Yaz satinde rötar dijital sistemleri vurdu
YGS sınavı nedeniyle yaz saati uygulamasına Bakanlar Kurulu kararı ile bir gün geç başlanması kararı bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yaz saatindeki rötar bilgisayar muhendislerine fazla mesai yaptırıyor.
TÜBİSAD yaz saati uygulamasına geç başlama kararı nedeniyle yaşanabilecek sorunlarla ilgili uyarıda bulundu.
TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği), yaz saati uygulamasına bu yıl Bakanlar Kurulu kararı ile 27 yerine 28 Mart tarihinde geçilecek olmasının bu geçişi otomatik olarak yapan dijital sistem ve altyapılarda, son kullanıcıyı da etkileyecek karışıklık ve sorunlara yol açabileceği uyarısını yaparak, yaz saatine geçiş işleminde tarih değişikliği kararının yaratabileceği sıkıntılara dikkat çekti.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), her yıl Mart ayının son Cumartesi Günü gece yarısından sonra geçilen “Yaz Saati” uygulamasına bu yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile 28 Mart Pazartesi sabahı saat 3.00’te geçilecek olmasının bir çok soruna yol açabileceği uyarısını yaptı.
Dijital sistemlerin ve altyapıların hemen hemen tümünde yaz saati uygulamasına geçişlerin otomatik yapıldığını hatırlatan TÜBİSAD, 27 Mart’ta planlanan geçişin 28 Mart’a alınmasının, her türlü işlemde yanlış saat bilgisinin oluşacak olması nedeniyle, hem kurumlar hem de son kullanıcılar üzerinde olumsuz etki yaratacağını belirtti.
TÜBİSAD ’ın bu konuda dikkat çektiği konular şöyle:
Bilgi teknolojileri sistemleri açısından; takvim ve zamanlama/planlama uygulamaları, güncel ve geçmişe yönelik tarih hesaplamaları, finans kayıt uygulamaları ve tüm işlem kayıt sistemlerinde yaşanabilecek olumsuzlukların yanı sıra elektronik sistemlerin çeşitliliğine bağlı olarak öngörülemeyecek problemlerle karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olabilecektir. Bu problemler; yaz saati uygulamasına göre çalışan kurum ile son kullanıcıları, yaz saati uygulaması değişikliğinden etkilenen sistemlerle iletişimde olan dünyadaki diğer elektronik sistemleri ve bu değişikliğin yaşandığı ülkelerdeki kurum ve kişilerle irtibatta olan kullanıcıları etkileyecektir.”
Bu tarz değişikliklerin en az 6 ay öncesinden planlanabilmesi durumunda, gerekli uygulamaların tüm elektronik sistemler ve ‘Bilgi Teknolojileri’ ürünlerinde koordineli olarak hayata geçirilebilmesinin mümkün olabileceğini belirten TÜBİSAD, “Bu doğrultuda, planlanan yaz saatine geçiş kararının mümkünse durdurulmasını, mümkün olmadığı takdirde yaşanabilecek problemler konusunda kamuoyunun aydınlatılmasını istedi.”
NELER YAŞANABİLİR?
TÜBİSAD’dan yapılan açıklamada, telekom sektöründen ulaşıma, finanstan alışverişe, pek çok alanda bilgisayar ve dijital alt yapıda sorunlar yaşanabileceğine dikkat çekilirken olası aksaklıklarla ilgili şu bilgiler verildi:
“Öncelikle tüm kuruluşlardaki belki de yüzlerce programın manuel olarak (elle) tarih değişimlerinin yapılması gerekecektir. Örneğin, telekom operatöründe bu uygulama bir opeatöre, 300’den fazla uygulama ve veritabanı sunucusu olmak üzere bütün elektronik sistemlerin yeniden manuel ayarlama yapma ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu uygulamalar, faturalamadan haberleşmeye kadar pek çok konuyu kapsamaktadır. Bunların yanı sıra pazar günü işlem yapan iş yerleri ile bankacılık sistemlerinde para transferlerinin yanlış zamanlarda gözükmesi, uluslararası havayolu taşımacılığında saat farkından doğacak aksaklıklar, sunucular aracılığı ile yapılan ve özellikle uluslararası uyum gerektiren her türlü işlemde yanlış saat bilgisinin olması: mail, veritabanı, ödeme sistemleri gibi… Kişisel uygulamalarda pazar günü için ajandada yer alan hatırlatma, alarm, randevu gibi kayıtların kayması ve belli saatlerde verilen, saat başı ücretlendirme yapılan servislerde yaşanabilecek aksaklıklar bunlar arasında sayılabilir. Bu ayarlamalar, söz konusu tarihe kadar yetiştirilmesi ve eksiksiz yapılması halinde dahi hali hazırda çalışır vaziyette olan sistemlerde öngörülemeyen sorunların ortaya çıkması ve hizmetlerde aksamalara neden olacak riskler ile karşı karşıya kalınabilecektir.”