TEKNOLOJİ

Yurtdışından telefon getirecekler dikkat!

Akıllı telefonlar iç piyasada pahalı olunca pek çok insan bu cihazları yurtdışından getiriyor. Ancak bilinçsizce alınan telefonların Türkiye’de çalışmıyor. Peki nelere dikkat etmeli? Yurtdışından telefon alacaklara öneriler.
Amerika’dan iPhone 4.1 sipariş eden birçok kişi, telefonunun bütün kayıtlarını yaptırmasına rağmen şu anda kullanamıyor. Nedeni ise bu iPhone’ların, Apple’ın anlaşmalı olduğu GSM operatörlerinden alınmaması.

Binlerce lira ödeyip iPhone 4.1 alanların şu anda tek ümidi Geohot ve Sherif Hashim adlarında iki hacker’ın sim kilini kırması. Bu yüzden bilişim dünyası şu anda bu iki hacker’ın twitini takip ediyor.

Türkiye’de satışa sunulan ileri teknoloji telefonların yurtdışına göre daha pahalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle birçok teknoloji düşkününün iPhone ya da Black Berry gibi telefonları yurtdışından aldığı ya da sipariş ettiği de malumunuz. Ancak teknoloji meraklıları bugünlerde biraz sıkıntılı. Çünkü Amerika’dan büyük bir hevesle, ucuza aldıkları iPhone’un 4.1 versiyonu Türkiye’de henüz çalışmıyor. Nedeni ise Apple’ın Amerika’da yalnızca AT&T ile anlaşmalı olması ve AT&T aracılığıyla alınmayan iPhone’lara sim kilit uygulaması. Peki, Amerika’dan iPhone 4.1 alanların tüm paraları boşa mı gitti dersiniz? Kısa bir süreliğine evet. Şu an ellerde yalnızca süs görevi görmekten öteye geçemeyen bu telefonların aktif hale gelmesi için gözler iki hacker’a çevrilmiş durumda. Tüm Doğubank piyasası ve iPhone 4.1 sahibi olanlar “sim kilidi ha kırıldı ha kırılacak” ümidiyle,George Hotz ve Sherif Hashim adındaki hacker’ların twitlerini dakika dakika takip ediyor.

Tabii bu uygulama yasal değil. Çünkü Apple, ürünlerini ihraç ettiği ülkelerde, GSM operatörleri aracılığıyla satmak istiyor. Sözleşme yapmadığı yerlerde satılan cihazlara sim kilidi koyuyor ve bu kilidin açılması için belli bir ücret talep ediyor. Tüketiciler ise telefonları sözleşmeli olmayan yerlerden ucuza alıp sim kilidinin hacker’lar tarafından kırılmasını bekliyor. Sim kilidi kırıldığında cihazların kullanımında herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ancak yeni versiyon çıktığında ve bu versiyon yüklenmeye çalışıldığında aynı sıkıntı tekrar baş gösteriyor. Yani şu anda sim kilitli iPhone 4.1 almış olanlar, iPhone 5 çıktığında bu versiyonun simi kırılana kadar eski versiyonu kullanmak zorunda kalacaklar.

Aslında Amerika’da sim kilidinin kırılması mahkeme kararıyla legal hale geldi. Bir şekilde sim kilidi kırılan telefonlar garanti dışına çıkarılamıyor. Bu iyi haberin kötü tarafı ise karar Türkiye’yi bağlayıcı değil.

Hacıların pasaportları kullanılıyor

Yurtdışından getirilen telefonlarda yaşanan sıkıntılar bunlarla da bitmiyor. Kaçak telefonların yurtiçine girmesini önlemek için 2008 yılında çıkarılan kanuna göre; herkes yurtdışından aldığı cihazları pasaportuna kaydettirmek zorunda. Aksi takdirde telefonunuz aktif hale gelmiyor. Üstelik pasaportunuza kayıtlı bir telefon olduğunda, bu kaydın üzerinden 2 yıl geçmeden yeni bir telefon kaydı yapamıyorsunuz. Tabii teknoloji tutkunları buna da bir çözüm bulmuş. İnternette oluşturulan forumlarda ya da Doğubank gibi yerlerde, yasal olmamasına rağmen, yurtdışından gelen pasaport sahipleri ile cihaz kullanıcıları bir araya geliyor. Pasaport sahipleri 100-150 lira arasında fiyat talep ederek, hiç tanımadığı bir kimsenin cihazını kendi pasaportuna kaydettirebiliyor. Fiyatlar hac, umre ya da yaz tatili dönemlerinde yurtdışına giriş-çıkış çok olduğundan biraz daha düşüyor. Oysaki 2 yıl arayla cihaz alınsa, GSM operatörlerinin herhangi bir şubesinde ortalama 5 lira karşılığında pasaport kaydı yaptırabiliyorsunuz.

1 ay içinde pasaport kaydının yapılması gerekiyor

Yukarıda bahsettiğimiz yurtdışından alınan cihazların pasaporta kaydettirilme zorunluluğu, yalnızca bir ay süresince geçerli. Yani dışarıdan gelen telefonun kaydı 1 ay içinde yapılmadığında telefon tamamen kullanım dışı oluyor. Bu nedenle yolcu yurda giriş tarihinden itibaren 1 ay içinde telefon kaydını yaptırmak zorunda.

Yurtdışından telefon alacaklara öneriler

Şu an iPhone 4.1 hariç diğer bütün marka ve modellerdeki telefonları istediğiniz herhangi bir ülkeden alabilirsiniz. Cihazları mutlaka faturasıyla almaya özen gösterin. Faturalı cihazınızın gerekli kayıtlarını yaptırdığınız takdirde Türkiye’deki garanti süresi 1 yıl olacaktır. Ayrıca alacağınız cihazın Türkiye’de ithal edilip edilmediğine dikkat edin. Türkiye pazarında olmayan bir telefon satın aldığınızda ve arıza ile karşılaştığınızda muhatap bulamayabilirsiniz. iPhone’un 4.1 versiyonunu ise İngiltere ya da Kanada’dan almanızda fayda var. Eğer bu telefonu yurtiçinde GSM operatörleri aracılığıyla değil de Doğubank gibi yerlerden alırsanız Amerika’dan mı Avrupa’dan mı ithal mutlaka sorun. Zaten sim kilidi sorunu olmayanlar 50 lira gibi bir farkla daha fazla fiyata satılıyor.

İngiltere ve Kanada’dan alınan telefonlarda sim kilidi olmuyor

Yasin Gençoğlu (Bilgi Teknolojileri Uzmanı): Apple, iPhone satışlarınI dünyanın birçok ülkesinde GSM operatörleri aracılığıyla yapıyor. Dolayısıyla operatörlerin haklarını koruyabilmek için telefonlara sim kilidi konuluyor. Ancak bu uygulama İngiltere ve Kanada’da farklılık gösteriyor. Buralarda Apple Store’lar sim kilitsiz ve sözleşmesiz olarak iPhone satışı yapıyor. Fakat şunu belirtmeliyim ki, bu şekilde iPhone 4 almak çok zor. Çünkü çok az sayıda telefon satışa sunuluyor ve alabilmek için insanlar sabahın erken saatlerinden itibaren Apple Store’lar önünde kuyruklar oluşturuyor. Bir pazar halini alan bu satışlar da bir kısım satıcılar tarafından karaborsaya çevrilmiş durumda.

Telefonların kaçak olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Caner Özgül (Mobisad Yönetim Kurulu Üyesi): İleri teknoloji telefonların IMEI numarası değiştirilerek yurtiçinde satışa sunuluyor. Bu nedenle kullanıcılar *#06# yaparak telefonlarının IMEI numarasını öğrensinler. Bu numarayı önce paketteki numara ile karşılaştırsınlar. Daha sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sitesinde yer alan “IMEI No Sorgulama” bölümünden cihazın modeli ile uyuşup uyuşmadığını kontrol etsinler. Numara cihazın modeli ile uyuşuyorsa sorun yoktur. Örnek verecek olursak; elinizdeki telefon Black Berry ya da iPhone’sa ve sitede yer alan cihaz bilgisi Nokia’nın ya da Samsung’un eski bir telefonunu gösteriyorsa anlayın ki telefonunuz kaçaktır. Tüketicilere tavsiyem, faturasız ürün almasınlar. Mutlaka garantisi olan ürünleri tercih etsinler.

ZAMAN

Bu yazımızı okuyan 1.242. takipçimizsiniz.

Orhan Dinç

1979 Malatya Darende doğumlu. İlk, Orta ve Lise eğitimini İstanbul'da tamamladı. Uzun süredir Tekstil ve Perakende sektörün'de yönetici olarak görev yaptı. Profesyonel Freelance Fotoğrafçıdır, Çeşitli Dergi ve haber sitelerinde fotoğrafları yayınlanmakta, Yerel ve Uluslarası yarışmalarda ödül ve dereceleri bulunmaktadır. Hobileri, Fotoğraf, Sosyal Medya ve Seyehat'tir. Evli ve 3 Çocuk babası.

One thought on “Yurtdışından telefon getirecekler dikkat!

  • ülekmizde ücretler çok fazla aslında vergisi çok, yurtdışında yazın iphoneyi amerikadan kuzenim türkiyedeki fiyatın yarı fiyatına getirdi, pasaport işletmeniz gerekiyor kesinlikle.

    yazıda iPhone 4.1 bu tür sorunlar yaptığını bilmiyorum güzel bir yazı olmuş, iphone alcakların kesin okuması lazım….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir