Yolları öğrenerek zaman ve yakıttan tasarruf edin
Eğer araç kullanmaya yeni başladıysanız veya yollarını bilmediğiniz bir yere gidecekseniz yolları önceden öğrenin. Aksi takdirde yollarda saatlerce dolaşabilir veya trafiğe takılabilirsiniz. Yolları öğrenirseniz hem zaman hem de yakıt tasarrufu sağlamış olursunuz. Trafik stresinden kurtulamazsınız belki ama en azından azaltırsınız. Tabii bu yazdıklarım İstanbul için geçerli farklı şehirler için farklı önerileri yorumlarda paylaşırsanız sevinirim.
1-Yol isimlerini, bağlantıları, sapakları, önemli caddeleri öğrenin
TEM, E5, E80, çevre yolu, sahil vb. gibi hem resmi hem de halk arasında kullanılan yol isimlerini öğrenin. Aslında bununla ilgili bir kroki aradım fakat bulamadım. Yol isimlerini öğrenmek için İBB’nin yoğunluk haritasını kullanabilirsiniz. Haritaya buradan erişebilirsiniz. Önemli bağlantıları, kaçırılmaması gereken sapakları, yoğun trafikte kaçılabilecek kestirme yolları araştırın.
2-Haritaları kullanın
Yola çıkmadan önce internetteki harita sitelerinden gideceğiniz yolları kontrol edin. Gerekiyorsa çıktı alın veya ekran görüntüsü (print screen tuşunu kullanarak) fotoğrafını cep telefonuna aktarın. Ayrıca arabanızda Türkiye kara yolları ve yaşadığınız ilin yol haritasını bulundurun. Harita sitelerin en iyileri şunlar (daha önce bildirilmiştir mutlaka ama yazı gereği linklerini veriyorum):
Map 24: Fazla bilinmeyen bir site fakat yol bulmada çok faydalı. Şu anki yerinizi ve gideceğinizi yeri belirliyorsunuz. Site size yerler arası mesafeyi, nasıl gidileceğini (3 boyutlu animasyonla), yolculuk süresi vb. bilgileri gösteriyor. Üstelik dünyanın birçok ülkesi için bu hizmeti veriyor. Yani yurtdışı gezilerinizde de kullanmanız mümkün.
Google maps: Google maps’i bilmeyen yok gibi. Uydu fotoğrafları e kullanım kolaylığı adres bulmakta çok faydalı.
İstanbul haritası: Burada sokak ismi aratabilirsiniz.
3-Trafik durumu öğrenin
Trafik durumunu öğrenerek gereksiz yere trafikte kalmaktan kurtulabilir, yola geç çıkmayı veya alternatif güzergahları değerlendirebilirsiniz. Hiç olmadı topu taşıma araçlarını kullanırsınız. Trafik durumunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafik kontrol merkezini kullanarak öğrenebilirsiniz. Bu sitedeki en etkili yöntem ortalama araç hızını gösteren yoğunluk haritası.
4-Gözlem yapın
Arabayla, otobüsle, yürüyerek vs. nasıl olursa olsun bilmediğiniz yerlere gittiğinizde etrafınızı gözleyin. Trafik akış yönlerini, sapakları, köprüleri vb. yerleri hafızanızda bir yere kaydedin. Mutlaka bir gün işinize yarayacaktır.
5-Bir bilene sorun
Gideceğiniz yeri bilen birine sorun. Bu kişiler eş, dost olabileceği gibi o semtin bakkalı, manavı vb. olabilir. Eğer varsa kebapçı, sucu vb. evlere servis yapan yerlere sorun. Onlar bölgeyi iyi tanıdıkları için büyük ihtimalle gideceğiniz yeri biliyorlardır. Erkekler kadınlara göre genelde sormak yerine, “ben bulurum” diye dolaşmayı tercih ederler ve kaybolurlar.
6-Deneme yanılma yöntemiyle keşfedin
Öğrenmede en etkili yöntemlerden biri de deneme yanılmadır. Müsait olduğunuz zamanlarda her zaman kullandığınız yolları değil de alternatif yolları deneyin. Dikkat, kaybolma ve sürpriz trafiğe takılma riski vardır! Ama bundan da bir şey öğrenmiş olursunuz.
7-Haberleri takip edin
Kazı, yol bakım çalışması, atletizm koşusu, bayram gibi özel günler, ABD dışişleri bakanının ziyareti, mitingler vb. özel durumları takip edin. Bu tür durumlarda hangi yolların kapalı olduğunu, alternatif yolları, trafiğin yoğun olabileceği yerleri öğrenin. Ayrıca yoldaysanız radyoların haber bültenlerindeki yol durumunu dinleyebilirsiniz.
8- Navigasyon teknolojisinden faydalanın
GPS teknolojisi sayesinde artık yol bulmak sorun olmaktan çıktı. Çünkü GPS cihazları sizin nereden gitmeniz gerektiğini söylüyor. Son 3-5 yıla oranla kullanımı artmış olsa da Türkiye de hala yaygın bir kullanımı yok. Bunun nedeni PND cihazlarının pahalı olması tabii. Ama navigasyon yazılımlarına uyumlu cep telefonu veya PDA ile de bu teknolojiyi daha ucuza kullanmak mümkün.