı Çılgın İntikamcı adlı bir macera usta çizerin burada çizdiği son başlık oldu.

 1990’ların başından itibaren Gül Çocuk Dergisi’nde Gül Mahmut başlığındaki çizimleri ve 1995’ten sonra da bir süreliğine çıkan Yeni Şafak Gazetesi’nin ilavesi Şafak Çocuk dergisinde Topuz’un yeni maceraları yayınladı. Bir ara müzik enstrümanlarına da ilgi duydu. Kaval, ağız armonikası çalmayı öğrendi. Vehip Sinan 2000’li yılların başlarında bir müddet Yeni Asya’da tekrar günlük karikatürler çizdi.

Vehip Sinan Resmi Web Sitesi : www.vehipsinan.com


Bu yazımızı okuyan 1.151. takipçimizsiniz.

gencyolcular

Genç Yolcu 2005 yılında #BirlikteKeşfedelim sloganıyla Gezi • Kültür • Sanat alanında yayın hayatına başlamıştır. İletişim: bilgi@gencyolcu.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir