WhatsApp’a alternatif güvenli 12 mesajlaşma uygulaması
WhatsApp uygulamasının güvensiz olduğu ve mesajların dinlenebileceği ortaya çıktı, alternatif uygulamaları sizler için araştırdık. Guardian gazetesi geçtiğimiz hafta WhatsApp uygulamasının güvenlik açıklarına sahip olduğunu ve eğer bir hükümet kuruluşunun isterse tüm mesajlara ulaşabileceğini açıkladı. Guardian gazetesine konuşan kripto araştırmacısı Tobias Boelter, WhatsApp şifre anahtarlarının değişilebildiğini açıkladı. Facebook’a bu güvenlik açığını Nisan 2016’da bildirdiğini söyleyen Boelter, firmanın hiç ilgilenmediğini anlattı.
WhatsApp uygulamasının güvensiz olduğu ortaya çıktıktan sonra kullanıcılar güvenli anlık mesajlaşma uygulamaları arayışına girdi. Sizler için en güvenli anlık mesajlaşma uygulamaslarını araştırdık.
Hem iOS hem de Android’de bulunan Signal Private Messenger uçtan uca kripto özellikleri taşıyor. Uygulama güvenlik özellikleri yanında gelişmiş kullanım özelliklerine de sahip. Bu özelliklerin arasında kriptolu iletişim gruplarının oluşturulması ve şifreli SMS mesajlaşma gibi özellikler var. Signal Private Messenger hem şifreli mesajlaşma hem de şifreli telefon görüşmeleri için kullanılabiliyor.
LINE dünya çapında 100 milyonu aşkın kullanıcıya sahiptir ve 230’dan fazla ülkede kullanılmaktadır! LINE aralarında Japonya, Tayvan, İspanya, Rusya, Hong Kong, Tayland, Singapur, Malezya, Macau, İsviçre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve daha birçok ülkenin de yer aldığı 41 ülkenin ücretsiz uygulamalar kategorisindeki bir numaralı uygulamadır!
Kullanıcıları tarafından çok beğenilen ve Whatsapp’a birebir alternatif hatta çok daha iyisi olarak gördüğümüz bu uygulama ile anında mesajlaşmaya başlayabilirsiniz. Mesajlaşma uygulamasında aranan en önemli iki özellik hız ve güvenliktir. Telegram Messenger her ikisini de halletmiş. Mobil cihazlar için özel olarak geliştirilen Telegram Messenger içerisinde bir çok güvenlik özelliği bulundurmaktadır. Bunun dışında oldukça hızlı çalışan uygulama ile gönderdiğiniz mesajlar anında ulaşır. 1 GB’a kadar olan videoları da paylaşabilmenizi sağlamaktadır. Telegram Messenger uygulamasını Android, İOS, Windows Phone işletim sistemli mobil cihazlarınızın yanı sıra Google Chrome yükleyeceğiniz bir eklenti yada Windows işletim sistemli bilgisayarınızda kullanabilirsiniz.
Tango, tam teşekküllü bir sosyal ağ olma yolunda ilerleyen başka bir mesajlaşma uygulaması. Uygulama kullanıcılarına, standart metin hizmetlerinin yanı sıra, video ve sesli aramalar, fotoğraf paylaşımı, uygulama içi oyunlar, arkadaş bulma ve Spotify destekli müzik mesajlaşma özelliklerini sunuyor.
ChatSecure piyasadaki en güvenli anlık mesajlaşma uygulamalarından birisi. Açık kaynak kodlu yazılım kütüphaneleri kullanan uygulama uçtan uca kripto sunuyor. Kullanıcılar mevcut Google kullanıcı hesapları ile uygulamayı kullanabiliyor. Daha fazla güvenlik isteyen kullanıcılar kendi sunucularını kullanarak ChatSecure’e bağlanabiliyorlar. ChatSecure diğer uygulamaların aksine kullanıcıdan telefon veya e-posta adresi gibi özel bilgileri istemiyor.
Uçtan uca kripto özellikleri sunan Gliph’in en büyük özelliği tüm cihazlarda kullanılabiliyor olması. Hareket halindeyken uygulamanın iOS ve Android versiyonlarını, ofiste ve işteyken ise masaüstü versiyonlarını kullanabilirsiniz. Gliph’in sunduğu hoş özelliklerden birisi Real Delete adlı silme özelliği. Real Delete ile yolladığınız mesajın alıcının cihazından da silinmesini sağlayabiliyorsunuz. Takma isim kullanımına da izin veren uygulamada kişisel bağlantılarınız için takma adınızı, iş bağlantılarınız için gerçek adınızı kullanabiliyorsunuz.
Diğer uygulamalar gibi uçtan uca kriptolama sunan Wickr’da mesajlarınıza silinme tarihi koyabiliyorsunuz. Böylece yolladığınız mesaj istediğiniz zaman kendi kendini yokediyor. Wickr’ın bir diğer özelliği silinen mesajların telefonun hafızasından da silinmesi. Böylece bir mesajı sildiğiniz zaman hiç bir şekilde geri getirmek mümkün olmuyor. Grup mesajlaşma özelliğine de sahip olan Wickr’da 10 kişiye kadar güvenli toplantılar yapmak mümkün.
İncelediğimiz diğer uygulamaların aksine ücretli olan Silent Phone gelişmiş özelliklere sahip. Ayda 9,95 dolar ücrete sahip olan uygulama hem yazılı mesajları hem de ses/video görüşmelerini uçtan uca şifreliyor. Silent Phone üzerinden yollanan mesajlar sadece alıcı tarafından okunabiliyor ve okunduktan sonra otomatik olarak siliniyor. Güvenli dosya transferi de sunan Silent Phone’un, Android ve iOS versiyonları bulunuyor.
TicToc
Tictoc size ücretsiz mesajlaşma ve konuşma imkanı sağlıyor. Kristal netliğinde bağlantı kalitesiyle tüm dünyadaki arkadaşlarınızla sesli arama yapabiliyorsunuz. Tictoc bu alanda rakiplerinden ses kalitesi farkıyla sıyrılıyor.
Geçtiğimiz haftalarda 900 milyon dolara Rakuten firması tarafından satın alınan ücretsiz mesajlaşma uygulaması Viber, Mayıs 2013 itibariyle yaklaşık 200 milyon kullanıcıya sahip. Kullanıcılar PC’ye bağlı herhangi bir cihazdan mesajları senkronize edebiliyor. Ayrıca Viber’in bir masaüstü sürümü de bulunuyor.
2009 yılında bir BlackBerry uygulaması olarak başlayan Kik, aynı zamanda 100 milyondan fazla kullanıcıya ücretsiz mesajlaşma servisleri sunuyor. WhatsApp ve diğer rakiplerinin aksine Kik, kullanmak için kullanıcılarının bir cep telefonu numarası olması gerektirmiyor.
Çin merkezli Wechat, başlangıçta daha basit bir mesajlaşma servisi olarak başlamasına rağmen, değişerek ağını genişletti. Wechat, kullanıcılarına mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, grup sohbet, sesli ve görüntülü arama, yer paylaşımı ve arkadaşlarını keşif dahil olmak üzere bağlanmak ve paylaşmak için yollar sunar.
Kaynak: xtrlarge.com – internethaber.com