Yerli Üretim Logosu Tanıtıldı
Etiketlerde yeni dönem başlıyor. Ahilik haftasında tanıtımı yapılan Yerli Üretim Logosu dikkat çekti. Artık yerli ürünlerin etiketlerinin üzerinde Ticaret Bakanlığı’nın tespit ettiği logolar olacak. Bakanlık yerli üretim logosunu tanıtımını yaptı.
Yerli üretim Logosunun amacı nedir?
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan “Fiyat Etiketleme Yönetmeliği” değişikliğiyle Türkiye’de üretilen malların etiketlerinde bakanlık tarafından tespit edilmiş ve ilan edilmiş logo veya işaretlerin kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
Yerli üretim logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “İç piyasada spekülasyon yaratarak tüketicimize zarar veren, Ahilik kültürüyle bağdaşmayan uygulamalar sergileyen firmalar ve kuruluşlar üzerinde denetimlerimizi artırdık. Gerekli önlemleri alıyoruz. Son iki haftada ALO 175 hattına ve dilekçelerle Bakanlığımıza yaklaşık 18 bin başvuru yapıldı. Bu başvuruları değerlendiriyoruz. Öte yandan tüketicilerimizin fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için gümrük prosedürlerinde, gümrük vergilerinde değişiklikler yapıyoruz.”
Yerli Üretim Logosuyula Gelen Değişiklikler
–Yerli Üretim Logosu ürünlerin paketlerinde değil, raflardaki fiyat etiketlerinin üzerinde olacak.
-Ürünün fiyatının uygulanmaya başladığı tarih de yazacak.
-Tüketici etiketin ne zaman değiştirildiğini bilecek.
-Değişiklik ile yerli ürün kullanımının teşvik edilmesi ve tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amaçlanıyor.
Pekcan, bugünün Türkiye ekonomisi için önemli bir gün olduğunu ifade etti. Pekcan, “Türkiye’de ürettiğimiz ürünler için yerli üretim logosu geliştirdik. Böylece vatandaşlarımız, etiketlerden, bu ülkede üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayan insanlarımızın ürettikleri ürünlerin ayrımını yapabilecekler. Yerli üretimimize sahip çıkmak, çocuklarımızın zengin geleceğine sahip çıkmak demektir. Vatandaşlarımıza bu ülkede üretilmiş ürünleri gösterecek yerli üretim logomuzun hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Yerli Üretim Logosunun kullanımına ilişkin hususlar;
– Yerli üretim logosunun Türkiye’de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak.
– Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilecek.
– Logonun küçültülmesi veya büyütülmesi gereken durumlarda yerli üretim logosu kurumsal kimlik kılavuzunda yer alan oranlara uyulması gerekecek.
Bakanlığın internet sitesinde yer alan duyuruda, etiket, tarife ve fiyat listelerinde bulunması zorunlu hususların, Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nin “Etiket bulundurma zorunluluğu” başlıklı maddesinde düzenlendiğine işaret edilerek, perakende olarak satışa sunulan mal veya hizmetlere ilişkin etiket, tarife ve fiyat listelerinde, malın üretim yeri, ayırıcı özelliği, tüm vergiler dahil satış fiyatı ve birim fiyatının belirtilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.
Tarım ve sanayide dünya pazarlarında rekabetçi olarak yer alabilmek için gayretle çalıştıklarını ifade eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatın teknoloji odaklı projelerle desteklenmesi noktasında çalışmaların sürdürüldüğünü aktardı.
Pekcan, Türkiye’de yatırım yapan, istihdam yaratan, Türkiye ekonomisine inanan, ürünlerini Türkiye’de üreten yabancı firmaların ürünlerinin de yerli kabul edileceğine dikkati çekerek, “Onların da Türkiye’de üretilen ürünlerde alın teri vardır. Onlar da yerli üretim logosu kullanacaktır, onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz. Dünya pazarında rüzgar gibi geçen Türk ürünleri ile insanımızın tüketicimizin gurur duymasını istiyoruz, kalitesiyle onurlanmasını istiyoruz. Bu topraklarda üretilen ürünleri hep beraber tüketip tükettiklerimizi hep beraber üretmek için buradayız. Çünkü yerli üretim bizim zenginliğimiz, mirasımız, gücümüz, çocuklarımızın mutlu geleceğidir. ” değerlendirmesinde bulundu.
“İngiltere pazarında daha fazla Türk firması yer alacak”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “İngiltere en yüksek ihracat yaptığımız ikinci ülke konumunda. Brexit sonrasında ihracatçılarımızın bu değişiklikten etkilenmemesi için çok geniş kapsamlı serbest ticaret anlaşmasının derhal yürürlüğe girmesi noktasında mutabakata vardık. İhracatçılarımızın İngiltere pazarında daha fazla yer alabilmesi için çalışmalarımızı tamamladık. İngiltere pazarında daha fazla Türk firmasının yer alacağına inanıyorum. Yaptığımız toplantılarda sadece iki ülke ticaretini değil, üçüncü ülkelerle iş birliği imkanlarını ve teknoloji odaklı projelerde yatırım imkanlarının da önünü açtık.”
3 Ekim‘de yürürlüğe girecek düzenlemeyle söz konusu yönetmelikte değişikliğe gidildiği, Türkiye’de üretilen ürünlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde kullanılması zorunlu yerli üretim logosu için dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Kaynak: Anadolu Ajans, Trt Haber
İlgili Etiket Örnekleri: https://ticaret.gov.tr/data/5ba208da13b87610d0a032ab/12a7e5ab1db69c79097c9c37a4317acb.pdf
İlgili Mevzuat; http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.19819&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=fiyat%20etiketi