Zincirleri Kır! Lakin Zinciri Kırma!
BismilllahirRahmanirRahim.
esSelamu aleyküm saygıdeğer okuyucularımız,
Sevgili Genç Yolcu’nun, Enes Açıkgöz kardeşime tavsiye ettiği, onun da bana tavsiye ettiği, 🙂 benim de sizlere videolarını izlemenizi, düşünmenizi ve uygulamanızı tavsiye edeceğim Barış Özcan’ın, ” Zinciri Kırma ! “ konulu video serisinden bahsetmek istiyorum.
Daha önceki tecrübeleri ve bir haftalık araştırmaları sonucu her Pazar sabahı 9 sularında Youtube Kanalında bir video paylaşıyor Barış Özcan.
24 Aralık 2017 Pazar günü ” Zinciri Kırma ! ” konulu paylaştığı videosu ve serinin önceki yıllardaki toplam 11 sayfalık çalışmasından oluşan 28 dakikalık videolarını izleyip, sizlerin de haberdar olup, yararlanabileceğini düşündüğümüz bu satırları yazmak istedik. Bu sayede Peygamberimiz (sav)’in “Hayra vesile olan hayrı yapan gibidir.” hadisi şerifine mazhar olmayı diliyoruz. Bu vesile ile bu yazıları ve videoları izleyip hayırlı işler yapmamız ve kötülüklerden uzak kalmamız duasıyla… Şeytanın ve nefsimizin bizi bağladığı zincirleri kıralım lakin amaçlarımız için oluşturduğumuz zinciri kırmayalım.
Yabancı bir komedyenin kendi soyadı ile 90’lı yıllarda hazırladığı ve oynadığı şovda, daha başarılı mizah yazabilmesi ve yapabilmesi için hiç aksatmadan her gün bir espri üretip bunu not alması şeklinde kullandığı bir yöntem imiş; “Don’t Break the Chain! – Zinciri Kırma!” tekniği.
Hayatımıza eklemek ve kaldırmak istediğimiz bir alışkanlığı yönetmek için bu tekniği kullanabiliriz. Öncelikle bir amacımız olmalı, bir hedef belirleyip, bizi bu hedefe götürecek bir eylem belirlemek. Bu eylemi (ikiye bölüp) hergün yapıp, yaptığınıza beyninizi ve kendinize ispat edip, sizi motive edecek görebileceğiniz yerde bulunan bir takvimi aksatmadan yani zinciri kırmadan işaretlemek.
Aslında Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (sav) 1400 yıl öncesinden yine bizlere bir nasihatı olan Hadis-i Şerifte kendisine sorulan “Allah katında amellerin en makbul olanı hangisidir?” şeklinde sorulan soruya şu şekilde cevap vermiştir.
“Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.” Hz. Muhammed (sav)
( Buhârî, İman 32; Müslim, Müsafirîn 215-218, Münafıkın, 78)
Peygamberimizin (sav) bizlere “İki günü eşit olan (dün ki durumun üzerine olumlu bir şey koyamayan) zarardadır . İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. “ nasihatını prensip edinerek, farz ve sünnet olan ibadetlerimizin yanısıra her gün bir kişiye yardım edebiliriz. Yoldaki bir çöpü veya engeli kaldırabilir, insanlara selam verebilir, tebessüm edebiliriz, diğer canlıların (bitki – hayvan) bakımlarına katkıda bulunabiliriz, yiyecek, içecek, barınak gibi.
Örneğin: Sonsuzluk yurdu ahirete gitmeden önce, hem dünya hem de ukbada Allah’ın (cc) rızasını kazanmak bizim hedefimiz olsun diyelim. Bunun için İmanın ve İslamın şartlarından biri olan Namaz Kılmayı seçtik diyelim. Şuanki namaz kılma durumumuza göre bir plan yapmamız gerekir.
Daha önce hiç namaz kılmadıysak çeşitli kaynaklardan bunu öğrenip, Allah’ın (cc) Müslüman’lara emrettiği günlük 5 vakit kılma hususunda, yatay olarak değil dikey olarak bölerek 5 vakitin tamamında öncelikle farz olan kısımları kılarak görevi yerine getirmek ve sünneti de kılmaya çalışmak. Gün içindeki 5 vakti kılıp, yatmadan önce bu takvime işareti atmak ve Allah’ın izniyle bunu devam ettirmek. Burada başarı sağlayabilmek için diğer etkenlere de dikkat etmek gerekli.
Kalbimiz başta olmak üzere, bedenimiz, kıyafetimiz, yaşadığımız yer ve yediğimiz, içtiğimiz temiz olmalı. Kulağımız ezanda olup, okunduğu vakit hemen camide veya evde namazımızı eda edebiliriz.
Bunların yanısıra bir dil öğrenmek istiyorsak hergün kelime ezberleyebiliriz, bir dersi çalışıyorsak her gün o ders ile alakalı 10 adet soru çözebiliriz, kitap okuyabiliriz, Kuranı Kerim okuyabiliriz, bunların günlük olarak kesintisiz şekilde yaptığımız zaman artık bir alışkanlık kazanmış oluruz. İnsanların günlük alışkanlığı haline gelen olaylar var, bunlardan kurtulmak için de bu yöntemi deneyip, o alışkanlığı terk etmeyi deneyebiliriz.
Örneğin: televizyon izleMemek, oyun oynaMamak, alkol & tütün gibi zararlı maddeler kullanMamak, gıybet/dedikodu etMemek, insanları ve tüm canlıları incitMemek, GDO’lu ürün kullanMamak, tuz & şeker & ekmek tüketMemek vb. insanların kurtulmak istediği birçok alışkanlıklar olabilir.
Sizler için hazırladığım 2018 Zinciri Kırma Takvimlerini aşağıdaki bağlantıları kullanarak indirebilirsiniz:
(Açılan sayfalarda sağ üst köşedeki SKIP AD (Reklamı Geç) düğmesine basabilirsiniz.)
2018 Zinciri Kırma Takvimi – A4 Tekli ► http://bc.vc/zpIeWPe
2018 Zinciri Kırma Takvimi – A4 İkili ► http://bc.vc/74WcA3c
2018 Zinciri Kırma Takvimi – Günlük İşlerin Aylık Takibi ► http://bc.vc/QTGxkCx
2018 Zinciri Kırma Takvimi – Barış Özcan ► http://bit.ly/2018de-zinciri-kirma
Tamamını tek seferde indirmek için tıklayınız. – http://bc.vc/QGJqz6q
Fikir – Öneri:
Barış Özcan’ın 2018 için planladığı “Her gün yeni bir kişi. Her gün yeni bir düşünce. 365 gün 365 söz.” zinciri kırma projesi için bir önerim var aslında. Günlük yazılacak sözleri web sitesi üzerinden de toplayabilir. Söz: – Sözü Söyleyen: – Sözün Kategorisi: – Sözü Gönderen:
Bu şekilde bir form ve veritabanı oluşturmak zor olursa, ouşturacağı hergüne ait sayfanın altındaki yorumlar bölümünden zincir topluluğu sözleri gönderebilirler. Herkesin Türkiye saatine göre 00:00 – 24:00 arası süresi olur. Yorumları eposta adresi ve kullanıcı adıyla girip günlük buradan yollayabilirler. Gün sonu veya haftalık olarak da gerekirse bunlar yorumlar kısmından sayfanın yazı içerik bölümüne kopyalanabilir.
Aylık olarak hiç zinciri kırmayan üyelere Barış Özcan soo Cool hediyeleri verilebilir. Gerçi şimdi 1 milyon üzerinde abonesi var. Takipçiler de zinciri kırmazsa çok yoğun bir kitle ödül kazanabilir. Tamamı olmasa bile zinciri aylık olarak tamamlayan kişiler arasından her ay 10 kişiye olabilir. Yıl sonunda 365 gün zinciri kırmadan görevi başarıyla tamamlayanlara da büyük ödül. Bu fikrimin ilk kısmı.
İkinci kısmı ise gönderilen bu sözler daha sonra düzenlenip, kategorilere ayrılarak Soo Cool serisine bir kitap olarak eklenebilir. Satışı yapılabilir veya PDF’i dağıtılabilir. Kitabın sonunda da zinciri kırmayan kullanıcıların isimleri olur. Ve başkalarına veya kendilerine ait sözleri gönderen kişiler buradan gönderdikleri sözlerde herhangi bir hak talep etmeyeceklerini baştan kabul ederler. İnsanlar en değer verdiği ve önem verdiği bu sözler şimdiki ve gelecek insanlar için önemli bir kaynak olacağı düşüncesindeyim. Bizi ilgilendiren özenle seçilmiş örnek sözler:
201801 OCAK – Özlü Sözler – Zinciri Kırma
201802 ŞUBAT – Özlü Sözler – Zinciri Kırma
Selam ve dua ile,
@TalhaCelik
(Twitter Hesabı)
Barış Özcan’ın 15 sayfalık çalışmasından oluşan 41 dakikalık videolarını izleyip, kendi ifadeleriyle bir özet çıkardım, Videoları izledikten sonra bu notlardan da istifade edebilirsiniz.
Lakin o videoları izlemeden önce KafilEN kanalında Osman Bulut‘un hazırladığı “Koş lakin… 0’dan 1’e – Zinciri Kırma” adlı hemen alttaki Türkçe Altyazılı videosunu izlemenizi önemle tavsiye ederim.
ZİNCİRİ KIRMA ! – 2019
Kendinde beğenmediğin şeyleri tespit et ve onları düzeltmeye çalış. İhtiyacın olanı tespit et ve onları tedarik et.
Gideceğin yolu bul ve kendine güzel bir hediye ver: Hedef Hediyesi
Zinciri Kırma! 3 Adım
1) Neye sahip olmak istiyorsun? Sağlık, Bilgi, Mutluluk, Sosyallik. Lakin bunları genel bir ifade ile değil detaylandırarak, netleştirerek hedef koy. Sağlık için her gün 10.000 adım yürüyeceğim şeklinde, Bilgi için hergün 20dk sesli kitap okuyacağım gibi, mutluluk için her gün en fazla 30dk ekran önünde geçireceğim, sosyallik için ise hergün birbirisine güzel bir söz söyleyeceğim gibi…
2) Yukarı belirtilen örnek hedeflerdeki gibi ilk söylenen hedefleri uygulamada zorlanılabileceği için hedefi ikiye bölün. 10.000 yerine 5000 adım, 20dk yerine 10 dk kitap okumak, yarım saat yerine 1 saat ekran başında kalmak gibi…
3) Sonra ise tespit edilen bu hedefleri günlük olarak uygulayıp, takvimde her güne 1 çarpı atmak. Takvimde günlük olarak yatay zincir oluşturabileceğiniz gibi dikey olarak haftalık zincir de oluşturabilirsiniz. Yani haftanın seçtiğiniz bir gününde bu hedefi her hafta gerçekleştirebilirsiniz.
Bunları yapmak için;
*) Gerçekçi hedefler koy,
*) Takvimi işaretle ve İlerlemeni takip et,
*) Hedefini her zaman hatırlamak için de takvimi masa veya dolabının kapağında tut ki her gün görüp hatırlayabilesin.
“İstikrarlı olarak atılan küçük adımlar, ileride büyük değişikliklere neden olur.”
Yılın başı gibi önemli zamanlarda alınan bir karar diğer zamanlarda alınan kararlara göre 10 kat daha etkili olabiliyor.
ZİNCİRİ KIRMA ! – 2018
Gerçekten çok basit 3 şeyi yapmanız gerekiyor. İlk ikisini en başta yapıyorsunuz, bir seferliğine, mümkünse yeni yıl başlamadan, üçüncüsünü her gün.
İlk olarak kendinize böyle bir hedef belirliyorsunuz. Bu hedefin en önemli özelliği ölçülebilir olması. “2018’de daha çok spor yapacağım” bir hedef değil, bir temenni. Bunun yerine mesela “her gün 10000 adım atacağım” gibi bir şey belirlemeniz gerekiyor.
İkinci olarak yapmanız gereken şey bu hedefi ikiye bölmek. Evet doğru duydunuz. Aslında ilk adım belki herkesin aklına gelen ve zamanında denediği bir şeydir. Ama hedefi ikiye bölmek bu işin püf noktası. “Her gün 10000 adım atacağım” diyorsanız, bu hedefi ikiye bölün ve “her gün 5000 adım atacağım” deyin.
Ölçülebilir bir hedef belirleyip, bu hedefi ikiye böldükten sonra artık bunu her gün yapmak gerekiyor. Yaptıktan sonra da bir takvime çarpı atmak.
Bu sayede beynimizi programlıyoruz.
Pes etmemek için enerjimizi, motivasyonumuzu çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Bahaneler ve engeller ortaya çıkmaya başlayacağı sırada önümüze zinciri kırma takvimini koyacağız. Örneğin bir aydaki 30 zincir halkasını düşünürsek, bunlardan 29’u bitmiş olsun, 29 çarpı. 30. çarpıyı atamazsak, o kadar emek boşa mı gidecek? diye pes etmeden devam ediyoruz.
İnsanlar içinde hayatıma en çok değer katanlarsa yazarlar. Özellikle de düşünürler. Yeni bir düşünürle tanışsak nasıl olur? Düşünürün kendisiyle değil de düşüncesiyle? Onların yazdığı kitapları her gün bitirebilmek mümkün değil belki ama en azından o kitaplardan altı çizilesi satırları okusak… Söyledikleri sözleri daha önce duymuş bile olsak üzerinde bir kez daha düşünsek? Her gün yeni bir kişi. Her gün yeni bir düşünce. 365 gün 365 söz.
Bunun için kendime bir düşünce günlüğü tasarladım. Bir çeşit not defteri. Ama aynı zamanda bir kitap. Çünkü her sayfasında bir söz var. Neredeyse bir kitabın özeti kadar güçlü bir söz. Bir de sayı. Zincirin kaçıncı halkasında olduğumuzu gösteriyor. Yılın kaçıncı gününde olduğumuzu. İlham veren, motive eden, harekete geçiren bu sözü sahibi ise kitabın en arkasında, kim söylemiş olabilir diye düşündürtmek için. Ya da söyleyene bakarak söz hakkında olumlu ya da olumsuz bir önyargı oluşmasının önüne geçmek. Sözün özüne odaklanmak.
ZİNCİRİ KIRMA ! – 2017
Hedef koymak önüne bakmaktır. Önüne yani ileriye bakmak çok önemli.
“Her gün 10 dakika kitap okuyacağım!” Şimdi geriye doğru bakalım. Eğer bu hedef doğrultusunda takviminizi çarpılarla doldurduysanız geçen yıl en az 3650 dakika kitap okudunuz demektir.
Geriye bakıp değerlendirince, ne kadar mesafe kat ettiğini görünce hedeflerin daha bir anlamlı hale geldiğini hissediyorsunuz.
Daha çok egzersiz yap: Hareket şart. Hiçbir şey yapamam diyorsan en azından her gün yürümeyi dene!
Yeni bir dil öğren: Bir lisan bir insan demek sonuçta. Hiçbir şey öğrenemem diyorsan en azından Türkçe’ni geliştir. Kelime kavanozuna her gün yeni bir kelime at!
Komşularını tanı: Yeni insanlarla tanış. Hiç kimseyle tanışamam diyorsan en azından kendini tanı! Belki de bırakmak istediğin kötü alışkanlıklar vardır.
Değerli, gerekli ve ölçülebilir bir hedef koyarsın. Yeni bir yeteneği kazanmak için gerekenleri belirlersin. Her gün yapılması gerekenleri yaparsın. Takvimine çarpını koyarsın.
Öğrenciler için eğitim aldıkları, uzmanlaşmaya çalıştıkları konuların dışında yeni bir şeyler öğrenmek de güzel bir hedef olabilir.
Kitap okumak tüm zamanların en iyi faaliyetlerinden biri, onu zaten 2016’da yapmaya alıştık. Bu yıl, 2017’de yazar olmaya ne dersiniz? “Her gün yazı yazmak.” Hangi konuda olursa. Neyi yazabiliyorsak. “Her gün 20 dakika yazı yazacağım.” Belki bunu daha sonraki bir sene yapabiliriz. Bu sene “Her gün, daha önce hiç yapmadığım bir şeyi yapacağım.”
Hedefler bebekler gibi. Yapması zevkli, bakması zor.
Biliyorsunuz “zinciri kırmamak” için bir takvime ihtiyacımız var. Şöyle Kocaman bir takvim! Ki kendinize koyduğunuz hedefi görmezden gelemeyesiniz.
ZİNCİRİ KIRMA ! – 2016 (ilk)
Öncelikle Hedefini belirle. O hedefe ulaşmak için her gün bir şey yap. Yaptıktan sonra da önüne bir takvim al ve o günün üstüne kocaman bir çarpı koy. Her gün bu işlemi tekrarla. Takvimini çarpılarla doldur. Yan yana gelen bu çarpılardan bir zincir oluştur. Yeni amacın bu zinciri kırmamak!
Jerry Seinfeld daha iyi bir komedyen olmak için daha iyi espriler üretmesi gerektiğini düşünmüş ve bunun için de her gün espriler üretip, yazmaya karar vermiş. Kendini motive etmek için kullandığı bu zincir metaforu işe yaramış. Onu işine sıkı sıkı bağlamış.
Öncelikle bir amacımız, bir hedefimiz olmalı. Mesela daha sağlıklı bir insan olacağım. Ya da daha çalışkan bir öğrenci; mesleğinde daha uzman, daha kültürlü, daha yardımsever biri gibi… Bunun için de örneğin “Her gün 20 dakika kitap okuyacağım.”
Şimdi sizinle kendi uydurduğum bir prensibi paylaşmak istiyorum. Yapmak için gözüne kestirdiğin hedefi “ikiye böl!” Yaparım dediğin şeyin yarısını yap.
20 dakikayı “ikiye bölmeliyiz.” Yeni hedefimiz “Her gün 10 dakika kitap okuyacağım.”
Hedefimiz belirlendiğine göre sıra takvimde. Kocaman bir yeni yıl takvimi alın. Her gün görebileceğiniz bir yere asın. Çarpılarla yapacağımız zincir sürekli gözümüzün önünde dursun ki, onu kırmamak için çaba sarf edelim. Bu zincirler günlük olabileceği gibi, haftalık veya aylık dikey zincirler de olabilir.
Kağıtla uğraşamam diyorsanız, iPhone IOS için “Don’t Break The Chain!” adlı bir uygulamayı, veya tüm ortamlar için DontBrokeTheChain.com adlı web sitesini kullanabilirsiniz.
2018 Zinciri Kırma Takvim Posteri – Don’t Break The Chain Calendar Poster
Barış Özcan Konsept Ürünleri: https://soo.cool/collections/baris-ozcan
Diğer Yorumlar:
Siz de soru ve görüşlerinizi sayfanın altındaki yorumlar bölümden tüm değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. Ayrıca videolara ait izleyici yorumlarından beğendiğim bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Tekniği Kaizen’e benzettim. Japonların endüstride kullandığı küçük iyileştirmelerle büyük değişimler oluşturma tekniği.
- Android için alışkanlık oluşturma adına uygulamalar: Zinciri Kırma – Günlük ToDo List, Habit And Goal Tracker (Hedef ve Alışkanlıklar Listesi), Rewire, Fabulous, MyChain, Goal Tracker, Habit List ve Seinfeld Calender
- Ben buna çetele tutmak diyorum, benzer metod. Yaptıkça çiz üstünü, görünen bir yere as, kendinle yüzleş ya da başkaları dürtsün.
- Zinciri kırma sayesinde tütün kullanmayı bıraktım, 33 gün oldu, 17 gündür zinciri kırmadan spor yapıyorum, perşembe, cumartesi ve pazartesi zincirlerinde. 14 gündür zinciri kırmadan uzun zamandır yapmadığım maketlerime döndüm her hafta çarşamba akşamları. Her cumartesi zinciri kırmadan kızımla oyun oynuyorum 3 haftadır, zincirler artıyor. Ama bunlar insanı daraltan değil, iyileştiren zincirler. Daha başka zincirlerim de olacak. 40 yaşındayım, haberleşme mühendisiyim, sizi takip etmekten büyük keyif alıyorum. Hayatlarımıza dokunabiliyorsunuz, dokunarak iyileştirebilmemize yardım ediyorsunuz. Teşekkürler, binlerce kez.
- Takvim Oluşturma Sitesi : https://codepen.io/luminarious/full/rrqWdG#_=_
- Bu tekniği bir çok alanda kullandım. Alıştırma yapmada, Programlama ve Ağ Yönetimi Öğrenmede, Başarılı web siteleri ve iş bağlantıları oluşturmada.
- “Damlaya damlaya göl olur. “ – “inch by inch anything’s a cinch. (İnç inç her şey çocuk oyuncağı olur.)”
- Günlük eylem alışkanlıklar geliştirir. Size uygulama imkânı verir ve sizi kısa sürede uzmanlaştıracaktır. Zinciri kırmazsan, aksi takdirde bulamayacağın fırsatları bulmaya başlarsın. Küçük gelişmeler büyük gelişmelere hızla biriktirir; çünkü günlük eylem “ilgi uyandırmayı” sağlar. Bir gün atlamak bir sonraki atlamayı kolaylaştırır. Hayatınız üzerinde en büyük etkiyi yapacak eylem hakkında her gün en az bir dakikanızı ayırın. Zinciri Kırma takviminize koymanızı tavsiye ettiğim eylem budur. Bugün başlayın ve büyük kırmızı X’nizi kazanın. ve şimdi başlayın …
- Her gün unuttuğum veya unutmak istediğim olaylar,karşılıklı ya da sessiz konuşmalar etrafımda oluyor.Peki ben ne yapıyorum? Hiçbir şey. Sadece onları aklımın en karanlık köşelerine sürüklemekten başka. Ama her gece endişelerim bas bas bağırıyor. Geçmesi için ağlıyorum fakat daha da kötü oluyor. İşte bir gece bu anda o fikre kucak açtım.
Dedim ki:”Hatırlamak için,bunaldığımda bunalmamın yersiz olduğunu göstermek için yanımda, üzerimde bir eşya taşıyayım.” Bu eşya da şöyle ”Her daim orada olduğunu bildiğim bir bileklik.” Üzerinde de en çok unuttuğum veya beni bozguna uğratan olaylar karşısında dimdik durmamı sağlayacak bir söz olsun istedim. Bir başkasına ihtiyaç duymadan,onlardan emir almadan kendimi dizginleyebileceğim bir söz. İlk aklıma gelen cümle ise”ÖLÜMÜ HATIRLA”oldu. Bu cümleyi düşünmemin nedeni olarak da artık bu ”ölüm” denen cümleye karşı hissizleşmiş olmam.
Sizler de yukarıdaki yorumlar soru ve görüşlerinizi sayfanın altındaki yorumlar bölümden tüm değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.
Selam ve dua ile,
@TalhaCelik
(Twitter Hesabı)
” Barış Özcan Youtube Soundtracks (Video Müzikleri) ” başlıklı yazımı okumak için tıklayınız.
Geri bildirim: Barış Özcan YouTube TV Soundtracks ( Video Müzikleri )
Geri bildirim: Karışık Kaset 2017 - Barış Özcan YouTube Soundtracks ( Video Müzikleri ) | e-Kalem.com