TEKNOLOJİ

Yeni farkedilen değerimiz “F Klavye”

Bilgisayarda kullanılan klavyenin F ya da Q olması tartışma gündeminin vazgeçilmez konusudur. Ancak yapılan bir araştırma Türkiye’ye özgü olan F klavyenin dünyada da tercih edilmeye başlandığını ortaya koydu.
Q’ya paydos F’lendik!

Yeni yıla yeni umutlarla giriş yaptık. Yeni yılda Ar-Ge ve teknolojiye sahip çıkmalıyız. Türkiye, bir harften dolayı her yıl 1 milyar, ABD ise 25 milyar dolar kaybediyor. Zamanında 2 milyar dolar için IMF ile masaya oturduğumuz düşünülürse, çok ciddi para. Kahramanımız, F… Dünyada 37 çeşit klavye kullanılıyor. Türkiye’de resmi kurumlarda F klavye, genellikle özel kurumlarda Q tercih ediliyor.

Sonunda düşündük, taşındık, hesap yaptık. Her yerde F kullanmaya karar verdik. Çok vakit kaybetmiş bile olsak 2011’de hepimiz F’leneceğiz.

Yeni yılda bir harf Türkiye’nin ulusal meselesi olacak.

***

F klavyenin isim babası İhsan Sıtkı Yener isimli bir uzman.

Konu üzerinde 10 yıl çalışmış. 30 bin Türkçe kök kelimeyi etimolojik olarak incelemiş. 184 bin sesli ve sessiz harfin kullanım sıklığına bakmış. Parmakların ergonomisini optimize etmiş ve F klavyeyi tasarlayarak 1955’te dünyayı F klayveyle tanıştırmış.

Yener, dünya hızlı yazı yazma rekortmeni. Bugüne kadar hiçbir İngiliz ve Amerikalı, ana dillerinde Q klavyeyle dünya şampiyonu olamamış.

Türkler ise F klavye sayesinde 59 kez şampiyonluk kazanmış.

Hatta 25 şampiyonlukta dünya rekorumuz var.

***

Peki, F klavyenin 1950’den bu yana bize sağladığı fayda ne? Sıralayalım:

F klavye ile yazanlar Q ile yazanların 2, 3 katı sürate ulaşıyor.

Q klavyede sesli ve sessiz harflerin gelişigüzel sıralanması, sağ ve sol elin parmaklarının ritmik kullanımını olumsuz etkiliyor.

Ortalama süratte yazan bir F klavye kullanıcısı saniyede 3-4 vuruş yapıyor.

Q klavyede parmakların en rahat ulaşabileceği orta yatay ve orta dikey sıradaki parmakların kullanım sıklığı yüzde 76, F’de ise oran yüzde 85.

F ile yazanlar anlayarak yazabiliyor, yazarken anlayabiliyor.

F Türkçe dışında İngilizce, Fransızca gibi başka Latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlıyor.

Bu yazıyı F klavye ile yazdım…

Meliha Okur – Sabah

Bu yazımızı okuyan 1.006. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

2 thoughts on “Yeni farkedilen değerimiz “F Klavye”

  • Orhan DİNÇ

    Ben 2 senedir bilgisayarımda F klavye kullanıyorum. Gerçekten çok rahatım. Harf diziliminin dilimize uygun olması en büyük rahatlık. Yıllarca Q klavye kullandıktan sonra F klavyeye geçmem biraz uğraştırdı , ama 2 gün sonra onuda atlattık. Şimdi Q klavyenin başına geçince bligisayarın başına ilk defa geçmiş gibi hissediyorum. Denemenizi tavsiye ederim.

  • sena

    hangı degerımıza sahıp cıkdıkkı bunada cıkalım grafı tasarımcılar edıtrler yayıncılar gazetecıler hep kullanırlar fklavye bende bır yayıncı oalrak kullanıyorum tavsıye ed3eerımm bende f kalvyeden yazıorum…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir