Yeni trend ‘online televizyon’lar
İnternet teknolojisinin hızla gelişmesi; gazete, radyo ve televizyon gibi iletişim araçlarının tahtını sallıyor. İletişim kuramcıları, internet medyasının gelişimiyle birlikte gazetelerin tarihe karışacağını öngörse de, televizyonların da aynı kaderi paylaşacağını bugüne kadar dillendirmediler.
Çünkü ‘online televizyon’lar henüz çok yeni… Avrupa ve Amerika’da büyük rağbet gören internet televizyonculuğu Türkiye’de de hızla yayılıyor. Türkiye’deki mevcut online televizyonlar; www.ngmtv.com, www.imedya.tv, www.ekavart.tv ve www.ontvhaber.com. Normal bir televizyon içeriğine sahip online televizyonlar, sadece internetten üzerinden yayın yapıyorlar. Ama belli bir yayın akışları, program ekipleri, program sunucuları, haber bültenleri, anchormanleri, muhabirleri, kameramanları, montajcıları ve stüdyoları bulunuyor. Hatta, haftanın belli günlerinde yayımlanan dizi ve filmleri de…
Çok küçük bütçelerle kurulabilen online TV’ler, büyük avantajlara sahip. Uydu üzerinden yayın yapan televizyonlar, canlı yayın yapabilmek için büyük paralar harcarken, online TV’lerin bunu gerçekleştirebilmesi için sadece bir kamera ve internet bağlantısının olması yetiyor. Online TV’ler görüntülü olarak da konuk alabiliyorlar. Bunun için yapılması gereken tek şey, canlı yayına katılmak isteyen kişinin webcam’ini açması. Üstelik bunu sadece kendisi ve programdakiler değil, o an sitede yayını takip eden herkes görebiliyor. İnternet televizyonculuğunun bir diğer büyük avantajı ise program kaçırma derdinin olmayışı. Bir bakıma siz televizyona değil, televizyon size ayak uyduruyor. Ayrıca online TV sistemleri çok akıllı. Diyelim ki x isimli online televizyonun sıkı bir takipçisisiniz. Siteye her giriş yaptığınızda en çok kültür-sanat haberlerini izliyorsunuz. Sistem birkaç girişten sonra sizin neleri takip ettiğinizi biliyor ve kolaylık olsun diye siteyi açar açmaz, kültür-sanat dünyasındaki yeni gelişmelerden haberdar ediyor.
Online televizyonculuğu herkes yapabilecek
Salih Aksu (www.ngmtv.com Genel Yayın Yönetmeni):
Şu an test yayınındayız, 15 Eylül 2008’de tam anlamıyla yayına gireceğiz. İstanbul merkez olmak üzere Newyork ve İzmit’te bürolarımız var. Biz yerelleşmeyi önemsiyoruz. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde Türkiye’nin tüm illerinde var olmayı hedefliyoruz. Ay sonunda Eskişehir, Mersin ve İzmir’deki yayınlarımız başlayacak. Diyelim ki Bitlis’teki bir grup bu işi yapmak istiyor. Bizimle irtibata geçiyorlar. Biz onlara bir paket veriyoruz. Bunun içinde kamera, yazılım, sistem ve bilgisayar bulunuyor. Takıp çalıştırıyor, böylece yayına başlayabiliyorlar. Bu paket için ücret almıyoruz. İstanbul’dan reklam gönderiyoruz ve aldıkları yerel reklamdan belli bir yüzde alıyoruz. Bu konudaki en büyük tecrübemiz Kocaeli’nde iki yıl boyunca online televizyon yönetmemiz ve yerelin ne kadar etkili olduğunu görmemiz. İzmit’te en çok satan gazete 9 bin satıyor. Ama www.haber262.com isimli online televizyonumuz günde 18 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu erişilebilir medyanın önemini ortaya koyuyor.
***
Türkiye’nin ilk online sanat televizyonu
İnci Aksoy (www.ekavart.tv Genel Yayın Yönetmeni):
Eğitim ve Kültür Araştırmaları Vakfı 1991 yılında kuruldu. Zincirlikuyu’da bin metrekarelik sanat merkezimiz vardı. Bina satılınca ayrılmak zorunda kaldık. Vakfımızı desteklemek için bir şeyler yapmamız gerekiyordu. İlk olarak bir sanat dergisi ve televizyonu kurmaya karar verdik. Bu işi yapan arkadaşlarım zararda olduğu için vazgeçtik. Açıkçası imkansızlıklar içinde bir online televizyon imkanı doğdu, bu doğan imkan bana göre çok daha hayırlı oldu. Bizim şu anda 3-4 kişilik bir ekibimiz var. Cine 5’ten de yardım alıyoruz. Biz küçük bir ekiple büyük işler yapmayı hedefliyoruz. Aslında internet böyle bir şey, çok büyük ekiplere gerek yok. İlk gün 6 bin kişi girdi sitemize. Bu sayı bizi dergi ve uydudan yayın yapan televizyon için umutlandırdı. Sanatçılar çalışmalarını burada yayımlayacaklar. Yarışmalar düzenleyeceğiz. Canlı yayınlarımız olacak, sanatçılar dünyadaki sanat akımlarını konuşup tartışacaklar, festivaller, röportajlar, galeriler, müzeler, müzayedeler… Amacımız sanatı daha güncel hale getirip gençleri bunun içine çekmek. Yurtdışındaki müzelerin önünde oluşan kuyrukları kıskanıyorum. Halbuki buraya geldiğiniz zaman bomboş müzeler. O müzelerin ilgi görmesini sağlayacak olan bizleriz. Sanatı anlatmamız lazım ve biz bunu internet üzerinden yapacağız.
Kaynak: Aksiyon